2016. okt 15.

Tápláló brokkolikrémleves Smarta konyhájából

írta: SMARTA
Tápláló brokkolikrémleves Smarta konyhájából

vegetable-753291_1280.jpg

A brokkoli vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag zöldség. A zöldségeseknél még beszerezhető frissen, így ha szeretnéd a szervezetedet felkészíteni az évszakváltással járó kihívásokra fogyaszd minél több formában! Tudom, hogy sokan nem szeretik ilyen vagy olyan okokból kifolyólag ezt a csodás zöldséget, de a krémleves kicsiknek és nagyoknak is kedvence lehet!

Mit tartalmaz a brokkoli?

  • Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, rostot és fehérjét.
  • Kiemelendő a benne lévő E-vitamin, niacin, pantoténsav, B1- és B2 vitamin is.
  • A brokkoli kitűnő folsav és ß-karotin-forrás.
  • Nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt.

A brokkoli jótékony hatásai

  • A magas antioxidáns hatású glutation tartalmánál fogva jótékonyan hat az ízületi gyulladásra.
  • Hatféle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást.
  • Jótékonyan hat a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek.
  • Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben.
  • A Kalifornia Egyetem kutatóinak sikerült felfedezniük, hogyan fejti ki hatását a brokkoli egyik hasznos anyaga: a sulforaphan. Kutatásaink azt mutatják, hogy a brokkoliban jelen levő kémiai anyag egy egész sor antioxidáns védelmi vonalat képes működtetni, amivel kivédi az immunrendszernek az öregedéssel járó hanyatlását és a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani.

Ínycsiklandozó brokkolikrémleves

Ezt a könnyen elkészíthető krémlevest a kezdő háziasszonyok is bevállalhatják, és a siker nem marad el! Nincs szükség sok alapanyagra sem!

Amire szükséged lesz:

Kamrából:

  • 1 evőkanál liszt (én tönköly fehér lisztet használok)
  • 1 szerecsendió
  • 1 mokkáskanál Vegeta jellegű ételízesítő (én bio keveréket használok - Erntesegen: Gemüsebrühe)
  • Só, bors ízlés szerint

Hűtőből:

  • 1 kis pohár tejföl vagy 2 dl tejszín (azzal szoktam készíteni, ami épp van itthon)

Frissen, a zöldségestől:

  • 1 fej brokkoli (kb. 500g)
  • 2 db répa

dscn1884.JPG

 

Brokkolikrémleves elkészítése

Vágd le a brokkoli vastag torzsáját - ezt nem fogjuk használni -, és szedd rózsáira a fejet. Áztasd be hideg vízbe a fejeket kb. 10 percre, hogy a rózsából minden apró rovar és állatka kiázzon. Közben pucold meg a répát és karikázd fel.

Ha nem akarsz tejfölös-lisztes habarást tenni a levesre, 2 közepes krumplit is főzz bele, az segít megfelelően sűríteni a krémlevest.

Tedd a zöldségeket 10 percre párolóba. (ha nincs párolód, akkor vízbe főzd meg a zöldségeket). Ha kész, érdemes a brokkoli rózsákat jeges vízbe dobni, hogy megőrizzék élénk zöld színüket. (Ha erre nincs időd, nem gond, csupán nem lesz annyira élénk zöld a végeredmény.) Az egészet dobd bele egy fazékba, öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és tedd hozzá az ételízesítőt és egy-két csipet sót.

dscn1886.JPG

Közben készítsd el a habarást a tejfölből és a lisztből. Adj hozzá a már melegedésben lévő főzővízből 2-3 evőkanalanként folyamatos kevergetés mellett, hogy önthető, híg állaga legyen, majd mehet rá a zöldségekre. Épp csak össze kell forralni az egészet, és már le is kapcsolhatod. Jöhet a botmixer vagy a turmix, hogy szép egyenletes állaga legyen.

Ha szép sima, akkor jöhet az ízesítés. Szerecsendiót reszelj a krémlevesre. Én szeretem, ha intenzív az íze, kb. felet szoktam bele reszelni. Fontos, hogy legyen speciális reszelőd, mert a sajtreszelővel nem fog menni! Kóstold meg többször is, hogy Neked mi az a mennyiség, amely kellemes. Ilyenkor jöhet bele egy kevés frissen őrölt bors is.

110778_szerecsendio01-201510171152.jpg

Én magában,minden feltét nélkül szeretem, a család többi tagja pirítóssal falja. Próbáld ki, és töltsd fel a szervezetedet vitaminokkal és ásványi anyagokkal!

Ha szereted a krémleveseket ezt is olvasd el:Krémes mediterrán paradicsomleves Smarta konyhájából

Ha tetszett nyomj egy lájkot és kövess a Facebookon valamint az Instagramon is! 

 

Szólj hozzá

Egészség Krémleves Brokkoli Smarta konyhája