2017. aug 01.

Szívószálmentes augusztus!

írta: SMARTA
Szívószálmentes augusztus!

halm-1633744_1280.jpgIgen szimpatikus kezdeményezés indult el a Felelős Gastrohős szervezésében a mai napon: szívószálmentes augusztus! A megmozdulás legfőbb célja, hogy minél kevesebb felesleges, újrahasznosításra nem kerülő, de annál inkább környezetszennyező műanyag kerüljön a szeméttelepekre és a természetes vizeinkbe. Bárki csatlakozhat ehhez a kezdeményezéshez azzal, hogy a vendéglátó helyeken nem kér az italához szívószálat és otthon is megpróbál szívószál segítsége nélkül folyadékhoz jutni.

Pár perc luxus vs. 500 év szenvedés! Megéri?

szivoszalmentes.jpg

Tudtad, hogy a műanyagok lebomlási ideje több száz év, és a jelenleg termelt műanyagok csupán pár százaléka kerül újrahasznosításra? Próbáljuk magunkat megnyugtatni, hogy mi szelektíven gyűjtjük, de hiába a nagy igyekezet, ha a műanyagok több, mint 90%-a feldolgozatlanul végzi a hulladék gyűjtőkbe, és a tengerekben.

A legokosabb megoldás, ha lehetőség szerint tudatosan, minél kevesebb műanyagot juttatunk a természetbe. A Felelős Gasztrohős kezdeményezése pontosan erről szól, hiszen nagyon sok vendéglátó egységben meg sem kérdezik, hogy kérsz-e szívószálat, automatikusan beleteszik az italodba.

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet! Szerinted megéri, vagy tudatosan a pohárból ivás mellett teszed le a voksodat?

A kezdeményezéshez néhány vendéglátóhely is csatlakozott, ahol csak abban az esetben adnak augusztusban szívószálat, ha a Te azt külön kéred. De ugye nem fogod? ;-) A lista sajnos nem túl hosszú, de legalább látszik, hogy hol gondolkoznak felelősségteljesen! Remélem, fog ez bővülni az elkövetkező pár napban!

Emellett Te abban tudsz segíteni, hogy bárhová mész, a pincérnek külön jelzed, hogy ne tegyen az italodba szívószálat, és ha otthon rendezel bulit, a szívószálakat ne hívd meg :-)

Én csatlakozom! És Te? Ha tetszik a kezdeményezés, nyomj egy lájkot és oszd meg!

Ezek is érdekelhetnek:

Te is műanyag hulladékban fürdesz nyaraláskor!?

Sportkulacs = bacitanya??? Vagy mégsem?

A csapból már jéghideg szóda is folyhat?

Nyílt levél minden palackozott vizet fogyasztóhoz

 

Szólj hozzá

Környezetvédelem Fenntarthatóság Nyár Tippek Szívószál