2018. jan 19.

Ezért egyél quinoát reggelire is!

írta: SMARTA
Ezért egyél quinoát reggelire is!

Kedvenc quinoa reggeim

quinoa_l.jpgA gluténmentes quinoat általában sós köretként, salátaként szoktuk fogyasztani, de érdemes belőle édes reggeli egytálételt is készíteni. Persze nem reggel, melegen, hiszen kinek van arra fél órája, hogy megvárja amíg megfő a gabona, hanem hidegen, előző este előkészítve! Jöjjön most 5 tény a quinoaról és egy szuper reggeli recept!

5 érv a quinoa fogyasztás mellett

quinoa-497210_1280.jpg1. Gluténmentes. Egyre több ember küzd gluténérzékenységgel, ezért a quinoa jól beilleszthető a diétába.

2. Magas a fehérje tartalma. Akiknek fontos a magas fehérje bevitel, és nem csak húsból és tejtermékekből szeretnék fedezni, azoknak érdemes a mindennapok étkezésébe beépíteni a quinoát. 100g quinoa 6,3g fehérjét és 163 kcal tartalmaz

3. Alacsony glikémiás indexű, komplex szénhidrát forrás, ezért fogyni vágyok is bátran fogyaszthatják.

4. Kitűnő ásványi anyag és vitamin forrás. Magas a magnézium, a foszfor, a mangán, a cink, a vas és a folsav tartalma.

5. Széles körben felhasználható. Köretnek, salátának, de még reggeli alapnak is kitűnő. Jól áll neki mind az édes, mind a sós ízvilág. Ráadásul 15-20 perc alatt elkészül!

Málnás-joghurtos quinoa reggelire

Hozzávalók (2 adag)

  • 5 evőkanál quinoa
  • 1,5 dl tej (lehet növényi is)
  • 10 szem málna a főzéshez
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 evőkanál méz
  • 1 natúr görög joghurt

A quinoát kétszeres mennyiségű tejben (lehet növényi is) pár szem málna kíséretében lassú tűzön, időnként megkeverve kb. 20 perc alatt megfőzzük, majd további 5 percig fedő alatt még pihentetjük, hogy magába szívja a maradék nedvességet is, és szemcsés állagúvá váljon. 

Keverjünk hozzá egy teáskanál vanília aromát és egy evőkanál mézet. Akár már langyosan felhasználhatjuk, de eltehetjük másnap reggelre is a főtt quinoát.

Tálaláskor rétegezzünk egymásra egy adag főtt quinoát, natúr joghurtot és málna szemeket, újabb adag quinoa, joghurt és málna. A tetejét szórjuk meg egy kevés aprított mandulával vagy pisztáciával.

Ha kíváncsi vagy még hasonló könnyű és egészséges receptre, akkor nézd meg a videómat, ahol e mellet mutatok egy csokis zabkása és egy matcha teás chia puding ötletet is! :-)

Ezek is érdekelhetnek:

 Málnás-joghurtos quinoa reggelire

Marokkói fahéjas kuszkusz egytál

Gluténmentes reggeli kása hajdinából

Gluténmentes édesburgonya muffin Smarta konyhájából VIDEÓVAL

Szólj hozzá

Recept Reggeli Gluténmentes Quinoa Smarta konyhája