2018. már 06.

Energiatakarékosság - egyszer minden véget ér?

írta: SMARTA
Energiatakarékosság - egyszer minden véget ér?

earth-1971580_1920.jpgMivel már szinte mindennek van világnapja, ezért nem mennék el a ma nap kiemelkedő versenyzője mellett sem, akinek igen csak nagy és hangzatos a rajongó tábora, viszont lényegesebben hátrányosabb helyzetből indul mint a többi társa a héten. Március 6. a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap.

Sokan és sok fórumon próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy az erőforrásokkal és az energiákkal takarékoskodjunk, mert gond lehet belőle, előbb-utóbb kifogyunk. A legtöbb ember, ugyanúgy mint a környezetvédelemre csak legyint, hogy ugyan az én életemben nem következhet be katasztrófa, a többi meg kit érdekel.desert-3024015_1920.jpgEzzel a vállvonogatós hozzá állással azonban finomabban kellene bánni, hiszen a víz problémára is rengetegen legyintenek, hogy olyan nem lehet, hogy elfogy a víz. Itt a Kárpát-medencében mi egy viszonylagos szerencsés helyzetben vagyunk, mert nem csak, hogy rendelkezésre áll víz, de annak még a minősége is teljesen rendben van, most még.

Pár hete tört ki a pánik és szólt minden híradás arról, hogy Dél-Afrikában, ezen belül is Fokvárosban szinte elfogyott a víz, és már nincs sok hátra ahhoz, hogy egyetlen csepp víz se folyjon a csapokból. Ez csak ez első. A környezetterhelő, túlzottan pazarló életmódunk egyre több helyen fogja megbosszulni magát. hand-1030565_1920.jpgNagyon jó mutatószám az is, hogy mikor következik be az úgynevezett túlfogyasztás napja. Ez annyit tesz, hogy azokat az erőforrásokat, amelyeket 1 év alatt kellene globálisan felhasználnunk, mennyivel hamarabb fogyasztjuk el. Amíg ez a nap 1970-ben december 23. volt, addig tavaly már augusztus 2.-án eljutottunk ide. Azaz 7 hónap alatt felhasználtuk azt erőforrás mennyiséget, amelyet 12 hónap alatt állít elő a természeti környezet és ezzel párhuzamosan elértük azt a káros anyag kibocsájtást, amelyet még tud a Föld kezelni.

A mai napon gondolkodjunk el ezeken a tényeken, és vizsgáljuk felül a mindennapi szokásainkat, megtalálva azokat a lehetőségeket, ahol tudunk takarékoskodni az energiával és ezzel párhuzamosan kevesebb szemetet is termelünk.

Ezek is érdekelhetnek:

Kit érdekel a környezettudatosság?

Te is műanyag hulladékban fürdesz nyaraláskor!?

Hazugságra épülő környezettudatosság?

5 háztartási zöld tipp, amelyet Te is meg tudsz valósítani!

Szólj hozzá

Környezetvédelem Fenntarthatóság Tippek Energiahatékony