2018. már 08.

Nőnek lenni nehéz!?

írta: SMARTA
Nőnek lenni nehéz!?

woman-3083391_1280.jpgA Nőnap jelentőségén és értelmén kezdtem el egyik nap gondolkodni. Azon, hogy ez kinek és miért fontos. Vagy hogy egyáltalán fontos-e még. A mai folyamatos egyenjogúsági törekvés mellett van-e egyáltalán létjogosultsága annak, hogy bennünket nőket a férfiak ünnepeljenek? Mit is kellene igazából ezen a napon ünnepelni? Tudunk egyáltalán még nők lenni? Mi is az a tény, amit az ötévesemnek kellene mesélnem a Nőnapról. 

Jó néhány évvel ezelőtt teljesen természetes volt, hogy a fiúk az osztályba összedobták a pénzt és minden lány padjára tettek reggel egy szál virágot, vagy a munkahelyen a férfiak meglepték a nőket egy virággal vagy egy kis édességgel. Vártuk, örültünk és jól esett. Akkor még bele sem gondoltam, hogy ez nem természetes.spring-2298279_1920.jpgAhogy a kisfiam elkezdett cseperedni, már máshogy tekintettem erre, mert már nem csak szemlélő nő voltam, hanem egy édesanya is, akinek meg kell tanítani a gyermekét arra, hogy ezen a napon miért is lepjük meg a számunkra közel álló nőket egy szál virággal.

Nemrég beszélgettem egy fiatal emberrel, aki már egy más nemzedék tagja, és ő nekem szegezte a kérdést, hogy mi értelme a Nőnapnak, ő nem érti. Miért kéne valakit azért ünnepeli, mert nőnek született? Annyira váratlanul ért ez a kérdés, hogy nem is tudtam erre mit mondani, pedig ez ritkán fordul velem elő, hiszen ezen soha nem gondolkoztam. Ez a "ünnep" pont ugyan olyan természetes volt mint a többi, aminek a lényegét soha nem jut eszedbe megkérdőjelezni.

Közelebb a negyvenhez, mint a harminchoz, egy fiú gyermek anyukájaként, és szabadúszó marketing szakemberként ma már tudom, hogy miért is kell/kellene a nőket legalább ezen az egyetlen napon ünnepelni. 

...Mert NŐnek lenni és NŐnek maradni a 21. században elmondhatatlanul nehéz...

Ma, amikor egy nő lehet a fél világ ura, milliárdos cégcsoportokat irányíthat, vagyonnal rendelkezhet, tanulhat és dönthet a saját sorsa felől, akkor az egyik legnagyobb és legnehezebb feladata, hogy mindezek ellenére tudjon nő maradni, ebben a küzdelmekkel és nehézségekkel teli világban.within-3190242_1280.jpgPersze, lehet azt mondani, hogy a mai nők nem is akarnak nők lenni, de ez nem igaz. NŐnek lenni csak FÉRFI mellett lehet. Sajnos amennyire elmosódtak a női szerepek és értékek, annyira elmosódtak a férfi szerepek és értékek is.

Ma már sikk nőként azzal dicsekedni, hogy 30 évesen azt sem tudjuk hogyan kell levest főzni, mert egyszerűbb rendelni valamit, 40 évesen pedig egy magát igazi férfinak tartó ember egy szöget nem tud beütni a falba, mert van arra ember, és majd kifizeti a szögbeverés árát.  

Azt gondolom, hogy ahol ez az attitűd, ott nem is lehet megérteni a Nőnap jelentőségét. 

A Nőnapnak ma az egyik legfontosabb üzenete, hogy mi nők ne felejtsünk el nőként viselkedni, a mindennapok terhei és kötelezettségei ellenére, a férfiak pedig igenis tegyenek azért, hogy valóban nőnek érezhessük magunkat. Kell, hogy megérezhesse mind a két nem, hogy mennyire jó az amikor egy nő igazi nőként, egy férfi pedig igazi férfiként viselkedhet. 

Kedves Uraim, nem az a lényeg, hogy drága ajándékkal lepjetek meg bennünket, de arra sem vágyunk, hogy este zárás előtt menjetek be egy szál maradék virágért a boltba, mert akkor döbbentek rá, hogy kötelességetek van mára. Olyan kedvességre vágyunk, ami szívből jön, és tudjuk, hogy ez csak nekünk és szeretettel szól....

Ez is érdekelhet:

 5+1 stresszűző tipp, hogy jól induljon az év!

Te mennyi időt töltesz magaddal?

Tönkrement gyermek életek - amikor tesznek a gyermekek jogaira

Szólj hozzá

Nőnap Tippek Énidő