2018. máj 26.

Epermánia: ezért vegyél most epret!

írta: SMARTA
Epermánia: ezért vegyél most epret!

epermania_l.jpgImádom! Csak az a baj vele, hogy túl rövid ideig tart! De végre elkezdődött az igazi! Már ehetjük a magyar, szabadföldi, nap érlelte ízletes epret! Azon túl, hogy nagyon sokféleképpen fel lehet használni, számtalan pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ráadásuk alacsony a kalóriatartalma, így a tavaszi-nyári diétába is szépen be lehet illeszteni. De menjünk szépen sorba, hogy miért is tartozik az eper a kedvenc gyümölcseim közé minden formában. 

5 dolog ami miatt imádom az epret

1. Magas a vitamin és ásványi anyag tartalma

eperlimonade_l.jpgMagas az eper antioxidáns tartalma, nagyon jó C-vitamin forrás, a gyümölcsök közül az egyik legmagasabb a mangán tartalommal bír - fontos szerepe van többek között az anyagcserében. 

2. Alacsony a kalóriatartalma

owg05197_1.jpgAz eperszezon és a bikiniszezon kezdete általában egybe esik, ezért nagyon jól beleilleszthető a strandszezonra való felkészülős diétába. 15 dkg eper kb. 43 Kcal tartalmaz, így ezt még este is lehet nassolni, ha valami édeset kívánunk. Csak összehasonlítás végett, ha ugyan ennyi tejcsokit eszünk meg, azzal kb. 800 Kcal tudunk pár perc alatt betolni. Azért nem mindegy, ugye? :-) 

Ha már diéta, akkor az epret saláta feltétnek is bátran lehet használni. Nagyon jól harmonizál például a bébi spenóttal. 

3. Remek alapanyag desszertekhez

epertorta_l.jpgHa már az alacsony kalória tartalomnál járunk, akkor eperből villámgyors fitt fagyit is lehet készíteni, de ha kicsit több bűnözést is megengedünk magunknak, akkor percek alatt összedobhatunk joghurtos-epres házi fagyit is. 

De nem csak a joghurttal, hanem a krémsajttal, tejszínnel is tökéletes párost alkot, és egy kis kreativitással nyáron sütés nélküli eper tortát is készíthetünk. 

4. Házi eperlekvár a legnagyobb kedvenc

eperlekvar_l.jpgPár éve rákaptam a saját készítésű eperlekvárra. Egyrészt jó kihívásnak tűnt, hogy vajon képes vagyok-e én is az eperlekvár főzésre, illetve a bolti lekvárok nekem mindig is túl édesek voltak. 

Idén már 12 kg epret használtam alapnak, mert az elmúlt években nem csak kalácsra, és palacsintában, de egyre többféle sütihez használom az eperlekvárt.

5. Vákuumban fagyasztott téli csemege

eper_l_1.jpg3 éve beszereztem egy fagyasztószekrényt, és azóta nagyüzembe teszem el szezonban a gyümölcsöket és zöldségeket. Többek között az epernél sem mindegy, hogy télen, a világ másik felén leszedett ízetlen eperrel próbálkozunk - fontos, az eper nem után érő gyümölcs, tehát ami zöldnek látszik vásárláskor, az zöld is marad - vagy a szezonban eltett fagyasztott kerül elő, és megy bele például egy turmixba

Én szinte mindent vákuumban fagyasztok, így kiolvasztás után nem lesz összeesős, vizes a gyümölcs. 

Most pedig jöjjön egy kis gyűjtemény a kedvenc epres ételeimből:

Epres spenótsaláta nem csak ínyenceknek!

Mazsolás túrógombóc juharszirupos eperöntettel Smarta konyhájából

Sütés nélküli eper torta Anyák napjára

Így készíts könnyen és kreatívan házi jégkrémet! - VIDEÓVAL!

Expressz epres-jeges desszert Smarta konyhájából

Ha pedig kíváncsi vagy, hogy én hogy készítem az eperlekvárt és jöhet egy jó kis epres keksz recept is, akkor nézd meg a videómat:

Szólj hozzá

desszert Egészség C-vitamin Lekvár Eper Smarta konyhája