2016. sze 23.

Krémes mediterrán paradicsomleves Smarta konyhájából

írta: SMARTA
Krémes mediterrán paradicsomleves Smarta konyhájából

olive-oil-1412361_1280.jpg

Világ életemben imádtam a paradicsomlevest. Még a menzásat is! De évekig csak a klasszikus édeskés hígabb változatot ettem betű tésztával, rizzsel feldobva. Pár éve egy olaszországi utazásom alkalmával kipróbáltam az igazi, mediterrán változatot, ami sűrű és fűszeres volt, rizs helyett pedig mozzarella úszott benne. Azonnal beleszerettem az ízek kavalkádjába, és utána mindenhol ezt kerestem. Hiába. Így kénytelen voltam saját magam kikísérletezni. Íme, a végeredmény:

Ha egy könnyen elkészíthető, mégis laktató levesre vágysz, ami felmelegíti tested-lelked és visszarepít a nyárba, akkor próbáld ki! Az a jó hírem, hogy a hozzávalók nagy része a kamrából jön, így bármikor elkészítheted körülbelül 15 perc alatt

Mediterrán paradicsomleves hozzávalói:

tomatoes-1457343_1280.jpg

A kamrából:

  • 0,5 liter házi jellegű sűrű paradicsomlé
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
  • 6 db aszalt paradicsom (akár olajban érlelt, akár szárított jöhet)
  • 2 teáskanál pesto
  • 3 duci gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • 1 evőkanál liszt
  • só ízlés szerint

 A hűtőből:

  • 2 dl tejszín (20%-os)
  • Reszelt sajt - ízlés szerint

Az ablakból:

  • 6 nagy bazsalikom levél

 A mediterrán paradicsomleves elkészítés:

20160922_213059.jpg

Vegyél elő egy közepes fazekat, öntsd bele a paradicsomlevet, a paradicsom konzervet (én chiliset használok, amitől karakteresebb lesz, de azért nem erős, de ha nem szereted a csípőset, akkor válaszd a normál verziót), az aszalt paradicsomot, a pestot, az apróra darabolt fokhagymát (aprítsd, ne fokhagymanyomón préseld le, így sokkal több íz kerül az ételbe) és a fűszer keveréket. Forrald fel.

Amíg felforr, egy habverő segítségével keverd simára a tejszínt és a lisztet. Amikor már kezd bugyborékolni a leves, pár kanállal tegyél a habarásba, hogy melegedjen egy kicsit, és ne csomósodjon be, amint beleöntöd.

Miután a habarás már benne van a levesben, várd meg amíg „összerottyan”, és már le is zárhatod. Most jöhet a botmixer (vagy turmix), és a bazsalikom levél. Mixeld simára, krémesre, és már tálalhatod is! Ízlés szerint mehet a végén bele a só, de előtte kóstold meg, mert az aszalt paradicsom típustól függően lehet elég sós.

Tálaláskor kínálj hozzá reszelt sajtot, fokhagymás kétszersültet!

Jó étvágyat! :-)

További tippekért, recept ötletért kövesd a blogomat a Facebook és Instagram oldalaimat!

Nyomj egy lájkot, ha Te is kipróbálod!

 

Szólj hozzá

Paradicsom Recept Leves Smarta konyhája Olaszos