2016. okt 10.

Miért rózsaszín a lazac? Avagy 4 érv, hogy miért fogyaszd rendszeresen!

írta: SMARTA
Miért rózsaszín a lazac? Avagy 4 érv, hogy miért fogyaszd rendszeresen!

food-712665_1280.jpg

Sajnos mi, magyarok nagyon kevés halat fogyasztunk, így a szervezetünk nem jut hozzá elegendő mennyiségben azokhoz a tápanyagokhoz, amelyek csak ezekben a vízi élőlényekben találhatóak meg. Szerencsére már egyre több helyen lehet beszerezni előkészített halakat, amelyeket könnyedén és gyorsan el lehet készíteni. A halak közül, az egyik legkiemelkedőbb tápértékkel rendelkező hal, a lazac. Ha kíváncsi vagy, mit is nyerhetsz a rendszeres fogyasztásával, akkor tarts velem!

Az egy főre jutó halfogyasztás Magyarországon kevesebb, mint 5 kg, míg a globális átlag 20 kg. Felmérések szerint itthon a 2 legfőbb indoka a hal fogyasztás kerülésének: 1. utáljuk a szálkát (32%), 2. büdösnek tartjuk a halat (32%).  Ezeken kívül még a halak előkészítése és elkészítése is sokaknak nehézséget okoz. Szerencsére ma már van olyan üzletlánc hazánkban is, ahol szinte bármikor beszerezhető a konyhakész, friss lazac.

A lazac jótékony hatásai

1.Védi a szív- és érrendszert

A halhús véd a koszorúér-betegség ellen, és jelentősen késlelteti az érelmeszesedés kifejlődését. E kedvező hatás titka a halban lévő többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak fogyasztása a legkedvezőbb. Az omega-3 zsírsavak bőséges fogyasztásáról néhány éve bizonyították be, hogy a leggyakoribb és legveszélyesebb szívritmuszavar, a pitvarremegés is sokkal ritkább azoknál, akiknél minden héten akár többször is halétel kerül az asztalra, lehetőleg főve vagy grillezve.

2. Csökkenti az infarktus kockázatát

A lazac, a királyrák vagy a homár az astaxantin nevű anyagtól rózsaszínű. Néhány évvel ezelőtti vizsgálat során kiderült, hogy az astaxantin adagolásával jelentősen csökkenthető az egyik gyulladásjelző fehérje mennyisége a vérben. Azok, akik rendszeresen jutnak az astaxantin nevű anyaghoz, jelentősen csökken az esélyük az infarktusra.

salmon-770940_1280.jpg

3. Védi a DNS állományt

A genetikai állományt a szervezetben megjelenő veszélyes anyagok, a szabad gyökök károsítják. Az astaxantin azonban rendkívül erélyes ellenanyagként szolgál az oxidáló szabad gyökökkel szemben. Különösen a vad lazac húsa tartalmaz sokat a festékanyagból. A kutatók szerint a DNS védelme szempontjából az astaxantin 550-szer hatékonyabb, mint a sokak által szedett E-vitamin.

4. Csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét

A tudósok utánajártak, milyen ételekkel húzzák ki a sötét, hideg teleket pl. az izlandiak, akik velünk ellentétben természetesen nem szenvednek a tél végi levertség tüneteitől. A kutatások szerint ennek az is az oka, náluk a legmagasabb az egy főre jutó halfogyasztás. Ez azt jelenti, hogy az átlagnál jóval több omega-3 zsírsavat vesznek magukhoz – amiről köztudott, hogy pozitív hatással van a hangulatunkra.

Ha tehetjük, egy héten legalább egyszer iktassunk az étrendünkbe halat!

Fotók: pixabay.com

Szólj hozzá

Hal Egészség Tippek Lazac Omega3