2016. okt 12.

Neked ki segít vásárláskor?

írta: SMARTA
Neked ki segít vásárláskor?

shopping-1165437_1280.jpg

Egyszerre volt megdöbbentő és lenyűgöző számomra, hogy a bevásárló központ kijáratánál óriás esernyővel felszerelkezett fiatalemberek ajánlották fel a segítségüket az egyedül vásárló nőknek, hogy segítenek az autójukba bepakolni. A történet sajnos nem kis hazánkban esett meg, hanem nyugati szomszédunknál.

Bécs melletti bevásárló központ hétköznap délelőtt

Egy esős csütörtöki délelőttön Bécs külső kerületében egy bevásárló központ parkolójában az alábbi jelenet fogadott, amikor leállítottam az autómat: középkorú hölgy teli bevásárló kocsit tolt az autójához, mellette egy fiatalember esernyőt tartott a hölgy és a kosár fölé. Első ránézésre, akár anya-fia bevásárlás is lehetett volna, de feltűnt, hogy a fiatalember nyakában a bevásárló központ logózott belépő kártyája lógott, és a hatalmas esernyő is logózott volt. Gondoltam, megvárom mi is folyik itt, úgy is zuhog az eső.

A hölgy kinyitotta a kombi hátulját, elkezdett pakolni. A fiatalember is beszállt volna a pakolásba, de a hölgy jelezte, ezt egyedül csinálja. Így az öltönyös alkalmazott türelmesen várt, és az esernyőt hol a hölgy, hol a nagy kosár áru fölött tartotta. Miután végeztek, a hölgy beszállt az autójába, a fiatalember pedig visszatolta a bevásárló kocsit.

20161006_124718.jpg

Az első két gondolatom az volt 1. milyen kedves alkalmazott, 2. szegény fiút jól kizavarta a főnöke, biztos valakinek a valakije volt. Ahogy beléptem az áruházba, rádöbbentem, hogy ez nem egyedi eset, itt sorban állnak a fiatalok, szépen egységes öltönyben, és egységes esernyővel, hogy segítsenek. Itt már tényleg elkerekedett a szemem, hogy ilyen van?

Hazai pláza adventkor

Itthon egyszer találkoztam hasonló kezdeményezéssel, Budapest egyik legfelkapottabb plázájában az Adventi hétvégék egyikén, hogy ingyen lehetett hordárt kérni, aki segített cipelni a rengeteg ajándékot. Ahogy megfigyeltem, az emberek kicsit kételkedve fogadták, hogy ez tényleg ingyen van, és ha odaadom neki a karácsonyra szánt ajándékok egy részét, akkor nem szalad el azonnal?! Így kevesen is vették igénybe a segítséget.

Élelmiszer bolt a szomszéd utcában

Vajon mi eljutunk valaha oda, hogy egy város szélén lévő hipermarket kijáratánál segítség várja a nőket? És ezt bizalommal el is tudjuk majd fogadni? Magam részéről én már annak is örülök, ha a családosoknak fenntartott parkolóban van szabad hely, amikor a gyerekkel megyek bevásárolni, és nem foglalják el a vagány nagymenők, és a nem törődöm flegma férfiak, akiknek kell a nagy hely, közel a bejárathoz.

parkolo.jpg

Ha nincs velem a kisfiam, soha eszembe nem jut beállni a családos parkolóba, és még soha nem láttam más, egyedül érkező nőt sem elfoglalni ezeket a fenntartott helyeket. A férfiaknak pedig, ha szólok (mert nem tudom megállni, hogy ne szóljak, hogy rossz helyre álltak) olyan nyomdafestéket nem tűrő válaszokat kapok, hogy nem is értem, milyen országban élek.

Remélem, azért egyszer mi is eljutunk oda, hogy a nőknek vagy így vagy úgy segítenek a bevásárlásnál.

Szólj hozzá