2016. nov 23.

Honnan származik a Black Friday?

írta: SMARTA
Honnan származik a Black Friday?

cary-grant-392931_1280.jpg

Napok óta az Internetről kifolyik, hogy ’Hamarosan Black Friday’, ’Hihetetlen Black Friday akciók’... már nem tudunk elmenni mellette. Míg 5 évvel ezelőtt még ez egy teljesen ismeretlen „ünnep nap” volt, most már nyáron elkezdenek készülni a cégek erre az egyetlen napra, amikor a szemfüles fogyasztók az eredeti ár akár töredékéért juthatnak hozzá a kiszemelt termékekhez. Azt még kevesebben tudják, hogy mi a története ennek a napnak.

Mikor volt az első Black Friday?

A Black Friday, mint hihetetlenül sok minden az USA-ból ered, és a története visszanyúlik egészen 1932-re! Tradicionálisan a Black Friday minden évben a november utolsó péntekje, azaz a Hálaadás utáni nap, amely logikusan végig gondolva, mindig csütörtökre esik :-)  A Hálaadást követően kezdődött meg a karácsonyi készülődés, tehát a ma már Black Friday névre hallgató nap, a karácsonyi készülődés első napja.

Hálaadás napja munkaszüneti nap, és az iskolákban, valamint sok állami intézményben a pénteki napot kiadták szabadnapnak, így az emberek ezen a napon elkezdték megrohanni a boltokat. A szemfüles kereskedők felfedezték az ebben rejlő hatalmas vásárlási erőt, elkezdtek korábban kinyitni, és késő éjszakáig voltak nyitva.

Honnan ered a Black Friday elnevezés?

black-friday-1042311_1280.png

A szó eredetét kutatva vissza kell mennünk egészen 1961-ig. A vásárlással összefüggésben ezt a kifejezést Philadelphiában használták először, arra utalva, hogy ezen a napon a rengeteg autótól, és gyalogos forgalomtól szinte megbénult a város közlekedése, hatalmas dugók és káosz alakult ki. Erre utal a fekete péntek, azaz Black Friday kifejezés.

Körülbelül 20 évet kellett arra várni, hogy ez a megnevezés széles körben elterjedjen, és népszerű kifejezés legyen a Hálaadást követő napra, amikor a kereskedők eldobálva a nyereségüket, akár adósságba verték magukat. (az angol „in the red” kifejezést váltotta az „in the black”) Összességében a kereskedők számára fekete, azaz veszteséget termelő ez a nap.

Hová lesz az eszünk Black Friday-on?

379a870fc4108ff3963b492b4a1fcc55.jpg

Hosszú éveken keresztül ezen a pénteken a kereskedők reggel 6 órakor nyitottak ki. Ez a szokás a kétezres évek elején felborult, és a láncok egymásra licitálva egyre korábban nyitottak ki, hogy ők szerezzék meg a vásárlókat. Először 5-kor, majd 4-kor nyitottak, végül 2011-ben már éjfélkor kinyitott néhány lánc. Aztán jött, a Hálaadás napján már este 8-kor, volt aki már délután 6-kor nyitott, egészen addig, amíg ezt jogszabályilag rendezték, hogy Hálaadás napján nem lehet üzlet nyitva.

Ez az őrület a vásárlókba is beivódott, mert évről évre egyre nagyobb a hisztéria ezen a napon. A vásárlók tömegével állnak be a üzletek ajtajába nyitás előtt órákkal, hogy ők lehessenek az elsők. Visznek mindent, ha kell, ha nem, mert olcsó. 2006 óta 7 halál eset és 98 komolyabb sebesülés történt az USA-ban ezen a napon.

Szerencsére mi még nem tartunk itt, és remélem nem is jutunk el idáig.

A másik ilyen nagy amerikai őrület, ami még nálunk nem jelent meg a Boxing day, ami december 26.-án van. Ki tudja, lehet, hogy jövőre már arról is kell beszélnünk?

A Black Fridayról gyakorlati tanácsokat itt találsz >>>

Ha tetszett a cikk, kérlek nyomj egy lájkot.

További hasznos információkért követheted a Facebook oldalamat is.

Jó karácsonyi készülődést kívánok! :-)

Fotók: pixabay.com

 

Szólj hozzá

Karácsony Érdekesség Black Friday