2016. nov 29.

5 érv a chia mag fogyasztása mellett

írta: SMARTA
5 érv a chia mag fogyasztása mellett

1_logo.jpg

Chia magos puding, chia magos zabkása, chia magból rántotta… szinte mindennap találkozunk ezzel az egzotikus maggal különböző formában. De mi is ez a superfood-nak is nevezett növény? Mire jó? Hogyan kell elkészíteni? Erről már sokkal kevesebbet lehet olvasni. Ha kíváncsi vagy Neked miért tesz jót, ha rendszeresen fogyasztod az azték zsályát, akkor olvad tovább.

Maga a növény az árvacsalánfélék családjába tartozik, és Mexikóban valamint Guatemalában őshonos. Az őslakosok számára ez annyira fontos élelmiszer volt, mint a kukorica, ezért egy kicsit meglepő, hogy még csak most kezdjük újra felfedezni ezt az igazán tápláló élelmiszert.

Chia mag jótékony hatásai:

7273870012_c0362639a4_z.jpg

  1. Magas mikrotápanyag-tartalmának köszönhetően hatékonyan képes feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait. Magas a kalcium, foszfor és mangán tartalma, amely főleg a csontok egészségének megőrzéséhez járul hozzá. Továbbá tele van olyan antioxidánssal, amelyek megakadályozzák a káros szabadgyökök elszaporodását a szervezetünkbe, így késleltetve az öregedés folyamatát.
  2. Egyedülálló az omega-3 zsírsav tartalma, amelyből a normál táplálkozási szokásainkkal keveset viszünk be a szervezetünkbe, pedig sok szempontból nélkülözhetetlen. Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a szív és érrendszeri problémék megelőzéséhez. A chia mag: csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést és kiegyensúlyozottabbá teszi a koleszterinszintet.
  3. A benne található rostok segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben, mert kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést és megelőzik a vércukorszint hirtelen megugrását.
  4. Segít a testsúly megőrzésében, hatékonyan támogatja a fogyókúrát. A chia mag remek rostforrás, ráadásul nagy mennyiségű folyadékot képesek felvenni, így a gyomorban megduzzadva telítettség érzést kelt, később leszünk éhesek, ráadásul lassítja az ételek felszívódását is.
  5. Fényesebb lesz a haj és erősebbek a körmök, ha rendszeresen bekerül az étrendbe. Az omega-3 zsírsav és a nagyon magas vitamin és ásványi anyag tartalma hozzájárul a szépség megőrzéséhez, a haj, a bőr és körmök épségéhez, rugalmasságához.

Chia mag fogyasztása:

5_logo.jpg

Szakemberek javaslata szerint a reggelibe érdemes beiktatni a chia mag fogyasztását, hogy egész napra felpörgesse a szervezetünket, és ebédig kibírjuk különösebb éhség érzet nélkül. A legjobb, ha zabbal keverjük, mert így egy rostokban igen gazdag, tápláló reggelivel tudjuk indítani a napot!

A chia mag 2 féle képen éri el a kellemesen fogyasztható állágát: vagy forró vízzel elkeverve, pár perc alatt megduzzad, vagy legalább 1 órát pihentetve a tejben, joghurtban.

16_logo.jpg

Ha van időd, készíthetsz chia pudingot, vagy főzhetsz zabkását, amelyet chia maggal dúsíthatsz. Ezek általában nem férnek bele a hétköznap reggelekbe, amikor minden perc ki van számítva, de akkor sem kell lemondanod erről a szuper foodról. Van olyan előre előkészített chia magos zabkása, amelyhez csak forró vizet kell adnod, és 3 perc múlva fogyaszthatod is. Tetszés szerint gyümölcsökkel is feldobhatod. Szerintem az eper, áfonya és ribizli illik hozzá a legjobban.

Ha többet szeretnél tudni a Fitmüzli szuper zab-chia mag reggelijéről, akkor klikk ide >>>

és kövesd a Facebook oldalt is!  

Ha ezentúl Te is rendszeres chia magos zabkása fogyasztó leszel nyomj egy lájkot és oszd meg! :-)

 

Képek: smarta, flickr.com/ Ekaterina Kazakova

Szólj hozzá

Egészség Zabkása Chia mag Smarta konyhája