2016. dec 11.

Karácsonyi adományozás – kinek, mit és hol?

írta: SMARTA
Karácsonyi adományozás – kinek, mit és hol?

Egy kis segítség, ha segíteni szeretnél

hand-978892_640.jpg

Az év vége felé, amikor közelednek az ünnepek érzékenyebbek leszünk arra, hogy nagyon sokan vannak, akinek nem hogy ajándék nem jut a fa alá, de még egy pici karácsonyfa se, sőt megfelelő mennyiségű és minőségű étel sem. Sokan vagyunk, akik szeretnénk ilyenkor (is) segíteni, de nem tudjuk, hogy hol, kinek és mivel tudunk örömet szerezni, vagy nincs bizalmunk, mert félünk, nem a megfelelő helyre megy a legjobb szándékkal adott adományunk. Próbálok egy kis segítséget adni, hogy milyen szervezetek várják a karácsonyi segítségnyújtást.

Mit és hogyan adományozzunk

vk.jpg

Pénzadomány

Ez a legsokoldalúbban felhasználható adomány, amelyet a segítő szervezet a kiemelt céljára tudja felhasználni. A hátránya, hogy ezzel lehet a legkönnyebben visszaélni, mert nem lehetünk biztosak abban, hogy tényleg oda kerül-e akinek gyűjtik.

Vigyázzunk az utcán és bevásárló központokban és parkolókban gyűjtögetőkkel! Ha pénzzel szeretnénk segíteni, akkor vagy akkreditált segélyvonalat hívjunk, vagy az általunk kinézett szervezet adománygyűjtő számlaszámára utaljunk.

Játék, ruha, apróbb használati tárgyak

Általában ezeket adjuk a legszívesebben oda, ha már használaton kívül vannak. Arra azonban figyeljünk, hogy jó, használható állapotban legyenek. Legyenek tiszták, ne legyen törött vagy hiányos. Olyat adjunk, amiről tudjuk, hogy adott helyzetben mi is örülnénk és tudnánk hasznosítani. A játék ilyenkor az egyik legjobban keresett adomány, hiszen rengeteg gyerek van, akik nem kapnak semmit karácsonykor.

Élelmiszer

Erre is mindig hatalmas a kereslet a jótékonysági szervezeteknél. Tartós élelmiszert vigyél, konzervet, tésztát, rizst, teát, kakaót, cukrot, olajat, lisztet… és az édesség is jól jöhet, keksz, szaloncukor, csoki. Itt figyeljünk arra, hogy a szavatossága a termékeknek rendben legyen, lejárt vagy lejárat közeli terméket ne vigyünk!

Önkéntes munka

Nagyon sok szervezet, főleg ebben az időszakban örül az önkéntes munkának. Ha valamilyen szakképesítésed van, azt is fel tudod ajánlani. Arról, hogy kinek milyen önkéntesre van szüksége, érdeklődj a szervezeteknél.

A szervezetek, akik várják az adományokat

sam_2199.jpg

A teljesség igénye nélkül összeszedtem Nektek 5 szervezetet; azt, hogy milyen adományt várnak, és mik az elérhetőségeik, hogy  ha már tudod mit adnál, legyen listád, hogy kinek viheted. Természetesen rajtuk kívül is rengeteg kisebb-nagyobb szervezet várja a segítségeteket. A neten megtalálod őket!

Magyar Vöröskereszt – Mikulásgyár

A Mikulásgyár 2016. december 2. és 21. között tart nyitva, az Ötvenhatosok terén 9 és 21 óra között, a Lurdy Házban 10-től 20 óráig, a Debrecen, Kanizsa, Kaposvár, Miskolc, Szeged, Szolnok és Zala Plazában 10-től 19 óráig. Önkénteseik a tartós élelmiszerek mellett, tisztító és tisztálkodási szereket, jó minőségű játékokat és mesekönyveket várnak. www.voroskereszt.hu

Baptista szeretetszolgálat – Cipős doboz akció

Az akció hivatalosan 2016. december 1-től december 18-ig tart. 1. Keress egy jó állapotban lévő, üres cipős dobozt, döntsd el milyen életkorú lánynak vagy fiúnak szánod, töltsd fel játékkal, iskolai eszközökkel, higiéniai eszközökkel, édességgel. Tehetsz mellé ajándék kártyát, néhány kedves szóval. Csomagold be szépen, tűzd rá, hogy kinek szánod. Arról, hogy hol adhatod le, a weboldalon találsz infót: www.ciposdoboz.hu

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Amit várnak: Élelmiszer, textil, ruhanemű, számítástechnikai, irodatechnikai eszközök, szoftverek, gépek, járművek, gyógyászati segédeszközök, műszerek, gyógyszerek, vegyszerek, tisztítószerek. Bővebb infó: www.maltai.hu

Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Minden jól jöhet, ami egy nagycsaládnak szüksége lehet, főleg ruha, játék, tanulást segítő eszközök, könyvek, tartós élelmiszer és édesség. További infó: www.noe.hu

Dévai Szent Ferenc Alapítvány

Árva és nehéz sorsú gyermekeken segítenek. Pénzadományt várnak. Hogy ezt hogyan tudod eljuttatni, arról itt olvashatsz: http://szentferencalapitvany.org/

doll-87407_640.jpg

Gondoljunk legalább ilyenkor másokra, akiknek a karácsony nem lehet teljes, és amennyit tudunk segítsünk! Higgyétek el, akár egy 250 Ft-os sms is tud segíteni, mert sok kicsi sokra megy! A gyerek kinőtt ruhái, megunt játékai másoknak kincs lehet! Ha a nagy bevásárláskor teszünk plusz egy kiló lisztet és cukrot a kosárba, nem fogja romba dönteni a családi költségvetést, de vannak akiknek még ennyi sem jut.

Kívánok mindenkinek békés boldog karácsonyt! :-)

Ha úgy érzitek hasznos volt a cikk, osszátok meg, hogy mások is tudjanak róla!

 

Fotók: pixabay.com, bcsgyermekjolet.hu, voroskereszt.hu

 

Szólj hozzá

Karácsony Adomány Tippek