2016. dec 13.

Mézes-narancsos szaloncukor, ahogy én készítettem

írta: SMARTA
Mézes-narancsos szaloncukor, ahogy én készítettem

dsc_3751_logo.jpg

A szaloncukor hozzátartozik a karácsonyhoz, el sem tudjuk képzeli nélküle ezt a csodás ünnepet. A szaloncukor viszont csak nekünk, magyaroknak fontos, rajtunk kívül más országokban szinte nem is ismerik. Az, hogy milyen szaloncukrot akasztunk a fára, vagy teszünk egy mutatós tálban az asztalra, az ízlésünktől és a pénztárcánktól függ. Az utóbbi pár évben egyre divatosabb lett a kézműves szaloncukor, illetve a saját magunk által készített szaloncukor.

A kevesebb, néha több

dobozban.jpg

Sokan emlékeznek még a konzumszaloncukorra, ami mindenre jó volt, csak fogyasztásra nem, aztán jött a zselés, ami nem sok időt töltött a fán, most pedig már bonbon minőségű csoki csodák rejtőznek a csomagolás alatt. Amikor szaloncukrot vásárolunk, próbáljunk inkább kevesebbet venni, de az legyen magas minőségű, hogy amikor szétolvad a szánkban feledhetetlen (karácsonyi) íz élményt hagyjon maga után, hiszen egy évben csak egyszer van karácsony. :-)

Minőségi alapanyagokból, minőségi desszert

chocolate-968457_640.jpg

Igazán finom szaloncukorhoz, igazán kiemelkedő minőségű alapanyagokra van szükség, akár készen vesszük, akár mi magunk készítjük. A tortabevonót hagyjuk meg a tortára, házi szaloncukorhoz magas kakaótartalmú csokoládét válasszunk. Ha megvan a minőségi csokoládé alapanyag, jöhet a döntés, ebbe forgatunk bele például jó minőségű marcipán kockákat, vagy kiöntjük vele a formát, és töltünk bele valamilyen egyedi krémet.

Szaloncukor a két kezem közül

Egy igazán autentikus környezetben próbálkoztam meg életem első szaloncukrának elkészítésével. A Szamos legújabb, belvárosi cukrászdájának a 3. emeletén egy igazi ékszerdoboz, jobban mondva csoki szentély van. Ott mindent megtudhat a látogató a csokoládé történetéről, megcsodálhatja az egyedi csokoládés porcelán készleteket, végül bekukkanthat a bonbon, vagy jelen esetben a szaloncukor készítés kulisszái mögé egy fantasztikus cukrászmester irányításával.

20161212_150135.jpg

Első lépésben a csodásan illatozó folyékony csokoládét kellett temperálni, hogy elérje a 28 fokot. Amikor kihűlt előkerült a műanyagforma, amelybe a csokoládé beledermedt. A következő lépéshez meg kellett várni, hogy ez a hűtőben teljesen lehűljön, hogy bele tudjuk tölteni a krémet. Legnagyobb örömömre mézes-narancsos krém várt ránk (a csoki-narancs íz kombináció nálam mindent visz). Egy habzsák segítségével teletöltöttük a kis csoki formákat, majd jött a talpalás, újabb hűtés, és végül a csomagolás.

A csomagolás mindent elárul

20161212_134315.jpg

A csomagolás művelet volt a legnehezebb, hogy tényleg mutatós legyen, és a 3 papírka ne csússzon szét. Végül sikerült, és nagy büszkeséggel szemléltem életem első szaloncukrát.

Amit nem eddig nem tudtam, hogy valójában csak azt a desszertet nevezhetjük szaloncukornak, amelyet 2 selyempapírba és 1 sztaniolba csomagolnak. Ha valódi szaloncukrot szeretnénk vásárolni, akkor ezt nézzük meg alaposan.

Mindenkinek jó karácsonyi készülődést és szaloncukor vásárlást vagy készítést kívánok! Én venni fogom, a készítést profikra hagyom. De az élmény fantasztikus volt. :-)

További karácsonyi tippek, receptek és érdekességek várnak a Facebook oldalamon, a YouTube csatornámon pedig meglesheted milyen sütivel készülök az ünnepekre :-)

Fotók: Smarta, pixabay.com

Szólj hozzá

Karácsony Édesség Érdekesség Tippek Szamos Szaloncukor