2017. feb 15.

Dániában csak organikus gazdaságból származó étel kerülhet az asztalra!

írta: SMARTA
Dániában csak organikus gazdaságból származó étel kerülhet az asztalra!

tractor-385681_1280.jpg

A dán kormány nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy ez az ország legyen a világ első 100%-ban organikus termékeket előállító országa, és a dán asztalokra, csak organikus gazdaságból származó ételek kerüljenek. Nagyon szimpatikus kezdeményezés, hiszen számtalan szintetikus és mindennel kezelt termék kerül az otthonunkba, és kevés az olyan hely, ahol organikus termékeket lehet akár nap, mint nap beszerezni.

Fókuszban a biogazdaságok

Dániában jelenleg megtermelt élelmiszerek 8% származik bio gazdaságokból, ezen termékek exportját 2007 óta folyamatosan növelik. A kormányzat cselekvési és támogatási tervet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy ezt az arányt 100%-ra növelje, és az asztalokra kizárólag tiszta gazdálkodásból származó étel kerüljön. 

Ez nem csak a zöldségeket és gyümölcsöket érinti, hanem az állattenyésztési ágazatra is vonatkozik. A tervezet szerint támogatják a jelenlegi gazdaságokat, hogy átálljanak bio gazadálkodásra, illetve hogy növeljék a keresletet az organikus termékek iránt.

cow-218166_640.jpg

Az első mérföldkő 2020, amikorra a jelenlegi biogazdaságok számát meg szeretnék duplázni, továbbá a közétkeztetésben (kórházak, iskolák, állami közintézmények menzáján) az ökológiai gazdaságból származó élelmiszerek minimum 60%-os arányban kell, hogy jelen legyenek.

Egy fecske elég a nyárhoz?

Ennek a hírnek a hallatán elgondolkoztam, hogy mi elfogunk valaha ide jutni? Én már annak is örülök, hogy a sarki zöldségesnél, ahol rendszeresen vásárolok lassan 2 hónapja kapható görög bio narancs, kb. 5-10%-os felárral. De ez csupán egyetlen gyümölcs! Ha piacra megyek, ott néhány őstermelőnél jutok a szezonban vegyszermentes zöldséghez-gyümölcshöz, de ha húsról van szó, akkor már tényleg bajban vagyok. 

Örülök nagyon ennek a dán kezdeményezésnek, és bízom benne, hogy a jövőben más országok is követik a példájukat és talán egyszer nálunk is széles körben és megfizethető áron juthatunk ökológiai gazdaságból származó élelmiszerekhez.

Ezek is érdekelhetnek:

Kit érdekel a környezettudatosság?

Ezt nassold, ha igazán egészségesre vágysz!

Szólj hozzá

Egészség Érdekesség Bio