2017. feb 27.

Eltávolíthatatlan foltok? Itt a megoldás a 12 leggyakoribb foltra!

írta: SMARTA
Eltávolíthatatlan foltok? Itt a megoldás a 12 leggyakoribb foltra!

washing-506124_1280.jpgMindenki találkozott már olyan folttal, amit nagyon nehezen vagy szinte sehogy nem lehetett kiszedni a textilből. A fehérítő nem lehet mindig megoldás, a folteltávolítók pedig nem mindig elég hatékonyak. Akkor mégis mit tehetünk, hogy eltűnjenek a nem kívánt pecsétek, lenyomatok, foltok? Egyszerű, nyúljunk vissza anyáink, nagyanyáink módszereihez, és használjuk fel a modern megoldásokat is. Jöjjön 12 megoldás a 12 leggyakoribb foltra!

Folteltávolítás okosan

Az első és legfontosabb dolog, ha folttal akad dolgunk, hogy minél hamarabb tegyük meg a megfelelő ellenlépéseket, mert sokkal könnyebben birkózhatunk meg velük addig, amíg nem száradnak be! A másik nagyon fontos, ne kezdjük el dörzsölni, mert úgy csak jobban beleülnek a textilszálakba.

folteltvolitas.jpg

Folteltávolítás házilag

OLAJ:

Legyen szó zsíros rúzsfoltról vagy egy ropogós baconből kicsapódó zsírfoltról jó megoldás lehet, ha kréta porral bedörzsöljük mielőtt mosásba tesszük. (Tanárok előnyben ennél a módszernél :-) )

DEZODOR:

A dezodorok igen makacs foltokat tudnak maguk után hagyni, amelyet a kényesebb ruháinkból szinte lehetetlen eltávolítani. Jól jöhet ilyenkor az úgynevezett szárító lap, (a szárítógépekben szokták használni, egyrészt antisztatikus, másrészt megkönnyíti a ruhák vasalását) amely még a legkényesebb textilből is kiszedi a friss dezodor foltot. Ha felveszed a ruhádat, és sikerül lekenni a dezodort vele, akkor csak kapj elő egy szárító lapot (lehet használt is) és kezd el vele átdörzsölni a textilt. Ki fogja szedni!

KÁVÉ:

A kávés foltok nagyon bosszantóak tudnak lenni, akár a terítőn éktelenkedik, akár a porcelánt színezi el. Filléres megoldás a nedves ruha és a szódabikarbóna kombinációja.

RÚZSFOLT:

Mártsunk egy vattapamacsot denaturált szeszbe (ha nincs otthon, akkor egy jó erős házi pálinka is megteszi) és dörzsöljük az alkoholos vattával addig a foltot, amíg el nem tűnik.

 ZSÍR:

Legyen szó bármilyen zsíros szennyeződésről a szénsav segít feloldani. Locsoljunk szénsavas vizet a zsíros foltra, majd a mosáshoz is adjunk belőle. 

IZZADSÁG FOLTOK:

Egyik legkiábrándítóbb a textilbe beivódott sárgás izzadság, amelyet citromlé és víz 1:1 elegyével el tudunk távolítani.

TINTA:

Igaz, hogy egyre kevesebbet írunk kézzel, de egy kifolyt toll sok bosszúságot okozhat. Bármennyire furcsán hangzik, de áztassuk be egy éjszakára tejbe, majd mossuk ki normál programon.

VÖRÖSBOR:

Talán ez az egyik legismertebb házi praktika. Ha kiborul a vörösbor mielőbb szórjuk be sóval, amely segít a felszínen tartani a bor, és könnyebben kijön a textilből.

VÉR:

Hideg víz és 3%-os hidrogén-peroxid a tökéletes megoldás. Áztassuk be mielőbb, majd mossuk ki normál módon.

FŰ:

A friss fű foltot ecet segítségével tudjuk eltávolítani, áztassuk be és dörzsöljük a ruhát. Ha már beszáradt a fű, akkor jöhet az ecet-szódabikarbóna kombó. Keverjünk ebből a két alapanyagból pasztaszerű anyagot, vigyük fel a foltra mielőtt betennénk a mosásba.

SMINK:

A smink foltok, mint például az alapozó, szemfesték eltávolításához használjunk borotva krémet. Meglepő, de addig kell a borotvakrémmel dörzsölni a foltot, amíg ki nem jön teljesen.

GYÜMÖLCSLÉ:

Akinek van kisgyereke, ismeri ezeket a lehetetlen foltokat, de nem kell feladni, erre is van megoldás! Forrásban lévő vízzel öntsük le, akár többször is, addig amíg el nem tűnik a folt. Ha nagyon nem akar eltűnni, akkor mosás előtt áztassuk ecetbe és szárítsuk a napon!

 

Ha érdekelnek további mosási tippek és trükkök olvasd el a kapcsolódó bejegyzésemet is: 

Okos mosás 5 lépésben – háztartási praktikák Smartától

Ha pedig a környezettudatosság is fontos a háztartásodban, akkor ebbe is kukkants bele:

Kit érdekel a környezettudatosság?

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot és kövesd a Facebook oldalamat is további háztartási ötletekért! :-)

 

Forrás: www.thisisinsider.com

Szólj hozzá

Mosás Háztartás Tippek