2017. ápr 12.

Miben főzzük a húsvéti sonkát?

írta: SMARTA
Miben főzzük a húsvéti sonkát?

Fazék vagy a kukta a jó választás?

asztal.jpgA húsvéti sonka számomra mindig is különleges volt, valószínűleg maga az ünnepi hangulat és az, ahogy Édesanyám tálalta már sokat adott az íz élményhez. Most már én is Édesanya vagyok, így ezt ez élményt megpróbálom én is tovább adni. Az élmény mellé azért nem árt egy adag jól sikerült sonka is :-) Kicsit körbejártam, hogy hogyan és miben is érdemes megfőzni ezt a különleges ünnepi ételt. Érdemes velem tartani.

Mitől lesz jó a húsvéti sonka?

sonka.jpg

Először is nem azt a kérdést kell feltennünk, hogy miben főzzük meg, hanem azt, hogy milyen végeredményt akarunk. Minőségi étel csak minőségi alapanyagból készülhet! Vásároljunk inkább kisebb, de minőségi sonkát, mint olcsóbb sonkának látszó, gyorspácolt, állományjavítókkal megtolt hústartalmú valamit. Érdemes hagyományosan érlelt parasztsonkát keresni.

Húsvéti sonka fazékban főzve

Mielőtt neki látunk megfőzni a sonkát, érdemes legalább egy éjszakára hideg vízben áztatni, hogy puhább legyen. Másnap tiszta hideg vízben tegyük fel fűszerek kíséretében (vöröshagyma, fokhagyma, bors, babérlevél…) lassú tűzön főni. Fontos, hogy ellepje a víz a sonkát. Az ökölszabály szerint annyi ideig főzzük, ahány kiló a sonka, azaz egy 2 kg-os sonkát legalább 2 óráig főzzünk.

Menet közben azért ellenőrizzük le többször is, hogy a szabály jól működik-e :-) Ha kész, akkor hagyjuk a levében kihűlni. A főző lé tetejéről szedjük le a zsírt, és csak utána vegyük ki a sonkát. A főzőlevet érdemes lefagyasztani, mert később sokféle étel alá használhatjuk.

Húsvéti sonka kuktában főzve

Ha kuktát használunk, az előkészítés ugyan az, mintha hagyományos módon főznénk. A különbség alapvetően a főzési időben lesz és a szagokban. A kuktában körülbelül fele annyi ideig kell az ételeket főzni, mivel zárt rendszerben és nyomás alatt történik a folyamat. Az idő megtakarítás mellett az energiával is tudunk takarékoskodni, hiszen pont fele annyi gázt vagy áramot használunk fel. Ami még szintén a kukta mellett szól (legalábbis én ezért imádom nagyon a kuktát), sokkal kevésbé járja át a lakást az ételszag, mintha hagyományos fazékba főzném. Természetesen itt is hagyjuk a levében kihűlni, hogy ne veszítsen nedvességet, és puha, omlós legyen a végeredmény!

Bármiben is főzöd, a lényeg a minőségi alapanyag, az előkészítés, és a a legvégén a tálalás. Ez utóbbiról már korábban írtam, ha szeretnéd idén különlegesen tálalni az ünnepi lakomát ezt is olvasd el >>>

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a bejegyzés tudasd velem egy lájkkal :-)

Kellemes húsvétot kívánok! :-)

Ez is érdekelhet:

Így tálald a húsvéti reggelit!

A legtutibb Húsvéti dekorációs ötletek

Húsvétváró répatorta, nem csak nyulaknak

 

Képek: pixabay

Szólj hozzá

Recept Húsvét Háztartás Tippek Smarta konyhája