2017. máj 17.

Hogyan tartsuk tisztán a vágódeszkákat?

írta: SMARTA
Hogyan tartsuk tisztán a vágódeszkákat?

cutting-boards-1662334_1920.jpgAz egyik háztartási tematikájú Facebook csoportban bukkantam egy érdekes témára, ami szerintem sokunkat foglalkoztat. Előkerült a téma, hogy fa vagy műanyag vágódeszkát használjunk-e? Kell-e mindenféle ételnek külön vágódeszka? És talán a legfontosabb, hogyan tartsuk tisztán ezeket. Nézzük, mit is tehetünk higiéniáért!

A vágódeszka tisztítása 

A műanyag vágódeszkákkal viszonylag könnyű dolgunk van, jól bírják a vegyszereket és a vizet, így akár forró vízben áztathatjuk és ledörzsölhetjük, vagy a mosogatógépben magasabb hőmérsékleten tehetjük makulátlanul tisztává.

Sokkal nehezebb a dolgunk a fával, mert se a vegyszert, se a vizes áztatást nem bírja, viszont a fa mélyedéseibe csodásan be tudnak ragadni ételmaradékok, és akár nyers hús cafat is ott maradhat, ami fertőzés veszélyt hordozhat magával. Akkor még is mi a teendő?

Így tisztítsd a fa vágódeszkát!

1. Alap tisztítás: használj víz-ecet keveréket. Nedvesíts be ezzel egy konyharuhát vagy papírtörlőt, és tisztítsd le alaposan a vágódeszkát. 

2. Fertőtlenítés: hidrogén-peroxiddal is érdemes áttörölni, ez megöli a deszkán lévő baktériumokat.

3. Rendszeres nagytakarítás: időnként érdemes durva sóval beszórni a deszkát, és hagyni akár 1 napig is így. Lemosás előtt fél citrommal dörzsöljük át, és hagyjuk 5-10 percig állni ebben a citromos sós lében, majd tiszta vízzel alaposan öblítsük le.

4. UV-fertőtlenítés: napsütéses időben érdemes "megnapoztatni" a deszkát, hogy az UV fény is fertőtlenítse le.

 

Ezek is érdekelhetnek:

Eltávolíthatatlan foltok? Itt a megoldás a 12 leggyakoribb foltra!

Okos mosás 5 lépésben – háztartási praktikák Smartától

 

További tippek és ötletek a Facebook oldalamon :-) 

 

Kép: pixabay

Szólj hozzá

Mosás Háztartás Vágódeszka Fertőtlenítés