2017. máj 31.

A nagy porszívó teszt – ezekből válassz, ha jót akarsz

írta: SMARTA
A nagy porszívó teszt – ezekből válassz, ha jót akarsz

cover_5.jpgA porszívó vásárlás nagyobb kihívás is lehet, mint elsőre gondolhatnánk, hiszen sok márka, több tucat modellje verseng azért, hogy azt válasszuk. Általában két fő tényező határozza meg az átlagos vásárlói döntést: a fogyasztó által a porszívóra szánt összeg, majd az adott árkategóriában a márka ismertsége.  A tudatos fogyasztó, azonban más gondolkodás mentén mérlegel, először a saját preferenciáit veszi szemügyre, és abból kiindulva kezdi a keresgélést. Ha kíváncsi vagy, hogy melyek szerintem a piacon most elérhető, valami miatt kiemelkedő modellek, akkor mindenképp tarts velem!

Porszívó vásárlás okosan

A tudatos vásárló megnézi a készülék energiacímkéjét, és az alapján hozza meg az elsődleges döntéseket.

 1. Milyen célt szeretnék megvalósítani? - A lakásban lévő koszt és port szeretném eltávolítani. Ezt úgy tudom megvalósítani, ha a készülék por visszabocsájtási hatékonysága A.
 2. Mennyire vagyok környezet/pénztárca tudatos? – Alacsonyabb energiafelhasználás egyenlő a kevesebb áramfogyasztással, ezért a készülék energiahatékonysága legyen A.
 3. Milyen felület dominál a lakásban? – A kemény padlót/szőnyeget szeretném a leghatékonyabban tisztítani. Nézzük meg a felületekre vonatkozó szívóerő hatékonyságot, elvárás A.

Itt meg is érkeztünk ahhoz a preferencia rendszerhez, amely alapján 5 porzsákos készüléket teszteltem. Ebben a tesztbe kizárólag a 3A vagy 4A készülékek kerülhettek be. Ha ezek közül választjuk bármelyiket, jó döntést hozunk. A célom a tesztel az volt, hogy megmutassam azt, hogy a top készülékek közül melyiknek milyen további egyedi előnyei vannak. A sorrend nem rangsor, csupán ABC szerinti felsorolás :-)

Electrolux Zen UltraSilence porszívó - azoknak, aki utálják a porszívó hangot

elux.jpgA formatervezése és színvilága nekem a IPhone készülékeket juttatta az eszembe elsőre: jégfehér szín, ezüst dekorációval, és kék LED világítással. A szemet gyönyörködtető megjelenés mellett a porszívó hangja okozott számomra meglepetést. Porszívóhoz képest szinte nem is volt hangja!  A leggyengébb fokozaton használva hallottam a mosogatógép zúgását, ami pedig szintén egy extra halk készülék. Még a maximum fokozat, sem tudta azt a hangot, amit a mostani porszívóm a minimumon. 

Előnyök:

 • nagyon halk, ideális lehet kisgyerekeseknek (főleg, ha gyakran kell orrszívó-porszívózni, hogy a babát ne ijessze meg a hang) és állattartóknak
 • Hatékony és jól mozgatható SilentZen szívófej
 • 2 plusz szívófej: parketta és állatszőr kefe

Hátrány:  

 • nincs beépített tartozéktároló, a 3in1 bútorkefe a csőre csatlakoztatható
 • szőnyegen a hatékonysága C

Beszerzési hely: Árukereső

Ár: 89.990.-

Hoover Telios Plus - ha kompakt, könnyen hordozható készülékre vágysz

hoover.jpgHazánkban kevésbé ismert porszívó márka, ezért is voltam rá kíváncsi. Klasszikus porszívó dizájn mellett 4A hatékonyságú készüléket próbálhattam ki. A készülék súlya volt számomra az egyik legszimpatikusabb tulajdonság, mert a két szintes lakásban elég gyakran kell le-fel lépcsőzni a porszívóval.  Az állatszőr turbókefe nagyon hatékonynak tűnt, bár gyakorlatban nem tudtam tesztelni állatszőr hiányában, de a néhány kósza hajszálat szépen begyűjtött :-)

Előnyök:

 • Hatékony tisztítás minden felületen
 • Könnyű készülék, kényelmesen hordozható
 • 4 különböző szívófej + 3 tartozék

Hátrányok:

 • Rövid gégecső, sokat kell mozgatni magát a készüléket
 • Az átkapcsolható szívófej nem elég robosztus

Beszerzési hely: ExtremDigital

Ár: 44.990.-

Kärcher VC6 Premium Homeline – ha nem szereted a konvenciókat, de ragaszkodsz a hatékonysághoz

karcher2.jpgA Kärcher márka hallatán nem a porszívó kategória ugrott be először nekem, pedig itt is széles a választék, ha padlóápolásról van szó. A professzionális termék választék technológiai megoldásai a háztartási készülékekben is jól megállják a helyüket. 2 dolog tetszett nagyon a készülékbe: a hihetetlenül hosszú és rugalmas gégecső, így a készüléket nem kellett folyamatosan magam után húzni; a másik a készüléken körbefutó rugalmas, és forgó ütköző gyűrű, amely segít, hogy a sarkokat ne verjük le, hanem átgördüljön rajta a készülék.

Előnyök:

 • Hosszú gégecső, nagy mobilitást biztosít
 • Markolatról elektronikusan szabályozható szívóteljesítmény, illetve be/ki kapcsolás
 • Sarkokat kímélő mozgó gumigyűrű

Hátrányok:

 • Nehéz készülék, emeletre való mozgatáshoz nem ideális
 • Porzsák beszerzés a Kärcher szakáruházakban vagy webshopon keresztül lehetséges

Beszerzési hely: Kärcher M5 Center

Ár: 94.990.-

Miele Complete C3 Green - klasszikus vonalak mögé rejtett innovatív belső

miele_1.jpgFormatervezésében ez egy igazán klasszikus porszívó, mondhatnám, hogy a hatvanas évekbe csöppentem vissza :-)  De amikor bekapcsoltam, tudtam, hogy a forma mögött komoly technológia van. A kiemelkedően alacsony fogyasztás mellett is nagy szívóerővel gyűjtötte a koszt. Ennek a készüléknek a markolata volt számomra a legkényelmesebb, és szívófej mozgatása is nagyon könnyű volt. A teljesítmény fokozatok helyett felület típusok között lehet választani, így az is könnyedén tudja használni, akinek nincs nagy gyakorlata a porszívózásba ;-) . Bár a futószőnyeg és a padlószőnyeg közötti fül szimbólum egy kicsit megzavart, hogy azzal mit is lehet tisztítani :-D

Előnyök:

 • Könnyen irányítható, hatékony szívófej
 • Hosszú rugalmas gégecső megfelelő mobilitást biztosít
 • Szimbólumok segítenek a megfelelő szívóerő kiválasztásában

Hátrányok:

 • Hangos működés
 • Nem túl „divatos” megjelenés

Beszerzési hely: Miele shop

Ár: 79.990.-

Philips Performer Ultimate – annak, aki a jövő porszívóját ma akarja megvenni

philips.jpgAmikor bekapcsoltuk a készüléket, kis túlzással úgy éreztem, hogy valami sci-fi filmbe csöppentem :-) Szürke készülék, kék LED világítással, és világító szívófejjel. A legkülönlegesebb számomra ennél a készüléknél a világító szívófej volt. A markolatról kapcsolható világítás (a szívóerő is szabályozható innen), elsőre felesleges exhibicionizmusnak tűnhet, de gyakorlatban engem is meglepett, hogy milyen jól feltérképezi a koszt, főleg a sarkoknál, ágy alatt, bútor mellett. A másik wow élményem az automatikus kikapcsolás volt; ha készül úgy érzékeli, hogy valami miatt leálltunk a porszívózással, de nem kapcsoltuk ki, akkor automatikusan megáll, és ahogy felemeljük a csövet újra indul.

Előnyök:  

 • LED világítású kemény padló szívófej a makulátlan tisztaságért
 • Automatikus ki/be kapcsolás (jól jön, ha a gyerek szeret a porszívóval játszani, de ha végez, nem kapcsolja ki :-) )
 • Markolatról szabályozható teljesítmény, valamint ki/be kapcsolás

 Hátrányok:

 • Nehéz szívócső
 • Robosztus kivitel

Beszerzési hely: Media Markt

Ár: 119.990.-

A teszt szubjektív, személyes véleményt és tapasztalatot tükröz. Azoknak, akik szeretik az objektíven összehasonlítható tényeket, jöjjön egy táblázat:teszt_ex.png

Ezek is érdekelhetnek:

Milyen porszívót vegyek? Ezeket a kérdéseket gondolod végig vásárlás előtt!

Ne porszívózz, ha jót akarsz magadnak!

Te ismered a 'Kék angyalt'? Ezzel jelölik a kiemelkedően környezetbarát termékeket

 

Ha tetszett a bejegyzés, jelezd egy lájkkal! :-) 

További hasznos és szórakoztató tartalmakért kövesd a Facebook oldalamat! Ha kíváncsi vagy arra, hogy Nekem milyen háztartási készülékeim vannak otthon, akkor nézd meg a videóimat!

Köszönöm a tesztkészüléket az Electrolux Lehel Kft.-nek, a Candy Hoover Hungary Kft.-nek, a Kärcher M5 Centernek, a Miele Bemutatóteremnek és a Media Markt Magyarországnak!

Szólj hozzá

Philips Miele Electrolux Hoover Takarítás Media Markt Karcher Porszívó Háztartási készülékek Porszívó teszt Milyen porszívót vegyek Energiahatékony