2017. júl 18.

Konyhasó - mosogatógép só...só-só, nem mindegy?

írta: SMARTA
Konyhasó - mosogatógép só...só-só, nem mindegy?

salt-2219203_1920.jpgSok történetet hallok, főleg ami kapcsolódik valamennyire a blog témáimhoz, ezért jöjjön most egy, könnyed játszótéri szösszenet. Az egyik anyuka mesélte, hogy beköltözés után az anyósa segített neki elpakolni, mert a 2 kicsi mellett elég nagy meló lett volna egyedül kipakolni egy komplett háztartást. Időközben megérkezett az új mosogatógép is, de nem voltak hozzá tisztítószerek. Az anyósa felajánlotta, hogy segít a bevásárlásban és hoz mosogatógéphez is sót. Mivel neki nincsen mosogatógépe, ezért a só számára egyet jelentett a konyhasóval :-)

Miért is kell a mosogatógépbe só?

A mosogatógépbe abban az esetben kell só, ha a háztartásunkban kemény a víz! Ebben az esetben a mosogatógépsó legfontosabb feladata, hogy a készülékbe található vízlágyítót regenerálja, azaz képessé tegye arra, hogy folyamatosan lágy vízzel dolgozzon a készülék.washing-machine-1772579_1920.jpgHa nem lágy vizet használnánk a mosogatógépben, akkor a vízkifúvók hamar eldugulnának, csökkenne a hatékonyságuk, ráadásul a fűtőszálra lerakódó vízkő rontaná a készülék energiahatékonyságát és egyre több áramot használna, nem beszélve arról, hogy megnőne a készülék a meghibásodási esélye is.

Emellett a mosogatási végeredmény sem lenne makulátlan, hiszen az edényeink poharaink foltosak, koszosak, vízkövesek maradhatnának.

Mi a különbség a konyhasó és a mosogatógép só között?

Alap összetétele mind a két sónak ugyan az: nátrium-klorid, azonban a vízlágyító só nem tartalmaz sem vasat, sem bármilyen más karbonátot, ami viszont megtalálható a konyhasóban. Emellett a szemcse mérete is jelentősen eltér. Ezért, semmiféleképpen se keverjük a kettőt, mert nem mindegy!

Mikor nem kell mosogatógép sót használni?

Ha abban a régióban, ahol élsz lágy víz van, akkor nincs szükség mosogatógép sóra. Erről a helyi vízszolgáltató oldalán tudsz tájékozódni, vagy innen tudsz ingyen vízkeménység tesztert rendelni. A másik ilyen eset, ha központi vízlágyító rendszer van nálad beszerelve, hiszen akkor a lakásodban mindenhol lágy víz folyik, ezért nem kell pluszban azzal foglalkoznod, hogy a háztartási készülékeidet (a mosogatógép mellett a másik ilyen kritikus készülék a mosógép) védd valamilyen szerrel a vízkőtől.

Van még kérdés? :-)

Ha érdekelnek a háztartással, háztartási készülékekkel kapcsolatos tippek és ötletek, akkor csatlakozz most a Smarta Facebook közösséghez!

Ezek is érdekelhetnek:

Eltávolíthatatlan foltok? Itt a megoldás a 12 leggyakoribb foltra!

Okos mosás 5 lépésben – háztartási praktikák Smartától

Kit érdekel a környezettudatosság?

7+1 tipp a fagyasztó okos használatához

Szólj hozzá

Háztartás Mosogatás Mosogatógép Háztartási tippek Vízkő Mosogatógép só Vízlágyító