2017. júl 23.

Száraz-nedves, vízfilteres vagy kárpittisztító? - Mire is van szükségem?

írta: SMARTA
Száraz-nedves, vízfilteres vagy kárpittisztító? - Mire is van szükségem?

cover_6.jpgAzt gondolnánk, hogy a porszívó egy egyszerű készülék, nem kell sokat gondolkozni, ha itt az ideje egy újat beszerezni. Amikor betévedünk egy üzletbe, akkor szembesülünk azzal, hogy valójában sokkal bonyolultabb megtalálni a megfelelőt, mert a variációk száma igen csak nagy. A klasszikus porzsákos porszívókról korábban már írtam, ezért most egy következő szintet kezdek boncolgatni, méghozzá most a vízzel működő készülékek kerülnek górcső alá. Itt talán egy fokkal még bonyolultabb a helyzet, de ígérem a bejegyzés végére minden kitisztul.

Itt a víz, hol a víz?

Az első és legfontosabb, annak a tisztázása, hogy vízfilteres készülékre van szükségünk, vagy pedig olyan készülékre, amely képes felszívni a vizet. Ha a másodikra mondunk igen, akkor további kérdés, hogy csak vizet szeretnél felszívni a készülékkel, vagy azt is szeretnéd, hogy a készülékből először víz távozzon, amit utána vissza is szív. Elég sok a kérdésem? Még inkább összezavartalak? Akkor jöjjenek a részletek!

Vízszűrős porszívók működése 

vizfilter.jpgA vízszűrős porszívók alapvetően abban különböznek a hagyományos porzsákos porszívóktól, hogy nem a porzsák gyűjti össze és szűri ki a koszt és a port, hanem a tartályban található víz. Nagyon sokszor szokták ezt a megoldást javasolni allergiában szenvedőknek, de attól, hogy valami vízfilteres, az még nem minden. Ebben az esetben az is nagyon fontos, hogy a kimeneti levegő szűrő HEPA legyen, amely a legapróbb allergizáló anyagokat is ki tudja szűrni. Ennek a kettőnek a kombinációja már igen hatékonyan képes a lakásunkból eltávolítani a nem kívánatos szennyeződéseket. Bővebben itt olvashatsz még a készülék működési elvéről.

ds_5800_airflow_mod.jpg

Ha egy ilyen készülék mellett tesszük le a voksunkat, akkor azt is nézzük meg, hogy mennyire könnyű szétszedni, hiszen használat után a vizet ki kell belőle önteni, kitisztítani a tartályt és hagyni hogy kiszáradjon, különben magában a készülékben is elkezdenek szaporodni a baktériumok és gombák! 

Fontos! Ez a készülék, ha másként nincs jelölve, alapból nem alkalmas vízfelszívásra!

Száraz-nedves porszívó működése

szaraz-nedves.jpgEz a készülék egy öszvér a maga előnyeivel és hátrányaival együtt. Ez alapvetően 2 féle takarítási lehetőséget biztosít számunkra: klasszikus porzsákos/porzsák nélküli porszívózást és vízfelszívást. A legnagyobb probléma ezekkel a készülékekkel, hogy átszerelést igényel. Tehát ha benne van a porzsák, és kiömlött egy vödör víz, akkor először a gépet kell alkalmassá tenni a vízfelszívásra, és csak utána vethetjük be. Utána azonban alaposan ki kell szárítani, mert ha nedvesség marad benne, amit bekerül a porzsákba, akkor a zsák elég hamar szétázik, és rögtön ott a gond.

Egy ilyen készüléknek a relevanciáját sokkal jobban érzem egy ipari környezetben, ahol folyamatosan keletkezik víz, amit viszonylag rövid idő alatt el kell tüntetni. Otthonra a háztartásban normális körülmények között megkeletkező víz felszedésére ott a felmosó.

Kárpittisztító vagy takarítógép működése

takaritogep.jpgEz már egy komolyabb megoldás arra az esetre, ha nem csak szárazon szeretnénk takarítani textil felületeinket, hanem a higiénia miatt szeretnénk a szálak közül is kiszedni a koszt, eltávolítani a foltokat. Ez a készülék 2 vizes tartállyal rendelkezik, az egyikbe megy a tisztítószeres víz, a másikba pedig a koszos. A készülék egy speciális fejen keresztül a kárpit szálai közé nyomja a vizet, és ezzel párhuzamosan a fej másik része már fel is szívja azt, a feloldott kosszal együtt.

Ezzel a készülékkel a szőnyegen kívül lehet matracot, kárpitozott bútort, autó belsőt takarítani. Az egyetlen szűk keresztmetszetet a tartozékok jelenthetik, ezért már vásárlás előtt érdemes alaposan végig gondolni, hogy mit is szeretnénk tisztítani vele, vagy olyan márkát választani, hol utólag is könnyen lehet tartozékokkal bővíteni a már meglévő gépet. Bővebben itt olvashatsz még arról, hogy mikre lehet használni egy takarítógépet.

Ezek a készülékek alkalmasak vízfelszívásra és száraz porszívózásra is, de természetesen itt is körültekintőnek kell lennünk! Illetve itt sem szabad megfeledkezni a készülék tisztán és szárazon tartásáról amikor használaton kívül van!

Bármelyik készülék mellett tesszük le a voksunkat nézzük meg a garanciális feltételeket és a rendelkezésre álló szerviz hálózatot is, hiszen ezek nem kis értékű gépek!

Akciós termékekért klikk ide >>>

Ezek is érdekelhetnek:

A nagy porszívó teszt – ezekből válassz, ha jót akarsz

5 nyomós érv a magasnyomású mosó mellett – teszteltem!

Milyen porszívót vegyek? Ezeket a kérdéseket gondolod végig vásárlás előtt!

Fotók: Karcher

Szólj hozzá

Takarítás szponzorált tartalom Karcher Porszívó Háztartási készülékek Takarítógép száraz nedves porszívó Vízfilteres porszívó Kärcher Kárpittisztító