2017. júl 25.

7 ok, amiért érdemes minden nap paradicsomot fogyasztani

írta: SMARTA
7 ok, amiért érdemes minden nap paradicsomot fogyasztani

paradicsom_kicsi_l.jpgA paradicsom szezon kellős közepén járunk, már az én kis konyhakertemben is szüretlejük nap, mint nap ezt a finom zöldséget (tudom, tudom, gyümölcs, de...). Imádom melegen is enni, a tőről leszedett friss paradicsomot, mert semmihez sem hasonlítható az íze, zamata és illata. Ez az az élmény, ami után sóvárgok egész télen. De most hogy itt a lehetőség, hogy tele együk magunkat paradicsommal, kicsit utánanéztem, hogy milyen jótékony hatásai is vannak. Érdekel? Akkor gyere, tarts velem!

A paradicsom jótékony hatásai

A paradicsom - főleg ha saját termesztésből, vagy helyi öko gazdaságokból származik - nagyon fontos vitamin és ásványi anyag forrás. Az egyik legfőbb alkotója a likopin, amely egy nagyon erős antioxidáns, így képes felvenni a küzdelmet a minden napos stressz okozta sejtkárosító szabad gyökökkel. Emellett kiemelkedő a C és A vitamin tartalma, valamint fontos vas, folsav és kálium forrás is.paradicsom_nagy_l.jpg1. Javítja a látást: magas A-vitamin tartalma miatt jótékony hatása van a látására és segít megelőzni a farkasvakság kialakulását. 

2. Csökkenti a vérnyomást: ez a paradicsomban található kálium mennyiségnek köszönhető, de csak akkor van hatása, ha minden nap fogyasztunk belőle.

3. Csökkenti a rossz koleszterint szintet, és védi a szívet: a paradicsomban található likopinnak köszönhetően segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, és csökkenti a vér triglicerid szintjét

4. Segít az emésztőrendszert egészségesen tartani: magas a rost tartalma és az enzimek az egész emésztő rendszert aktív működésben tartják. 

5. Ragyogó, egészséges bőr: a paradicsom rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a bőr mellett a hajra és a fogakra is. Sok helyen napégést is kezelnek a levével. Sok anti-aging termékben is használják. 

6. Hasznos a kismamáknak: magas folsav tartalma védi a magzatot, de ehhez napi szinten kell belőle fogyasztani.

7. Segít megelőzni a depressziót: egy japán kutatás arra az eredményre jutott, hogy azok, akik legalább hetente kétszer esznek paradicsomot, 43%-kal kisebb eséllyel lesznek depressziósak. 

Vigyázat! Köszvényben szenvedők csak mértékkel fogyasszák, mert a tüneteik rosszabbodhatnak!

Akár a fentiek miatt, akár csak az ízért, használjuk ki a nyár csodáit és fogyasszunk minél többet ebből a fantasztikus zöldségből! Ha lehet, piacon, őstermelőtől szerezd be, mert sajnos a bolti forgalomban lévő paradicsomok nem tudnak teljesen az érésig a tövön maradni, így tápértékük is alacsonyabb lehet.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor gyere és csatlakozz a Smarta Facebook közösséghez, ahol minden nap valami érdekeset olvashatsz!

Ezek is érdekelhetnek:

Goji bogyó - immunerősítő és vágyfokozó egyszerre?

15 étel, amelyben alig van kalória, de tele van tápanyaggal

8 ok, amiért mindennap érdemes ananászt fogyasztani

Dániában csak organikus gazdaságból származó étel kerülhet az asztalra!

Szólj hozzá

Paradicsom Egészség Zöldség