2017. sze 03.

5 ötlet, hogy mire használd a vákuumfóliázódat

írta: SMARTA
5 ötlet, hogy mire használd a vákuumfóliázódat

embossed-1.jpgA vákuum technológia használata a magyar háztartásokban még nem annyira elterjedt, pedig nagyon sok előnye van. A vákuumozás alapjaiban alakítja át az ételtárolási és étel előkészítési rutinunkat, könnyebbé teszi az egész heti menü tervezést, és jóval kevesebb étel kerül kidobásra, tárolási praktikumok pedig magukért beszélnek. Összegyűjtöttem azokat a legfontosabb területeket, amire az elmúlt 2 év során a leggyakrabban használtam a vákuumozó készülékeimet. 

Napi ételtárolási problémák

Amióta napi szinten vezetem a háztartást, és rendszeresen főzök, kitapasztaltam, hogy melyek azok a visszatérő problémák, amelyekre egy vákuumozó készülék megoldást tud nyújtani. Íme az én probléma listám:

  • Kerülöm a műanyagzacskós vásárlást/csomagolást -> hamar kiszárad a kenyér
  • Nyers húst maximum 2 napig merek a hűtőben tárolni -> ha lefagyasztom, időigényes a kiolvasztás, főleg ha a reggeli rohanásban elfelejtem kivenni
  • Ha többet sütök, főzök, hogy legyen a hétre elég kaja, egy része megromlik mielőtt megennénk
  • A friss gyümölcs hamar összeesik, elkezd penészedni
  • Soha nincs elég hely a hűtőben és a fagyasztóban

Szerintem ezekkel problémákkal nem csak én küzdök, ugye? :-)

Mire használható egy vákuumfóliázó?

1. Készítsd elő a menüt, akár egy hétre!

Nem egyszerű a hétköznapi étkezéseket megoldani, ha nem csak szendvicset szeretnénk vacsorára, vagy iskola utána a gyereknek ebédre adni. Ha szeretnél hétköznap időt megtakarítani, és hétvégén bevásárolsz egész hétre, akkor a húst, vagy akár a zöldségeket is előkészítheted úgy, hogy a tényleges elkészítési-főzési idő ne legyen több 20-25 percnél.repa_1.jpgA húst készítsd elő, pácold be, töltsd meg, vagy ahogy szeretnéd, vákuumozd le, és akár 4-5 napig tárolhatod a hűtőben fagyasztás nélkül. Munka után csak ki kell nyitni, kisütni és köretet készíteni hozzá. Például a párolni való répát is előre el tudod készíteni, és zacskóval együtt forró vízben, vagy sousvide készülék segítségével saját levében készre tudod párolni. 1-2 hét után biztosan ráérzel, hogy mennyi mindenre tudod hasznosítani, és mi mindent elő tudsz készíteni.

2. Spórolj pénzt, vásárolj nagyobb mennyiségben!

productos_envasados.jpgAzt tudjuk, hogy minél kisebb mennyiségben és minél inkább konyhakészen vásárolunk alapanyagokat, annál drágább. Ha van vákuumfóliázónk, akkor könnyebb lesz a takarékoskodás, mert nyugodtan vehetünk egy nagyobb sajtot, vagy egész rúd felvágottat, otthon kiporciózzuk, és adagonként vákuumozva tároljuk.

3. Használd ki jobban a helyet!

fagyasztott.jpgAmióta rendszeresen vákuumfóliában teszem be az ételeket a fagyasztóba, sokkal több minden elfér, sokkal jobban ki tudom használni a helyet. Korábban tele volt műanyag dobozzal, és a tároló hely legalább felé a levegő vette el. Arról nem is szólva, hogy zacskókkal tetriszeszni sokkal hatékonyabb, mint dobozokkal :-)

4. Dobd a táskádba az ebédedet!

Azok, akik viszik magukkal az ebédet a munkahelyre biztosan szembesülnek a doboz válsággal. Csak hordjuk be, de hazahozni elfelejtjük, annyi doboz van a munkahelyi konyhában, hogy azt sem tudjuk melyik a miénk, eltűnik a tető, külön szatyrot kell magunkkal cipelni, amiben a doboz van...

Erre szintén megoldás lehet a vákuumozó, hiszen egy tasakban - jobb minőségűek moshatóak, újrahasználhatóak, visszazárhatóak - lezárva akár a női táskába is bele tudjuk rejteni, és attól sem kell félni, hogy kiszakad, kiborul.

5. Zárd be/ki a szagokat

hal.jpgA fólián kívül érdemes vákuum dobozokat, tárolókat is használni, hiszen a hűtőben a különböző élelmiszerek könnyen átvehetik egymás szagát, ízét. Ha a kényesebb vagy szagosabb alapanyagokat vákuumba zárjuk, akkor elkerülhetjük, hogy a gyümölcstortának másnapra kolbász vagy hal szaga legyen a hűtőben :-)

Ha kíváncsi vagy, hogy gyakorlatban ez hogyan is néz ki, akkor nézd meg a videómat, amelyben nagyon sok hasznos dolgot még elmondok, és megmutatom a gyakorlati használatot is.

Ha kíváncsi vagy további háztartási tippek és ötletek, akkor csatlakozz a Smarta Facebook közösséghez!

Ezek is érdekelhetnek:

Spóroljunk vákuumozó készülékkel pénzt és időt!

Omlós sertésszűz friss kerti zöldségekkel

Milyen turmixgépet vegyek - ezeket gondold végig mielőtt vásárolsz!

Isten veled, Te energiazabáló hangos porszívó! 

 

Borítókép: aksedefplastik.com.tr

Szólj hozzá

Konyha Háztartási készülékek Vákuumozó készülék SousVide Háztartási tippek ételelőkészítés vákuumfóliázó