2017. nov 28.

Milyen konyhai csaptelepet vegyek? Ezeket a kérdéseket gondold végig!

írta: SMARTA
Milyen konyhai csaptelepet vegyek? Ezeket a kérdéseket gondold végig!

6_eurosmart_pull-out_spray.jpgTél ide vagy oda, aki építkezik vagy lakást felújít nem számít, hogy milyen hónapot írunk, főleg ha már tető alatt van a ház és "csak" a belső dolgok vannak hátra. Általában a belső apróságok kiválasztása okozza a legnagyobb fejtörést. Téglából van 4-5 szóba jöhető, de burkolatból, szaniterből, vagy akár konyhai csaptelepből a választék szinte végtelen! Jöjjön most néhány támpont ahhoz, hogy a megfelelő csaptelepet válaszd, és hosszú évekig ne is kelljen arra gondolnod, hogy talán egy másik ideálisabb lett volna.

Hogyan válasszunk konyhai csaptelepet?

Nem dizájn inkább funkció szempontjából járom körbe a témát, hogy melyek azok a kérdések, amiket tegyél fel magadnak mielőtt kiválasztod álmaid csaptelepét! Ha megvan a funkció, akkor már sokkal könnyebb megtalálni a megfelelő formát és színt.

De mielőtt beleugranánk a közepébe, azt kell tisztázni, hogy meglévő mosogatótálcához keresünk új csaptelepet, vagy teljes csere lesz mindenből. Ez utóbbi esetben jóval szabadabban gondolkodhatunk.6_grohe_blue_home.jpgÁltalános szabály a konyhai csaptelepek magasak és forgathatóak, hogy ne akadályozzák a mosogató használatát. 

Azt is döntsük el már a legelején, hogy mennyire vagyunk környezet tudatosak, és mennyire fontos számunkra a víztakarékosság mind környezeti, mind pénzügyi szempontokat figyelembe véve. Ma már a csaptelepeken is fel van tüntetve, ha víztakarékos, vagy extra víztakarékos a kivitelezés. 

Ha ezeket a kérdéseket tisztáztuk, akkor jöhetnek a kiviteli különbségek.

Klasszikus, normál kivitel

classic.jpgIde a teljességében funkcionális a csaptelepek tartoznak, leginkább dizájnbeli különbség van, de a lényege ugyan az, jön belőle a víz :-) Természetesen itt sem mindegy, hogy milyen kerül beépítésre. Figyelembe kell venni a mosogató mélységét. Minél kisebb kapacitású a mosogató, annál magasabb csaptelepre lesz szükségünk, hogy a háztartásunk legnagyobb edényét is alá tudjuk tenni.

Ha valamilyen különleges kivitelt szeretnénk akár színben, akár formában, akkor legnagyobb valószínűséggel ebben a kategóriában találunk kedvünkre valót. 

Kihúzható fejes kivitel

7_eurosmart_pull-out_spray.jpgEz egy nagyon praktikus és sokoldalúan használható csaptelep, hiszen egy nagyobb edényt is kényelmesen el tudunk mosni, vagy meg tudunk tölteni vízzel, sőt még a mosogatótálcát is könnyebben tisztán tudjuk tartani. Egyetlen hátránya, hogy az extravagáns formájú csaptelepekből nem készül ilyen kivitel. 4_concetto_professional.jpgEnnek egy másik verziója, amely inkább ipari hangulatot testesít meg, az a verzió, hogy a az egész csapot lehet mozgatni. 

Vízszűrős csaptelepek

8_grohe_blue_home.jpgEgyre nagyobb teret hódítanak most már hazánkban is azok a csaptelepek, amelyek megszűrik a lakásba bejövő vizet mielőtt a poharunkba kerülne. Ezek a vízszűrős csaptelepek remek alternatívái palackozott vizeknek, hiszen mindig friss és finom vizet tudunk fogyasztani a csapból, és nem kell a palackozott vizek cipelésével és a göngyölegek tárolásával bajlódni.4_grohe_red.jpgVannak már olyan kombinációk is a Grohe kínálatában, ahol nem csak szűrt vizet, de szénsavval dúsított hűtött vizet is tudunk a csapból nyerni. Vagy ha inkább a bármikor forró szűrt vizet részesítjük előnyben, akkor már arra is kínálnak beépíthető csaptelep rendszereket.

Mozgásra vagy érintésre reagáló csaptelepek

1_minta_touch.jpgMa már touch-os kivitelben is kaphatunk csaptelepet, csak azt kell eldöntenünk, hogy a kezünk vagy a lábunk érintésére reagáljon. Nincsen nyitókar, hanem csak egyszerűen megérintjük a csaptelepet valahol és már folyik is a víz a csapból. Ez alapján az elv alapján, választhatjuk azt, hogy a ha lábunk ér hozzá egy ponthoz, akkor már indul is víz. Ez jó megoldás, ha tele a kezünk, de még is szükségünk van vízre. Az elv és a cél hasonló, mint a legújabb autók csomagtartó nyitása.

Kivehető csaptelepek

windowfront.jpgEzekre akkor lehet szükségünk, viszont meg is kell fizetni az árukat, ha a mosogatót az ablak alá tervezzük. Ha ragaszkodunk a romantikus kilátáshoz mosogatás közben, és még szellőztetni is szeretnénk azon az ablakon, akkor mindenképpen kivehető csaptelepet válasszunk, amelyet elegánsan félre tudunk dönteni, amikor ki szeretnénk nyitni az ablakot. 

Ha funkció alapján kiválasztottad, hogy Neked melyik a legideálisabb, akkor jöhet a következő lépés, a megfelelő dizájn! :-)

Ha szeretnél még több inspirációt kapni a csaptelep választáshoz, nézd meg ezt a videómat is:

Kapcsolódó bejegyzések:

A csapból már jéghideg szóda is folyhat?

Ha több kell: egyedi igényekre formált háztartási gépek

Milyen páraelszívót vegyek? – Ezeket nézd meg, mielőtt vásárolsz!

Milyen porszívót vegyek? Ezeket a kérdéseket gondolod végig vásárlás előtt!

Képek: grohe

Szólj hozzá

Konyha Háztartás Mosogatás modern konyha Csaptelep Grohe Grohe Blue Home Háztartási tippek Vízszűrő Konyhai csaptelep Hogyan válasszunk csapot milyen csapot vegyek Grohe Red