2017. dec 12.

Ezért NE vegyél karácsonyra kapszulás kávéfőzőt!

írta: SMARTA
Ezért NE vegyél karácsonyra kapszulás kávéfőzőt!

coffee-1156597_1920.jpgÉvek óta a karácsonyi ajándékok között top listásak a kapszulás kávéfőzők. Nagyon sok ember akar ilyet, mert úgy tűnik, hogy ez maga a kávé csoda, pedig épp ellenkezőleg! Kérdezd meg bármelyik baristát és meg fogja erősíteni, hogy a minőségi kávé nem kapszulába van zárva. Rendben, nagyon sok előny is van, főleg ha valaki kicsit kényelmesebb az átlagnál, és nem akar túl sok időt tölteni a reggeli kávéfőzéssel. De kb. ez az egyetlen érvem mellette. 

Néha azt érzem, hogy a trendi dolgok helyett olyan dolgokról írok, ami nagyon kevés embert érdekel. Ilyen például a fenntarthatóság, a környezetszennyezés, a műanyag probléma. Most pedig ezt még tetézem azzal, hogy megpróbállak benneteket lebeszélni a kapszulás kávéfőzőkről. De vállalom, mert ez az én véleményem, még akkor is, ha szembe megyek a trendekkel, és bizonyos gazdasági érdekekkel, mert néha fel kell tenni a tudatos fogyasztó szemüveget. Jöjjenek az ellenérveim, a kapszulás kávéfőzőkkel szemben. 

Kapszulák arany árban

Sokan azért a kapszulás rendszer mellett teszik le a voksukat, mert akár már tizenpárezer forintért hozzá lehet jutni egy készülékhez. Akcióban még a klasszikus alap 3 baros karos gépeknél is olcsóbbak. Egy darálós automata kávéfőző pedig alsó hangon százezer forintnál kezdődik.

Abba belegondoltatok, hogy ezt az olcsóságot a kapszulák árában fogjátok megfizetni? Csak egy kis matek: 1 kapszulában jó esetben 7g kávé van. Ennek a kilós ára, ha átlagos 100 Ft/kapszula árral számolunk, akkor több, mint 14.000 Ft! Tapasztalatom alapján az emberek nagy része már igencsak húzza a száját, hogy egy kiló szemes kávé többe kerül, mint 5.000 Ft, de kapszulában lazán kifizetik a 14.000 forintot! 

Ha nem akarod extra kiadásokra kényszeríteni a szerettedet, akkor ne vigyél neki olcsón szerzett pénznyelőt.

Környezetszennyezésből kiváló

Rendszeresen foglalkozok a blogomon a fenntarthatósággal és a túlzott mértékű környezetszennyezéssel, és azt kell, hogy mondjam, ez a leginkább környezetszennyező kávéfőzési eljárás. Azon túl, hogy minden adag kávé külön műanyag vagy alumínium kapszulában van, ezeket a kapszulákat sok gyártó egyesével még becsomagolja, majd kapja a külső csomagoló anyagot is. És ez mind újrahasznosítás nélkül (a Nespresso próbálkozik ugyan, de ahhoz az emberi lustaságon túl kéne lépni, és visszavinni a használt kapszulákat - de ugye azért kell kapszulás gép, mert kényelmes vagy)  a szeméttelepen, vagy a tengerek alján végzi. 

Évekig ihatod ugyan azt

coffee-2954375_1280.jpgA legtöbb készüléket úgy gyártják, hogy kizárólag saját márkás kapszula mehet bele, így ha szereted a változatosságot, akkor hamar rá fogsz unni arra a pár ízre, amit kínálnak, és cserélheted le a gépedet is! Ha kompatibilis kapszulával próbálkozol, az nem biztos, hogy tényleg kompatibilis lesz, ráadásul ha elromlik a géped, a szerviz elutasíthatja a garanciális igényedet, mert nem eredeti kapszulával használtad.

Nehézkes kapszula beszerzés

Vannak kapszulás rendszerek, amelyekhez a kapszula beszerzése nehézkes lehet, mert vagy csak neten rendelhető, vagy csak néhány üzletben tudod megvenni. A reggeli idő megtakarítást ráfordíthatod kapszulabeszerzésre, így összességében ez csak egy önmegtévesztés, hogy időt takarít meg számodra a kapszulás kávéfőző, hiszen szemes vagy őrölt kávét nagyon sok helyen kapsz.

Ha igazán jó kávét szeretnél fogyasztani, és szereted a változatosságot, akkor inkább maradj a klasszikus frissen őrölt és főzött kávénál, készítsd azt egy pár ezer forintos kotyogóval, vagy komolyabb akár félprofi géppel.

És ne feledd, ha hagyományos módon készíted a kávédat (azaz babkávéból), sokat teszel azért, hogy csökkentsd a háztartásod hulladék termelését. (1 kg szemes kávé csomagolás vs. 134 db kapszula + 134 db kapszulacsomagoló + 14 db gyűjtő csomagolás)

Jó karácsonyi készülődést kívánok!

Ezek is érdekelhetnek:

Ennél romantikusabb ajándékot el sem tudsz képzelni!

Ennek az ajándéknak garantáltan mindenki örül!

Ha több kell: egyedi igényekre formált háztartási gépek

A nagy porszívó teszt – ezekből válassz, ha jót akarsz

Szólj hozzá

Környezetvédelem Karácsony Ajándék Kávé Kávéfőző Háztartási készülékek