2018. feb 09.

Itt a farsang, itt a fánk

írta: SMARTA
Itt a farsang, itt a fánk

Hagyományos farsangi fánk Smarta konyhájából

fank_l.jpgLátom a közösségi felületeken, hogy elindult a farsangi szezon. Vannak akik már a kész jelmezes fotókat osztják meg, és vannak a segély kiáltások, hogy ilyen-vagy olyan jelmezt akar a gyerek, van valakinek ötlete, vagy kelléke. Azért, hogy legyen idő a jelmezekkel foglalkozni, hoztam nektek egy egyszerű fánk receptet, hogy legalább ez könnyen menjen!

Farsangi fánk recept

Hozzávalók:

  • 3 dl langyos tej
  • 4 evőkanál cukor 
  • 3 dkg friss élesztő
  • 60 dkg finom liszt átszitálva
  • 4 tojássárgája
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 0,5 dl sütő rum

Elkészítés:

A kéz meleg tejbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg a tetejét liszttel és hagyjuk felfutni. Közben szitáljuk át a lisztet, olvasszuk meg a vajat (de azért ne legyen túl folyós, csak olvadt), válasszuk szét a tojásokat.

A liszt közepébe csináljunk egy kis mélyedést és mehet bele minden hozzávaló a felfuttatott tejes élesztővel egyetemben. Robotgép segítségével, dagasztó programon 5-10 perc alatt dagasszuk meg majd lefedve meleg helyen kelesszük kb. 60 percig.

Ha már majdnem kimászik az edényből a tészta egy liszttel meghintett deszkán a kezünkkel lapogassuk el kb 1,5 cm magasra és szaggassunk belő kerek formákat. A formák közepébe az ujjunkkal csináljunk egy kis bemélyedést, majd lefedve hagyjuk még 20-30 percig kelni a fánkokat.

Forró olajban - sülés közben lefedve az edényt - kb. 2-2 perc alatt mind a 2 oldalát aranybarnára sütjük (a bemélyedéses felével lefelé tegyük az olajba először). Jöhet rá a barack lekvár, a porcukor és indulhat a maszkabál ;-) 

Ha ennél egy kicsit merészebb vizekre is eveznél fánk fánk témában, akkor olvasd el a folytatást a Burger blogon

Kíváncsi vagy rá, hogy én hogy készítem, akkor nézd meg a videómat is, amiből még az is kiderül, hogy Jancsa Jani, a burgerpápa mit művelt a fánkommal :-)

Borító fotó: OWG

Ezek is érdekelhetnek:

Mogyoróvajas-csokis egyéjszakás zabkása

Marokkói fahéjas kuszkusz egytál

Kanadai sült hódfarok Smarta konyhájából VIDEÓVAL

 

Szólj hozzá

Recept Édesség Farsang Fánk Jancsa Jani Smarta konyhája