2018. már 29.

Milyen gyakran kell mosni az ágyneműt, a törülközőt, a konyharuhát?

írta: SMARTA
Milyen gyakran kell mosni az ágyneműt, a törülközőt, a konyharuhát?

washing-machine-2668472_1920.jpgA tavaszi nagytakarítás láza a legtöbb nőt elkapja és ilyenkor leszedjük a függönyöket, kimossuk a fürdőszobai kilépőket, a téli takarókat. De vajon a minden napokban használt textíliákat milyen gyakran mossuk vagy cseréljük? Mi alapján döntjük el, hogy egy ágyneműt ki kell-e már mosni? Az eltelt idő vagy a szag a döntő? Összegyűjtöttem, hogy higiéniai szempontokból mit milyen gyakran érdemes mosni. 

Milyen gyakran mossuk a konyhai textileket?

tea-towels-1424776_1920.jpgA konyhai törlő az egyik legkritikusabb, hiszen számtalanszor törüljük bele az edényeket, a kezünket, letörüljük vele a pultot.... ami ahhoz vezet, hogy a konyhai törlőruha a legkülönbözőbb szennyeződésekkel lesz tele, amely csodálatos melegágya a baktériumoknak. Optimális esetben minden nap érdemes lenne tiszta konyhai törlőt elővenni, de ez természetesen függ attól is, hogy mennyire használjuk aktívan a konyhánkat. Mindent figyelembe véve, 2-3 naponta mindenképp érdemes új konyharuhát elővenni.

A konyharuhát mindenképpen legalább 60°C-on mossuk, de akár 90°C-ra is betehetjük, ha nagyon szennyezett, vagy különösen fontos a higiénia az otthonunkban. A vasalás is pont emiatt fontos ezeknek a textileknek az esetében, mert a magas hőfok nem csak széppé teszi azokat, de fertőtleníti is.

Az asztalterítők esetében szintén számolni kell az ételmaradékokon elszaporodó baktériumokkal, így ha a látható kosz nem is indokolja, érdemes minden héten új terítőt tenni az étkező asztalra. Ezt is legalább 60°C-on mossuk.

Milyen gyakran mossuk a törülközőt?

bath-3084156_1920.jpgAz első kérdés, amit tisztázni kell, hogy a különböző funkciókhoz van-e külön törülközőnk. Azaz, van-e külön kéztörlő és külön törülköző a fürdéshez. Az is szempont, hogy van-e törülköző szárítónk, amin a használatban lévő törülközők rendesen megtudnak száradni használat után, vagy nedvesen állnak órákig, amely segíti a baktériumok elszaporodását.

Ha mindenhez egyetlen törülközőt használunk és nincs törülköző szárítónk, akkor érdemes 1-2 naponta cserélni. Ha van külön kéztörlőnk és fürdőlepedőnk, ráadásul törülköző szárítós radiátorunk is van, akkor a kéztörlőt 2-3 naponta, a fürdőlepedőt 4-6 naponta cseréljük.

Ezeket is mindenképpen legalább 60°C-on mossuk! Extra tipp: ha szeretnéd, hogy puhák legyenek a törülközőid, akkor az öblítő mellé egy kevés ecetet is tegyél. Az ecet segít abban, hogy lágyabb legyen a víz! További mosási tippeket itt találsz >>>

A fertőtlenítés és a puhaság miatt szintén érdemes a törülközőt is vasalni. 

Milyen gyakran mossuk az ágyneműt?

linen-542866_1920.jpgAz ágyneműt hetente lenne érdemes cserélni, de legalább két hetente mindenképp húzzunk frisset! Még ha este tisztán is fekszünk be az ágyban, az izzadás és az elhalt bőr hámsejtek miatt a kórokozók 2 hét után már igencsak elszaporodnak. Ha pedig a reggeli zuhanyzás hívei vagyunk és este koszosan fekszünk le, akkor a helyzet rosszabb lehet. Amennyiben allergiában szenved valaki, akkor viszont mindenképp tartsuk be a heti cserét!

Itt is érvényes a 60°C-os mosási ajánlás, a napon szárítás és a vasalás!

Ezek is érdekelhetnek:

Mosoda: pro és kontra

Eltávolíthatatlan foltok? Itt a megoldás a 12 leggyakoribb foltra!

Okos mosás 5 lépésben – háztartási praktikák Smartától

Hogyan tartsuk tisztán a vágódeszkákat

Szólj hozzá

Mosás Háztartás Háztartási tippek Milyen gyakran kell mosni