2018. máj 02.

Az egészséges táplálkozás 5 alapelve

írta: SMARTA
Az egészséges táplálkozás 5  alapelve

Ezt edd, hogy energikus legyél!

img_0393.jpgA hosszú tél, majd az azt követő hirtelen évszakváltás, és már is nyár van, igencsak megviseli a szervezetet. Örülünk a jó időnek, de gyakran előfordul, hogy nem tudjuk élvezni, mert erőtlennek és fáradtak vagyunk, legszívesebben ki se kelnénk az ágyból, és hiába a sok alvás, nem vagyunk kipihentek. Ezen a ponton érdemes elgondolkozni, hogy az étkezésünkön kell egy kicsit változtatni, hogy újra energikusak legyünk! Jöjjön most 5 jó tanács ehhez! 

1. Fogyassz szezonális zöldséget és gyümölcsöt!

Érdemes kimenni a piacra és megnézni, mi az ami már elérhető az őstermelőknél, mert annak a zöldségnek és gyümölcsnek van már szezonja. Imádjuk a görögdinnyét és a málnát, de nem biztos, hogy májusban ez a legjobb választás. A friss, szezonáru tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, ami lehetőség szerint hazánkban terem és nem utazik több ezer kilométert és tárolják akár hetekig.rice-noodles-2284949_1280.jpgAz aktuális választékban itt van a hónapos retek, a medvehagyma, a spárga, az újhagyma, saláta félék, jön a spenót és a sóska is. Gyümölcsök közül az eper az első, amelyből már sokféle kapható, de az igazi szabadföldi, hazai szezon még csak most fog beindulni. 

2. Étkezz a szivárvány szerint!

Az ételek színét, a benne lévő értékes hatóanyagok is meghatározzák, ezért érdemes minél színesebben étkezni, mert akkor az egészségünk szempontjából fontos védőfaktoroknak a különböző változataihoz jutunk hozzá - tudtam meg Shenker-Horváth Kingától, az Eisberg Hungary Kft. dietetikus szakértőjétől. Próbáljunk meg mind a nap folyamán, mind az egyes étkezéseknél odafigyelni arra, hogy a színek minél szélesebb palettáját fogyasszuk. vegetable-skewer-3317060_1280.jpgIlyenkor tavasszal a zöldnek kiemelkedő szerepe van, hiszen a télen a friss zöldből áll rendelkezésre a legkevesebb, így érdemes rászokjunk a zöld smoothie-ra, amit tetszés és ízlés szerint nagyon sok zöldséggel és gyümölccsel kombinálhatunk! De a rendszeres saláta fogyasztás is sokat számít!

3. Figyelj az arányokra!

Ha csak nincs rá speciális okod, akkor nem érdemes túlzottan egyoldalú diétába belefogni. Divatos a szénhidrát teljesen kiiktatása az étrendből, főleg így a nyár közeledtével, hogy a felesleges kilók mielőbb eltűnjenek, Pedig a szénhidrátra is szüksége van a szervezetnek, csak úgy mint a fehérjékre és a zsírokra. Mindössze 2 dologra kell figyelni:megfelelő mennyiségű és minőségi szénhidrátot fogyasszunk (teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök) és azt is változatosan.pasta-salad-1967501_1280.jpgAz ideális tányér összetétel (ez nem csak egyetlen tányér, hanem az egész napos tápanyag bevitelre is vonatkozik)

  • a tányérunk felén zöldségek és gyümölcsökszerepeljenek
  • a másik felén osztoznak a jó minőségű szénhidrátok és fehérje források (sovány husok, halak, tojás, tej és tejtermékek)

4. Naponta többször egyél, kevesebbet!

A nap folyamán próbálj meg több, kisebb étkezést is beiktatni, a fő étkezések közé, hogy kiegyenlítettebb legyen a vércukor szint, és elkerüld főétkezésekkor a túlevés klasszikus esetét. Ha nem marad ki étkezés, akkor a nassolás iránti vágy is kisebb lesz, így elkerülheted a fölösleges és sokszor üres kalóriák bevitelét. 

5. Légy tudatos, tervezz előre!

Érdemes legalább 2-3 napra előre megtervezni minden étkezést, így tudod, hogy miket kell hozzá beszerezni, és nem kell azon gondolkozni, hogy mit is kéne enni. Ráadásul, ha dobozolsz magadnak a munkahelyre ebédet, akkor pontosan tudni fogod, hogy mit eszel, és kevésbé csábulsz el a menza napi kínálatának.

Ha részletesebben érdekel a téma, és kíváncsi vagy recept ötletre is, amely megfelel a fenti elveknek, akkor nézd meg ezt a videómat is:

Ezek is érdekelhetnek:

Könnyű tavaszi tészta medvehagymás spárga pesto-val

15 étel, amelyben alig van kalória, de tele van tápanyaggal

7 ok, amiért érdemes minden nap paradicsomot fogyasztani

3 zöld smoothie, hogy tökéletes formában várd a tavaszt

Szólj hozzá

Egészség Táplálkozás Zöldség Tippek Egészséges táplálkozás Dietetikus tanácsai