2018. máj 17.

Szezon előtt az olasz csizma sarkában... Megéri???

írta: SMARTA
Szezon előtt az olasz csizma sarkában... Megéri???

img_4373.JPGMost már értem, hogy miért nem annyira felkapott hely Puglia tartomány, ha nyaralásról van szó, főleg, ha szezon előtt jut eszünkbe felkeresni ezt a vidéket, ahogy mi is tettük. A természeti környezet és a tengerpartok tényleg lenyűgözőek, ha nem nézünk konkrétan a lábunk elé, és elfogadjuk a déli mentalitást, hogy majd minden megtörténik akkor, amikor itt van az ideje.

Bari illata és szaga

Azt tudtam már indulás előtt is, hogy Olaszország dél-keleti csücske nem kifejezetten a külföldi turisták elsődleges célpontja, sokkal inkább a belföldi turizmusra épül, főleg a dél-nyugati része, ahová még tömegközlekedés is csak elszórtan akad, ezért nem érdemes lekésni a ritkán közlekedő buszt.img_4532.jpgFapados járattal bő egy óra alatt el lehet jutni Bariba, amiről ismerőseim ódákat zengtek, hogy mennyire gyönyörű város, és milyen finom „illata” van. Az illat, ami a frissen mosott ruhák illata, valóban egyedi, a narancsvirág keveredik a klasszikus tisztaság illattal, és ez belengi az egész óvárost. Szűk utcák rendben vannak tartva, tisztaság van, és minden utcában akad egy néni, aki készíti az orecchiette tésztát.img_4126.jpgAmint egy picit kintebb megyünk a „turista” negyedből, vagy lemegyünk a tengerpartra megjelennek a szeméthalmok, amelyet inkább az igénytelenség, mint a déli szegénység számlájára írnék, de 2 utcával arrább már a makulátlan tisztaságú kirakatok mögött LouisVuitton és YSL kínálja luxus termékeit.

Irány a fehérhomokos part!

A TrenItalia pozitív csalódás volt ismét, mert a járatok menetrendszerinti pontossággal indulnak, tiszták és kényelmesek. Még a pályaudvar mosdója is makulátlanul tiszta, persze meg is kérik az árát, de nincs ezzel baj.

Bari-Lecce útvonalon a vonattal meg tudjuk nézni a jelentősebb turisztikai városokat, mint pl. Monopoli, de nekünk ennél kalandosabb tervünk volt, mégpedig eljutni Sant’Isidoro-ba a fehérhomokos tengerpartra.img_4433.jpgNeten kis keresgélés után meg is találtam a busz menetrendet, de a pályaudvaron szembesítettek vele, hogy a busz csak július-augusztusban jár, szezonon kívül kizárólag autóval vagy taxival lehet a célállomásra eljutni.  Szállás már le volt foglalva, így más választás nem maradt, 60 euróért a taxi elvitt bennünket a 30 km-re lévő szállásunkra.

Útközben itt is a rengeteg szemét, az összevisszaság és a lepusztult épületek sora szúrt szemet. A tengerpart viszont hozta a katalógus képek alapján támasztott elvárást. Türkiz tenger, fehér homok, 20 m-t be lehet gyalogolni, és még ott is csak épp derékig ér a víz. Az öbölben már májusban is élvezhetően kellemes hőmérsékletű a víz. Mondhatom, hogy kisgyerekekkel maga a paradicsom! Nem véletlenül hívják néhány helyen ezeket a partokat az európai Maldív szigeteknek – bár nem szigeten vagyunk. img_4463.jpgViszont ami a hátránya, hogy ezek mind-mind szabad strandok, amelyeket nem igazán tart karban senki – legalábbis szezonon kívül biztos nem - ezért a partra kisodródó növényi maradvány, a rengeteg apró szemét, ott halmozódik a parton, amely eléggé illúzióromboló. Jó kérdés, hogy ez a „helyi” szemét megtestesülése a tengerben, vagy annak a globális vízszennyezési problémának, amelyről már többször is írtam.

Pár jó tanács, ha Te is erre kalandoznál:

  • inkább bérelj autót, mert a tömegközlekedés, ha nem kötött pályás, kiszámíthatatlan
  • szezonon kívül a tengerparti részeken még az élelmiszer üzletek is zárva vannak, és az éttermek is csak hétvégén nyitnak ki
  • angolul szinte senki sem beszél, készülj a kézzel-lábbal való mutogatásra
  • tegyél be egy nagy adag kreativitást és humorézéket, hogy a váratlan helyzetek se rontsák el a nyaralást

A pár napos nyaralás azért elérte a célját, mert a kisfiammal 4 napon keresztül építhettük a homokvárakat a parton anélkül, hogy küzdeni kellett volna a helyért, tudtunk májusban pancsolni a tengerben, és végre együtt tudtunk tölteni pár napot, ami csak a miénk volt :-)

Ezek is érdekelhetnek:

Comói-tó gyerekkel

5 hely, amit keress fel a Bakonyban!

Calabria ízei – dél-olasz ízkalandok

Dolgozószobájában fogadott az IGAZI Mikulás

 

Szólj hozzá

víz Olaszország Utazás Bari Tippek Utazás gyerekkel