2018. jún 30.

Szakértői tippek a tökéletes ruhatár összeállításához, és megóvásához

írta: SMARTA
Szakértői tippek a tökéletes ruhatár összeállításához, és megóvásához

yurkov_gardrob.jpgÖltözködésünk egyszerre fejezi ki a személyes stílusunkat, a gondolkodásmódunkat, és tükre aktuális lelki állapotunknak. Nem véletlen, hogy nagy gonddal igyekszünk megtalálni az önkifejezéshez leginkább illő színeket, vonalvezetést és anyagokat, illetve azokat az alapdarabokat, amelyekre tovább építkezhetünk. Igazán jól azonban csak akkor érezhetjük magunkat kedvenc szettjeinkben, ha azok több év távlatában sem vesztenek színükből, minőségükből.

Gardrób személyre szabva

Egy személyre szabott gardrób összeállítása komoly munka, és nem kevés anyagi befektetés is lehet, ha eddig nem a stílusunknak és alkatunknak megfelelően voltak összeválogatva a ruháink. Nem rég nálam járt Kovács Orsolya, a Yurkov stílustanácsadó szalon alapítója, akivel átnéztük a gardróbomat, kiválogattuk azokat a darabokat, amelyeket nem kellene viselnem, és kaptam néhány praktikus öltözködési ötletet és tanácsot a jövőre vonatkozóan is. 

Évszakelmélet szerinti gardrób

Az évszakelmélet szerint mindannyian egy-egy évszak-típust képviselünk, így más alapszínekkel tudjuk kihozni magunkból a maximumot. Ahhoz azonban, hogy a ruháink hosszú időn át kiemeljék a vonásainkat, nem szabad, hogy veszítsenek a színükből. A lágy vízzel való mosás ehhez járulhat hozzá, így megelőzhető, hogy például egy tél típusú, kontrasztos árnyalatokból építkező ruhatár nyár típusú színekké fakuljon.

Így őrizd meg a ruháid minőségét és színét

yurkov_cold_warm.jpg

1. "A kevesebb néha több! Legyen inkább kevesebb ruhád, de azok jó minőségűek legyenek és illeszkedjenek a Te személyiségedhez és stílusodhoz."- tanácsolja Orsi. A minőségi alapanyagokból készült darabok, kevésbé fakulnak, bolyhosodnak, veszítik el a tartásukat.

2. Tanuld meg, hogy milyen típusú ruhákat milyen programon lehet mosni, illetve melyek azok a darabok, amelyeket tisztítóba kell adni. Így elkerülheted, hogy összemenjenek a ruhák, vagy jelentősen megváltozzon az anyag minősége és tapintása.

3. Légy tisztában azzal, hogy milyen a keménységű a víz, amelyet mosáshoz használsz. Ha nem tudod, hogy mennyire kemény a víz az otthonodban, innen ingyenesen tudsz vízkeménység tesztert rendelni. A kemény víz okozta lerakódások miatt nem csak hamarabb beszürkülhetnek, kifakulhatnak a ruhák, de durvább tapintásúvá is válhatnak.

4. A mosó és öblítőszert mindig a víz keménységéhez és a ruha mennyiségéhez igazítsd. Ha túl sokat használsz belőlük, megülhetnek a textil szálak között, amelytől merevebbnek érezhetjük, kevésbé lesz komfortos a viselésük. 

5. Soha ne szárítsd direkt napsütésben a színes ruhákat - fehér esetében viszont a foltokat az uv sugárzás segít eltüntetni - mert kiszívhatja a nap a színét.

Ezek is érdekelhetnek:

Okos mosás 5 lépésben – háztartási praktikák Smartától

Milyen gyakran kell mosni az ágyneműt, a törülközőt, a konyharuhát?

Mosoda: pro és kontra

Eltávolíthatatlan foltok? Itt a megoldás a 12 leggyakoribb foltra!

Fotók: YURKOV

Szólj hozzá

Mosás Trend Mosoda Háztartási tippek Gardrób rendezés Yurkov