2018. júl 05.

Mitől lesz modern egy konyha?

írta: SMARTA
Mitől lesz modern egy konyha?

nagyot_valtoztak_2018_ra_a_konyhai_trendek_02.jpgAz építkezés és a lakásfelújítás egyik legizgalmasabb és talán a legtöbb odafigyelést igénylő területe a konyha. A napjainkban zajló gasztroforradalom, a különböző diéta irányzatok népszerűsödésével, a minőségi étkezés előtérbe kerülésével egyre több időt töltünk itt, így különösen fontos, hogy ne csak szép, de funkcionális is legyen a konyhánk. Az év eleji konyhai trendek áttekintése után nézzük meg, hogy mi mindent hozott még számunkra 2018.

Legfontosabb újdonságok a konyhai trendekben

nagyot_valtoztak_2018_ra_a_konyhai_trendek_06.jpgNoha a letisztultság még mindig trend, a tervezők ma már bátrabban nyúlhatnak a színekhez, a mintákhoz és a különböző textúrákhoz. A gépészetet, szerelvények nagy részét továbbra is elrejtik, viszont vannak olyan elemek, amelyek dekorációs vagy éppen térrendezési szempontok miatt szem előtt maradnak. Emellett a színválasztásnál ügyelnek a harmóniára a konyha fő elemeivel, és egyre dominánsabban jelennek meg a fenntarthatósági megoldások.

Burkolatok: fa és fém

A cementlap igen népszerű az idén, ami többféle burkolat formájában is visszaköszön a konyhákban, és jellemzően geometrikus minták visznek életet a felületekbe. Ugyancsak jellemző a beton használata a padlón, akárcsak a fáé, amelyekkel természet ihlette harmónia teremthető a bútorzattal, a falakkal. Ezt a hűvös, már már rideg érzetet szőnyegekkel kompenzálják, amelyektől mégis megmarad a helyiség otthonossága.

A fémek nem hiányozhatnak

Fontos trend a szálcsiszolt fém munkapultok használata, ugyanakkor a rusztikus vonalat követve, megjelentek a rozsdás hatású, speciálisan felületkezelt változatok is. A fém jelen van továbbá a nyitott polcrendszerekben is. Nem marad ki a merítésből a réz és az arany sem, ezek a színek, anyagok leginkább a kiegészítőkben, szegecseken, fogantyúkon, illetve a szerelvényeken, azaz a csaptelepeken jelennek meg.

A modern konyha alapjai a fenntarthatóság jegyében 

nagyot_valtoztak_2018_ra_a_konyhai_trendek_01.jpgA fenntarthatóságra, a természetközeliségre való törekvés azonban nem csak anyagválasztás tekintetében érvényesül, hanem a nagyméretű felületek kialakításában is. Ez a fajta természetesség akkor a legszembetűnőbb, ha egy koncepcióban sok az élő, zöld növény. Most ugyanis nem csak arról van szó, hogy a fűszernövények vagy egy-egy kedvenc cserepes jól látható helyre kerüljön – a legújabb konyhákban az élőfal jellemző, fókuszpontot teremtve a helyiségben.

A zerowaste szemlélet is egyre többen veszik át, és törekednek arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljenek. A modern, energia hatékony háztartási készülékek mellett, egyre fontosabbá válik, hogy a csapból finom és minőségi vizet kapjunk, és ne kelljen az ásványvizeket kartonszámra cipelni. A BWT szakértői a konyhapult alá építhető vízszűrőt javasolják, amelynek minimális a helyigénye, így hasznos tárolóhelyet nyerhetünk a mosogató alatt, és a vízszintes felületek is üresen maradnak.

A szelektív hulladékgyűjtési megoldások mellett, amelynek szintén helyet kell biztosítani a konyha tervezése során, a komposztálási lehetőségeket is érdemes végig gondolni.

Ezek is érdekelhetnek:

5+1 jó tanács a rendezett konyhához

2018-as trendek a háztartási készülékek piacán

Kit érdekel a környezettudatosság?

Már a konyhában is a fogyasztói élmény van fókuszban!

Szólj hozzá

Lakberendezés Fenntarthatóság Trend Konyha Modern konyha Háztartási tippek