2018. júl 11.

Főzz a szabadban! Mindenre van egy príma ötletem!

írta: SMARTA
Főzz a szabadban! Mindenre van egy príma ötletem!

grill_lang_l.jpgA nyárhoz a szabadtéri főzés is hozzátartozik, legalábbis elméletben sokszor eljátszunk a gondolattal, hogy milyen jó is lenne minél többet a szabadban lenni, és még a főzést is megoldani kültéren, legyen szó kertről vagy csak egy teraszról. Azért, hogy ez ne csak vágy legyen a jövőben, hoztam Nektek néhány ötletet arra, hogy milyen eszközökkel milyen ételeket lehet szabadtéren készíteni.

Grillezz szabadon

grill_hus_l.jpgA legkézenfekvőbb gondolat a szabadtéri ételkészítés kapcsán a grillezés. Ennek is többféle verziója van, amely szokás és ízlés dolga, de talán a legsokoldalúbban kihasználható eszközök a gázgrillek. Kiviteltől függően ugyanis nem csak egyszerűen grillezésre lehet ezeket az eszközöket használni, de ha van hozzá klasszikus gázégő is, akkor akár egy komplett vasárnapi ebédet is el tudunk készíteni ezen az eszközön, sőt egy jó kis reggeli bundás kenyér miatt sem kell összeszagosítani a lakást.

Népszerű grilltárcsa

Ha már a gáznál és a grillezésnél járunk, akkor ne feledkezzünk meg az egyik legegyszerűbb, mégis nagyon népszerű grillezési formáról a grilltárcsán, más néven, boronatárcsán való sütögetésről sem! Egyszerűen csak egy gázzsámolyt kell alárakni, azt összecsatlakoztatni egy gázpalackkal és a felforrósodott fémlapra már dobálhatjuk is fel a húsokat, zöldségeket.

Bográcsozás a 21. században

bogracs.jpgTalán az egyik legklasszikusabb szabadtéri főzés a bográcsozás. Számtalan olyan alaprecept van a magyar konyhában, amelyet évszázadokon keresztül bográcsban készítettek. Napjainkban viszont ez a főzési forma már igencsak visszaszorult, leginkább amiatt, hogy kevés kertben van kialakítva tűzrakóhely, a természetben történő, piknik típusú tüzeskedést meg egyre kevesebben űzik. Ha nem akarunk lemondani erről a közösségi élményről, akkor egy gázzsámoly erre is megoldást nyújthat, és akár még egy tető teraszon is lehet bográcsban főzni

Nemzetközi ételspecialitások

paella_gaz_l.jpgHa pedig kicsit kitekintenénk a hazai gasztronómiából, akkor a spanyolok egyik legnépszerűbb ételét, a paella-t is elkészíthetjük a szabadban, mert egy PB gázpalackhoz paella sütő kiegészítőket is beszerezhetünk. 

Sőt, az ízek szárnyán Indiáig is utazhatunk, hiszen a grillezés és a szabadtéri sütögetés nem kizárólag a húsimádók kiváltsága. Számlatan vega és vegán étel is elkészíthető grillen. 

A fenti, szabadtéri ételkészítési módokat akár kombinálhatjuk is egymással, és variálhatjuk is, ha van kéznél egy gázpalack! Engedjétek el a fantáziátokat, és alkossatok szabadtéren is! 

 Ha szeretnél recept ötleteket kapni a szabadtéri főzéshez, akkor nézz meg a recept videóimat is!

Szólj hozzá

Tippek Grill Bogrács Paella Szponzorált tartalom Gázgrill Szabadtéri főzés Grill tárcsa