2018. nov 05.

Citromos-gyömbéres vajas keksz - indulhat az adventi készülődés?

írta: SMARTA
Citromos-gyömbéres vajas keksz - indulhat az adventi készülődés?

cover_1.jpegAhogy átlépünk novemberbe, minden évben elkap az adventi készülődés láza. A kisfiamat hamarabb, mert már szeptemberben le kellett venni egy karácsonyi dekorációkat rejtő dobozt a padlásról és végig nézni a díszeket :-D Ahogy vége lett a halloweeni csokigyűjtő túrának, másnap már bele is vetettük magunkat az első adag karácsonyi süti készítésébe, de persze csak azért, hogy kipróbáljuk az új recepteket és a legújabb sütőformákat :-) 

Adventi ízek és formák

Én nagyon szeretem az angolok klasszikus vajas kekszét, van is elég egyszerű receptem, amit időről időre elkészítek - csak az a baj, hogy hamar meg is eszem :-) Most ezt akartam egy kicsit feldobni, és belehozni az adventi és karácsonyi készülődés hangulatát. A klasszikus fahéjas íz helyett egy sokkal frissebb, citromos-gyömbéres ízvilágot választottam. És azt kell, hogy mondjam, jó döntés volt.folyamatban.jpegPersze itt még nem álltam meg, ha már megérkeztek a nagyon kedves karácsonyi kekszkiszúró formáim a Tchibo Magyarországtól, hanem elkezdtem kidekorálni a kekszeket. Mindig is csodálattal néztem azokat, akik szabad kézzel, maguktól tudnak csodás mintákat rajzolni a kekszekre, mézeskalácsra. Nekem minden eddigi ilyen jellegű próbálkozásom kudarcba fulladt. De most végre sikerült nekem is szépeket alkotni.

Az új konyhai szerzemények közül mindenki abszolút kedvence a szarvasos spatula lett. Azt hiszem most is igaz az a mondás, hogy karácsonykor nincs olyan, hogy túl sok vagy túl giccses :-D

De jöjjön akkor a recept!

Citromos-gyömbéres vajas keksz

kesz.jpegHozzávalók (kb. 24 db nagyobb kekszhez):

  • 300 g puha vaj
  • 125 g cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 435 g liszt
  • 1/4 teáskanál só
  • 3 teáskanál gyömbér por
  • 2 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A szoba hőmérsékletű vajat a cukorral alaposan kikeverjük, majd mehet hozzá a vanília aroma, a só, a gyömbérpor és a liszt. Amíg a robotgép dolgozik, addig lereszeljük a citromok héját. Fontos, hogy ilyenkor mindig bio citromot használjunk, amelynek a héját nem kezelik vegyszerekkel.! Ha készen vagyunk ezt is hozzá keverhetjük. 

Nem kell a tésztának egyneművé összeállni, nem baj ha egy kicsit porhanyós marad. A végső műveletet a kezünkkel végezzük el, és gyúrjuk egyneművé a tésztát. Amikor szépen összeállt, betesszük 30 percre a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen, de nem kell, hogy keményre hűljön.

Mehet rá egy szilikon lapra, amin kb. 8 mm vastagra elnyújtjuk. Ha szükséges, egy kevés lisztet szórhatunk alá és fölé, hogy ne ragadjon le, és indulhat a szaggatás. A kekszeket egy újra felhasználható sütőpapírra tesszük és 160 fokon kb. 15-20 perc alatt arany barnára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni és megkeményedni.

Pár órával később már dekorálhatjuk is kekszeket. dekor.jpegAkár hetekig is eláll dobozban. Ha nem akarod az utolsó pillanatra hagyni a sütést, akkor ezt a kekszet már jó előre megsütheted, csak arra figyelj, hogy éjszakánként nehogy megdézsmálják a manók! ;-)

További recept ötletekért nézz szét a YouTube videóim között!

Ezek is érdekelhetnek:

Gyömbéres sütőtökös muffin Smarta konyhájából

Citromkrém, amire tuti rákattansz!

Sütés nélküli sajttorta pohárkrémek Smarta konyhájából

Ezt nassold! Házi energiagolyó variációk

Szólj hozzá

advent recept citrom gyömbér vajas keksz Karácsony Édesség Sütemény Tchibo Smarta konyhája Szponzorált tartalom