2018. nov 08.

10 biztos jel, hogy száraz a levegőd!

írta: SMARTA
10 biztos jel, hogy száraz a levegőd!

dreamstime_m_114030446.jpgA fűtési szezon indulásával és az egyre csökkenő hőmérséklettel párhuzamosan nagyon sok lakásban elkezd csökkenni a szoba levegőjének páratartama, ami nem csak kellemetlen tüneteket produkálhat, de megnöveli a kockázatát a légúti betegségek kialakulásának. Én 3 éve, amióta a gyerekkel átvészeltünk egy kruppos rohamot, a fűtéssel együtt a párásítót is bekapcsolom éjszakára. De lássuk, hogy milyen tünetek utalnak a száraz levegőre.

Természetesen a legegyszerűbb, ha szerzünk egy páramérőt, amely mutatja a szoba hőmérsékletén túl a szoba levegőjének páratartamát is, és akkor azon egyből látjuk, hogy az ideális 40-60% között van-e vagy annál alacsonyabb, tehát párásításra, vagy jóval magasabb és ebben az esetben páramentesítésre van szükség.paramero3.jpgJellemzően nem egy légtérben tartózkodunk, a mérő szerkezetet folyamatosan ide-oda vinni, vagy több páratartalom mérőbe is beruházni, nem biztos, hogy  a legkomfortosabb, így érdemes egy kicsit intuitívnak lennünk, és elkezdeni tudatosan figyelni. Ráadásul azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a minél kisebb a gyerek, annál érzékenyebb a száraz levegőre, és az egészséges tartományon belül magasabb páratartalomra van szüksége.

Összegyűjtöttem egy listát, hogy melyek azok a tünetek, amelyekből, ha több is jelentkezik, és több napon keresztül folyamatosan fennáll, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen légpárásító készülékre szükségünk lesz. 

1. Kiszárad a torkunk

dreamstime_s_129389054.jpgFőleg reggel, ébredés után, ha torokfájást érzünk, amely akár egy órán belül is elmúlik ,már gyanakodhatunk, ráadásul a kiszáradt nyálkahártyán könnyebben megtelepedhetnek a baktériumok, hamarabb betegedhetünk meg. 

2. Köhögéssel ébredünk

Hasonlóan a torokfájáshoz, ha hajnalban vagy reggel ránk tőr a köhögés, vagy a gyerek köhögésére riadunk, ami nem nagyon akar múlni - tulajdonképpen ok nélkül -, akkor a száraz levegő lesz a hibás.

3. Gyerekeknél kruppos tünetek

u300_csalad_small.jpgAkinek a gyereke már átesett egy ilyen éjszakai rohamon, annak nem kell magyarázni, hogy mire képes a száraz levegő, és még mindig jobb egy párásítót magasabb fokozatra kapcsolni, mint éjjel a fulladozó gyerekkel kirohanni a mínuszokba.

4. Orrszárazság és orrvérzés

Ez a terület szintén a nyálkahártyához tartozik, és ha valaki erre érzékenyebb, akkor akár a rendszeres orvérzés is tünete lehet a száraz levegőnek.

5. Szemviszketés

dreamstime_s_105848577.jpgHa viszket, kiszárad a szemünk, akkor nem csak a műkönnyért érdemes nyúlni, de tanácsos ellenőrizi a helység levegőjének páratartamát is, mert ilyen tüneteket is produkálhat a száraz levegő.

6. Száraz, viszkető bőr

Nem csak a szem, de a bőr is veszíthet hidratáltságából. Ilyenkor érdemes növelni a folyadékbevitelt, és gondoskodni a szoba levegőjének optimalizációjáról.

7. Porosabb környezet

house-2598583_1280.jpgVan, hogy úgy érezzük hiába takarítunk, mégis az orrunkban érezzük a port minden egyes negatív hatásával együtt. A gyakoribb porszívózás, szellőztetés mellett, főleg ha padlófűtés vagy szőnyegpadló van, érdemes egy légmosó-párásító készüléket is munkára fogni.

8. Légúti allergia rosszabbodása

Az előző ponttal összefügg, hogy ha nagyobb akár a szoba por szintje, akkor a meglévő légúti allergia felerősödhet.

9. Kiszáradt faburkolat

w200_boneco_image_fa.jpgTélen megmagyarázhatatlan módon jobban recseg a fapadló, a fából készült tárgyak elkezdhetek repedezni. Sajnos ezek nem az évszakkal vagy szellemekkel vannak összefüggésben, hanem az éjszakai padló recsegést is a száraz levegőnek köszönhetjük.

10. Elhangolódnak a fa hangszerek

Aki rendszeresen zenél, annak feltűnhetett, hogy van úgy hogy hosszabb ideig hozzá se kell nyúlni a hangszerhez, de vannak akár egymást követő napok is, amikor nem győzzük korrigálni a hangzást. Ez is összefüggésben áll a száraz levegővel.

Ha ezeket tapasztalod, akkor ideje végig gondolnod, hogy milyen eszközökkel tudod a leginkább ezeket a káros és kellemetlen tüneteket enyhíteni.

Ebben a videómban a légmosó és a légpárásító közötti különbségeket vettem végig. Ha megoldást keresel, akkor érdemes ezt is megnézned:

Ezek is érdekelhetnek:

Szmogos a levegő? Melyiket válasszam: légmosó vagy légtisztító?

Mi alapján válasszak párásítót?

10 dolog, amitől azonnal szabadulj meg a konyhádban!

Száraz-nedves, vízfilteres vagy kárpittisztító? - Mire is van szükségem?

 

Szólj hozzá

krupp modern otthon légúti betegségek Egészség száraz levegő Gyerekszoba Légtisztító Háztartási eszkozök légpárásító légmosó ultrahangos párásító háztartási készülékek