2018. nov 27.

Szmogos a levegő? Melyiket válasszam: légmosó vagy légtisztító?

írta: SMARTA
Szmogos a levegő? Melyiket válasszam: légmosó vagy légtisztító?

dreamstime_s_66220368.jpgAz elmúlt hetek időjárása nem tett jót a levegő minőségének, sokszor hallottuk a hírekben, hogy magas a szállópor koncentrációja. A helyzet mostanra egy picit javult, de még csak most jön a tél, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan idén sem ússzuk meg a szmogriadót. Ilyenkor aztán hiába szellőztetünk, mert friss, egészséges levegő nem fog az otthonunkba vagy a munkahelyünkre beáramlani. Ilyenkor merül fel az igény valamilyen beltéri levegő tisztító készülékre, de a kérdés, hogy melyik a megfelelőbb választás?

Milyen légtisztító készülékek vannak?

w490_boneco_image_landscape_lowres_2.jpgA levegő minőségét javító készülékeket 2 nagy csoportra tudjuk bontani: az egyikhez nincs szükség vízre, ezeket nevezzük általánosságban a légtisztító készülékeknek, amelyek a levegőben lévő káros, allergiát okozó anyagokat szűrik egy HEPA filter segítségével. A másik csoportba pedig a légmosó készülékek tartoznak, amelyek alapvetően a levegő párásítására alkalmasak, ám működés közben a víz segítségével csökkentik a szálló por mennyiségét is a levegőben. Vagyis a légmosók párásítás közben a levegőt is tisztítják. Nézzük részletesen, hogy mikor melyik az előnyösebb választás.

Légtisztító készülék, ha allergiás vagy

p500_boneco_image_dining_room_family_landscape1_lowres_7.jpgA légtisztító az év minden szakaszában hatékony megoldást jelenthet az allergiában szenvedőknek, hiszen a speciális HEPA szűrő kiszűri a levegőben lévő allergéneket. A Boneco légtisztítók működése egyszerű, és halk, így akár a munkahelyen, akár egy hálószobában is ideális megoldás. 

A légtisztítók hatékonyságát fokozza, ha a készülékben található HEPA filter felülete minél nagyobb, hiszen így több szennyeződés kiszűrésére képes. A csendesebb működést a nagyobb ventilátor és az állítható ventilátor fokozatok segíthetik.

Tavasszal és nyáron a növényi pollenek miatt kialakuló nyálkahártya irritáció előzhető meg egy légtisztító készülék használatával. Aki allergiás, annak sokszor az éjszakák a legborzasztóbbak, mert amellett, hogy folyamatos orrfolyással és orrdugulással küzd még aludni se nagyon tud.

Ősszel és télen pedig a tüzelés és a gépjármű használat miatt kialakuló szmogos levegő okozhat gondot. Erre is van megoldás, hiszen a legújabb készülékek az egyedi igényekhez is alkalmazkodnak,  már nem csak egyféle szűrő tehető a légtisztítóba, hanem szmog/dohányfüst megszűrésére alkalmas filter is beszerezhető hozzá, vagy éppen "baby" szűrő is, amelyet kifejezetten a gyerekszoba levegőjének a higiénikus  frissen tartásához fejlesztettek ki.

Légmosó, ha tisztább, párásabb levegőre vágysz

w200_boneco_image_livingroom_lowres_4.jpgEzzel szemben a légmosó készülékek akkor tehetnek jó szolgálatot, ha nincsenek akut allergiás panaszaink, viszont a akár a padlófűtés, akár a kevesebb szellőztetés miatt porosabbnak érezzük a helyiségeink levegőjét, és a fűtés miatt a levegő páratartama is az optimális 40-60% alatt van

A légmosó a speciális nedvesítő szűrő vagy tárcsa révén egyszerre gyűjti be a szálló port, mossa bele a vízbe és hideg párásítja a levegőt a párolgás és légkeringtetés révén. Az összegyűlt koszt egyszerűen ki tudjuk önteni a vízzel együtt, mert az már nem fog visszakerülni a párásítás révén a levegőbe. 

Vannak olyan készülékek, amelyekbe illóolajat is tudunk használni, így a közérzetünket is tudjuk javítani az illatokon keresztül. A készülék éjszakai üzemmódban elég halk ahhoz, hogy akár a gyerekszobába, akár a hálószobába betegyük, így el tudjuk kerülni a száraz levegő okozta kellemetlen tüneteket.

Azonban, ha az otthonodban nem a levegő minősége, hanem az alacsony páratartalom az elsődleges probléma, akkor nézd meg ezt a videómat, ahol az ultrahangos hideg párásításról is beszélek:

Még több infóért légtisztítás és párásítás témában nézz szét itt >>>

Ezek is érdekelhetnek:

10 biztos jel, hogy száraz a levegőd!

Mi alapján válasszak párásítót?

Csak trendi vagy hasznos is a robotporszívó?

Száraz-nedves, vízfilteres vagy kárpittisztító? - Mire is van szükségem?

Szólj hozzá

tél szmog hepa légúti betegségek Egészség Allergia Háztartási készülékek Légtisztító légpárásító légmosó boneco bonair