2018. dec 13.

Mi alapján válasszak párásítót?

írta: SMARTA
Mi alapján válasszak párásítót?

u330_boneco_image_homeoffice_lowres_1.jpgA szoba levegőjét, főleg a téli időszakban nem könnyű optimalizálni. Túl meleg, túl hideg, túl nyirkos, túl száraz, túl poros... Leggyakrabban a hűvös a nyirkossal, a meleg a szárazzal jár kéz a kézben. Sokszor mi magunk sem tudjuk pontosan meghatározni, hogy miért is nem érezzük komfortosan magunkat, mindössze azt tapasztaljuk, hogy valami irritálja az orrunkat, köhögünk, esetleg nehezebben veszünk levegőt. Ez mindenkinek sok kellemetlenséget okoz, de a csecsemők és kisgyermekek különösen ki vannak téve a rossz levegő hatásainak. De mit is tehetünk ilyenkor?

Száraz? Nyirkos? Poros?

Ez a 3 leggyakoribb probléma a szoba levegőjével. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy mekkora egy helyiség páratartama, akkor érdemes beszerezni egy páratartalom mérőt, de egy kis odafigyeléssel mi magunk is észre vehetjük, ha túl száraz a levegő, vagy éppen nyirkosságtól elkezdenek megjelenni a penész foltok itt-ott.

A szennyezett levegővel kapcsolatos levegő tisztítási lehetőségekről már korábban írtam, most a párásítást és a párásító választás legfőbb szempontjait nézzük meg. De mielőtt ebbe belevágunk, nézzük kinek is kell párásító?u700_boneco_image_livingroom_light_family_portrait2_lowres_3.jpg1. Csecsemő vagy kisgyermek van a családban: Minél kisebb egy gyermek, annál érzékenyebb a száraz levegőre, ráadásul a kiszárad nyálkahártyán hamarabb telepedhetnek meg a vírusok, baktériumok, és nincs is annál rosszabb, mint amikor egy pici baba az életét már betegségekkel kezdi.

2. Légúti betegségekkel küzd valaki a családban: Allergia, asztma, krupp... ezekkel foglalkozni kell, meg kell előzni, minimalizálni kell azoknak a tényezőknek a számát, amelyek ronthatják az állapotot. 

3. Központi fűtés miatt átlagosnál melegebb az otthonunk, így a levegő páratartama nagyon alacsony, és nekünk, felnőtteknek is irritációval jár a lélegzés.

4. Sokat megy a klíma - bár ez nyári probléma - ami miatt szintén kiszárad a helyiség levegője, és nem komfortos az adott helyiségben tartózkodni.

Ha ezek közül bármelyikre magadra ismertél, akkor a következő kérdés, hogy mégis hogyan lehet az optimális páratartamot elérni.

Mi alapján válasszak párásítót?? 

u650_boneco_image_white_landscape1_lowres_3.jpgA Boneco kínálatában is többféle párásító van, de ahhoz, hogy megtaláld a számodra ideális készüléket, érdemes néhány szempontot végig gondolnod, hogy ne utólag ostorozd magad, ha kiderül, lett volna megfelelőbb is.

1. Konkrét egészségügyi problémára keresel megoldást (pl. krupp esetén csak a hideg párásítók jöhetnek szóba; Salvus vizes inhalálásra van-e szükség), vagy általánosságban szeretnéd a lakásod levegőjét kellemesebbé tenni.

2. Mikor és mekkora helyiséget szeretnél párásítani? Mindig az adott légköbméterhez (alapterület szorozva magassággal) kell készüléket választani. Nem ugyan az a készülék lesz megfelelő egy kisebb méretű gyerekszobához vagy egy nagyobb alapterületű nappalihoz. Azt is figyelembe kell venni, hogy az adott szobának zárva vagy nyitva van-e az ajtaja (pl. gyerek szoba), mert ha nyitva van, akkor a szobán kívüli részt is párásítja, így nagyobb kapacitású készülékre lesz szükség.

3. Fontos választási szempont lehet, hogy az adott helyiséget alvásra is használjuk-e. Ha igén, akkor meg kell nézni a készülék zajszintjét, illetve hogy van-e éjszakai üzemmód opció.

4. Milyen fenntartási és karbantartási költségei vannak? Ez leginkább a hideg és a meleg párásítók közötti döntésnél lehet szempont. Míg a meleg párásítók üzemeltetési költsége magasabb, addig a hideg párásítók karbantartás igényesebbek. Saját használati szokásaink tudnak ebben a dilemmában segíteni. w200_boneco_image_system_highres_4.jpg5. Hol lesz az állandó helye a készüléknek? Míg egy légmosó ideális helye a padló, addig az ultrahangos hideg párásítókat kisbútorra érdemes helyezni. 6. Szabályozható-e a készüléken páratartalom? A Boneco mindegyik párásítóján be lehet állítani a kívánt optimális páratartamot, így elkerülhető a túlpárásítás, illetve az a jelenség, amikor a készülék közelében a bútorokon és a padlón folyik a víz. 

7. Mekkora víztartállyal rendelkezik a készülék? Ez különösen akkor fontos, ha a gyerekszobában egész éjszaka szeretnénk a párás levegőt biztosítani, és nem szeretnénk akár többször is felkelni, hogy újra töltsük a készüléket.

Ha ezekkel tisztában vagy, akkor készen állsz arra, hogy biztosan a számodra legideálisabb készüléket válaszd ki. De hogy milyen típusok is vannak, arról egy következő bejegyzésemben írok majd. Addig itt találsz még bővebb infókat a témáról, és nézd meg ezt a videómat, amelyben a légmosót és az ultrahangos légpárásítót hasonlítom össze.

Ezek is érdekelhetnek:

Szmogos a levegő? Melyiket válasszam: légmosó vagy légtisztító?

10 biztos jel, hogy száraz a levegőd!

Csak trendi vagy hasznos is a robotporszívó?

Műszaki cucc karácsonyra!? 5+5 karácsonyi ajándékötlet nőknek

Szólj hozzá

krupp légúti betegségek Gyerek Allergia szponzorált tartalom Asztma Gyerekszoba Háztartási készülékek Párásító Légtisztító hideg párásító légmosó ultrahangos párásító boneco bonair meleg párásító milyen párásítót vegyek hogyan válasszak párásítót