2019. jan 20.

Vegán zöldséges csicseri omlett

írta: SMARTA
Vegán zöldséges csicseri omlett

image002_11.jpgSzeretek új dolgokat kipróbálni, megismerni új alapanyagokat és íz kombinációkat. Nem vagyok vegán, de ettől függetlenül nagyon szeretem a zöldség alapú ételeket, és akár hetekig elvagyok hús nélkül. Viszont még nincs túl nagy gyakorlatom a vegán ételek elkészítésében, most tanulom. Pont ezért örültem, hogy nálam járt Császár Fanni, aki nem csak vegán módon étkezik, de ez is a munkája, és megtanított vegán csicseri omlettet készíteni. 

Több zöldség, kevesebb hús?

A vegán konyha nem egyenlő az ízetlen saláta levél evéssel, ennél sokkal izgalmasabb. Talán emiatt is rajongok annyira Törökországért, mert ott annyira változatosan tudják készíteni a zöldség és gabona alapú ételeket, hogy hetekig nem lehet megunni. 

Viszont még a az út elején vagyok, hiszen én is a hús alapú konyhát hozom otthonról, és a megszokásokból, az ismert alapanyag használatból nehezebb kimozdulni, hiszen mennyivel egyszerűbb(nek tűnik) felverni 3 tojást, felkarikázni egy kisdarab kolbászt és rutinszerűen összedobni a kolbászos rántottát, mint egy rakat új alapanyagot beszerezni, és megtanulni más alapokon főzni. De azt gondolom, hogy a komfortzónából kilépni mindig kihívás, és sokat lehet belőle tanulni. 

A másik oka annak, hogy szeretném elsajátítani a vegán konyha alapjait, hogy csökkentsem az állati eredetű ételek mennyiségét, hiszen a globális túlfogyasztásnak hamarosan igen nagy ára lesz. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen le akarok mondani ezekről az alapanyagokról és ételekről, de szeretném a súlyát csökkenteni az étkezésimben.

De térjünk vissza a recepthez, ami nekem nagyon ízlett, és ezentúl gyakran el fogom készíteni, és kísérletezni fogok azokkal az alapanyagokkal, amelyekről Fannival beszéltünk. 

Vegán gombás csicseriborsó omlett

image001_11.jpg

Hozzávalók:

  • 150 g csicseriborsó liszt
  • 1 kávés kanál kala namak (fekete) só
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 2 kávéskanál kurkuma
  • 1 evőkanál sörélesztő pehely
  • 1 dl növényi tej
  • kb 1 dl víz - de igény szerint kell adagolni, hogy megfelelő állaga legyen
  • só, bors ízlés szerint
  • olívaolaj
  • 1 db kápia paprika
  • 100 g barna csiperke
  • Friss zöld fűszerek: petrezselyem, koriander

Elkészítése:

Egy serpenyőben kevés olajon megsütjük a felaprított gombát és a paprikát, majd kiszedjük és félre tesszük. 

Egy keverőtálba beletesszük az "omlett" száraz hozzávalóit, majd a tejjel és vízzel alaposan elkeverjük. Palacsinta tészta állagot kell kapnunk. 

Ha szükséges a serpenyőbe tegyünk még egy kevés olajat, majd ha már átmelegedett mehet bele a tészta fele. Közepes hőmérsékleten süssük pár percig, amíg az alja már megszilárdul. Ekkor a mehetnek rá a sült zöldségek, amelyek a lágy tésztába kicsit beleragadnak, és ezután már fordíthatjuk is az omlettet. Készre sütjük, és friss fűszer növényekkel tálaljuk.

Ha kíváncsi vagy, hogy mi hogyan készítettük, akkor nézd meg a videónkat:

Még több reggeli ötletet a recept videóim között találsz.

Ezek is érdekelhetnek:

Áfonyás chia puding - mindenmentes finomság

Vegán gránátalma torta

Minestrone krémleves bazsalikom chipsszel

Tízórai ötlet: zöldséges muffin Smarta konyhájából

Szólj hozzá

reggeli vega csicseriborsó omlett vegán Recept Smarta konyhája csicseri omlett készítése