2019. már 22.

Ne csak a Víz Világnapján legyél víztudatos!

írta: SMARTA
Ne csak a Víz Világnapján legyél víztudatos!

human-3578140_1920.jpgA víz fontosságáról és a pet palack problémáról ma már napi szinten hallunk, beszélünk, és egyre többen vagyunk, akik gyakorlati lépéseket teszünk azért, hogy csökkentsük a háztartásunkban keletkező hulladék mennyiségét. A Víz Világnapján érdemes egy kicsit még mélyebben belemenni a víztudatosság témájába, és megnézni azt, hogy napi szinten a háztartásunkban hogyan tudunk ahhoz hozzájárulni, hogy ez a természeti kincs még jó néhány évtizedig elérhető legyen otthonunkban.

A csapvíz választása – akár minőségi szűrő berendezések használatával – az egyszer használatos műanyag palackokba zárt vízzel szemben az első lépés a víztudatos gondolkodás irányába. A következő pedig az, amikor már nem csak a konyhánkban, hanem az egész otthonunkban szeretnénk megfelelő minőségű vizet azért, hogy csökkentsük a vízlábnyomunkat.

PET-palackmentes zóna

dsc09776-edit.jpgÉn közel 10 éve intettem búcsút az ásványvizes palackok heti szintű cipelésének, és göngyölegek szelektív gyűjtésének. Ez akkor inkább kényelmi szempontból történt, mint környezettudatosságból, így amikor úton voltam, nyaraltam megvettem az ásványvizeket, mert miután elég sokáig ismételték, hogy az a jó nekem, és a csapvíz nem, el is hittem és nem gondolkoztam rajta, hogy nem biztos, hogy ennyire egyszerű ez. Pár éve azonban a környezettudatosság és a hulladékcsökkentésre való törekvésem miatt egyre jobban figyelek arra, hogy csökkentsem a háztartásomban a fölösleges hulladéktermelést. Arról, hogy hol tartok most és miket tudtam eddig megvalósítani, korábban készítettem már videót, így ebbe nem mennék bele mélyebben.

Víztudatossággal a jövőért

A víz létezését, azt, hogy folyik a víz a csapból teljesen természetesnek vesszük Magyarországon, és nagyon kevesen gondolkoznak még tudatosan a létezésünk alapvető eleméről. A vízzel kapcsolatos előrejelzések azonban elég elszomorítóak, mert a mostani számítások szerint akár 20 éven belül a világ 163 országából 33 fog szenvedni a vízstressztől (a vízfogyasztás és a rendelkezésre álló vízkészlet közötti kiegyensúlyozatlanság). Ennek az okai nagyon különbözőek, és nem is globális megoldásokról, hanem lokális lehetőségekről szeretnék inkább beszélni.plastic-3577044_1280.jpgAzzal, hogy ha az otthonunkban csökkenteni tudjuk a hulladékok mennyiségét, a felhasznált kemikáliákat (és azok csomagolását), és ezek mellett még a takarításra, vasalásra fordított időt is tudjuk minimalizálni, óvhatjuk a környezetet, és még a pénztárcánkban is több pénz maradhat!

Elég csak, ha a heti háztartási rutinunkat gondoljuk végig: mosás, takarítás, vasalás. Ezekhez mindegyikhez használunk vizet, és a víz minőségétől függően használunk vegyszereket.

Kemény vízzel nagyobb az ökológiai lábnyom!?

Az szinte mindenki számára ismert, hogy Magyarország legnagyobb részén kemény a víz (az Alföld egy részének kivételével mindenhol – ha nem tudod, hogy nálad milyen kemény a víz, akkor érdeklődj a vízszolgáltatódnál, vagy kérj ingyenes vízkeménység tesztert). A kemény víz okozta problémákkal elég sokan tisztában vannak, de ez sokak számára inkább optikai probléma – gondoljunk a vízköves zuhanykabinra, vagy a csapokra – így csak tüneti kezelésben gondolkodnak, ami csak az ökológiai lábnyomot növeli.wasserenthaertungsanlage-kalk-848x480.jpgAzonban ha a kemény víz problémáját egy korszerű vízlágyító berendezéssel már ott megoldjuk, ahol a víz belép az otthonunkba, akkor jelentősen tudunk spórolni a felhasznált vegyszerek mennyiségén, úgy hogy mellette több időnk marad, kellemesebb dolgokra.       

A lágy víz előnyei:

  • ha lágy a víz az otthonodban, akkor kevesebb mosószert kell használnod, (nézd csak meg a mosószered címkéjét, hogy mennyi mosószer felhasználást javasol kemény vs. lágy víz esetén) és szükségtelenné válik az öblítőszerek használata is
  • ha lágy víz van az otthonodban, akkor nem kell többé vízkőoldószerekre költened, hiszen a megkeletkező szappan és kosz maradványoktól, akár durva vegyszerek nélkül is megszabadulhatsz
  • ha lágy vízzel mosol, akkor a ruháid tovább megőrizhetik a színüket és a puha tapintásukat, így nem kell azért ruhákat pótolni, mert hamar elhasználódnak, ráadásul kevesebb időt kell a vasalással is töltened, amivel az áram számládat tudod csökkenteni
  • ha lágy a víz az otthonodban, akkor nem kell többé vízlágyító adalékanyagot sem vásárolnod, ráadásul a háztartási gépeid vízkő okozta károsodás miatti szervizelésére vagy esetlegesen az idő előtti cseréjére sem kell költened (emlékszel a reklámból a mosógép szerelőre ugye, aki vízköves fűtőszálat mutogat a szegény háziasszonynak)

Ha a fentieket a saját háztartásodra adaptálva végiggondolod, szerintem egyértelmű lesz, hogy éves szinten számszerűsíthető vegyszer mennyiségtől és csomagolóanyagtól tudod megkímélni a környezetedet egy vízlágyító készülék beépítésével, ráadásul a takarításra, vasalásra kevesebb energiát fogsz felhasználni, amivel szintén tudod csökkenteni az ökológiai lábnyomodat, valamint pénzt és időt tudsz megtakarítani.

A bejegyzést a BWT Hungária szponzorálta.

Ezek is érdekelhetnek:

Hulladékcsökkentést és újrahasznosítást!

Így takarékoskodj a vízzel zuhanyzáskor

Globális víz krízis: 7 tény, amit tudnod kell

Nyílt levél minden palackozott vizet fogyasztóhoz

Szólj hozzá

víz Környezetvédelem Életmód Fenntarthatóság Víz világnapja BWT Háztartási tippek Vízlágyító Szponzorált tartalom lágy víz előnyei