2019. már 25.

Fedezzünk fel barlangokat gyerekkel!

írta: SMARTA
Fedezzünk fel barlangokat gyerekkel!

Március a barlangok hónapja!

tapolca-csonakok1920.jpgEgyre hosszabbak a nappalok, egyre melegebb az idő és ilyenkor elkezdünk előbújni a csigaházunkból, hogy kiránduljunk és utazzunk. A kimozdulási vággyal együtt felmerül a kérdés, hogy merre menjünk, mit csináljunk. Szerencsére ma már sok szervezett és koordinált programot kínálnak a Nemzeti Parkok is, márciusban ilyen a Barlangok hónapja programsorozat! Lehet pakolni, és indulhat a barlangolás!

Arról korábban már írtam, hogy én jobban szeretek elő és utószezonban utazni, mert olyankor célállomás valódibb arcát lehet megismerni, és több a lehetőség a pihenésre, és a látnivalóknál is nagyobb a nyugalom. Ráadásul tavasszal még nem csábít annyira a Balaton hűs vize, így nem kell olyan nehéz döntést hozni, hogy strandoljunk, vagy fedezzük fel a Balaton-felvidék természeti kincseit.  

Tapolcai-tavasbarlang

tapolcai-tavasbarlang-egri-csaba1920.jpgRégóta tervben volt már, hogy elmegyünk a Tapolcai-tavasbarlangba, hiszen egyedülálló látványosság nem csak Magyarországon, de Európában is. Ha nem nyáron érkezünk, akkor a pénztárnál sem kell túl sokat várakozni, hogy bejuthassunk és végigcsónakázhassuk a barlangot.

Ráadásul március a Barlangok hónapja, így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is különleges programokkal várja a kicsiket és a nagyokat, hogy interaktív módon minél többet megtudhassunk a barlangokról!

"Az 1,5 óra időtartamú program keretében izgalmas játék színhelyévé válik a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont 10 kiállítótere. Minden teremben újabb és újabb kalandra hívjuk a gyerekeket, ahol mindenki mozgósíthatja ügyességét, fantáziáját, ötletességét! Látványos kísérlettel modellezzük a mészkő oldódását, képzeletben cseppkövet növesztünk, és denevérré öltözünk át, mérőszalaggal és hétmérföldes csizmával tanulunk tájékozódni a földtani idővonal évmilliói között."image001_21.jpgHa nem lenne elég a barlangból, és száraz lábbal is szeretnénk egy kicsit kalandozni Tapolcán a föld alatt, akkor érdemes felkeresni a tapolcai gyógybarlangot is, amelynek egyedülálló klímája segít a légúti betegségekben szenvedőknek.

Csodabogyós barlang

balatonederics-csodabogyos-001-webre-egri-csaba.jpgHa gyermekünk betöltötte már a 10. életévét, és szülőként elég bátrak vagyunk, akkor a közelben, Balatonderics mellett egy igazi overállos barlangtúrára mehetünk a Csodabogyós barlangba. Ez hazánk kilencedik leghosszabb barlangja, amelyben közelről szemrevételezhetjük többféle geológiai képződményt.

Lóczy-barlang

t.jpgPicit távolabb, Balatonfüreden található a Lóczy-barlang, amely március15.-vel ismét megnyitotta a kapuit a látogatók előtt. Mivel ez egy kisebb barlang - de cserében utcai ruhában is bejárható -, egyszerre csak 25 fő tartózkodhat. Ide akár kisgyermekkel is érkezhetünk.

"A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot."

Pihenés és wellness a Balaton-felvidéken

a alaposan elfáradt a család apraja és a nagyja, akkor ideje feltöltődni és pihenni is egy nagyot. Tapolcán a Hungest Hotel Pelion remek bázis lehet a Balaton-felvidéki kalandozásokhoz és túrázásokhoz, mert minden korosztály megtalálja a számára legszórakoztatóbb vagy éppen legpihentetőbb elfoglaltságot, legyen bármilyen is az időjárás.image002_19.jpgAz egészen piciket a Pinocchio KidsClub játszóház és képzett óvónénik várják a szárazföldön (mindennap!!!)  és külön gyerekmedence játékokkal, ha vizes mókázásra vágynak. Ha pedig megérkezik a várva várt napsütéses meleg idő, akkor irány a kert, ahol nem csak egy igazi kalózhajón lehet játszani, de homokozó, csúszda és trambulin is várja gyerekeket! image003_11.jpgA legjobb abban, hogy a gyerekeknek ilyen sokféle programon vehetnek részt az, hogy így a fáradt szülőknek is lehetőségük van egy kicsit pihenni, feltöltődni és olyan felnőttes wellness programokon részt venni, mint egy szauna szeánsz vagy éppenséggel egy kényeztető masszás, esetleg egy Thalion (francia algás) kezelés. Ha ez utóbbiról még többet szeretnél megtudni, akkor nézd meg ezt a videómat is, ahol megmutatom, hogy én miket próbáltam ki, hogy feltöltődve térjek haza, leküzdve a tavaszi fáradtságot!

Ezek is érdekelhetnek: 

 Gasztro barangolás Tapolcán

 Már tudom, hogy hova mész idén ősszel strandolni!

Fedezd fel a Közép-Dunántúlt gyerekkel!

Egy gyerekbarát hotel, ahol nem azt kapod, amire számítottál!

 

Képek: Balaton-felvidéki Nemzeti Park és Hungest Hotels

Szólj hozzá

Magyarország Utazás Nemzeti Park Tapolca Balaton-felvidék Barlang Kirándulás Csodabogyós barlang Lóczy-barlang Utazás gyerekkel Tapolcai-tavasbarlang