2019. már 31.

Egzotikus mangós tápiókapuding

írta: SMARTA
Egzotikus mangós tápiókapuding

image002_20.jpgNálunk különlegesnek számít, de Afrikában és Ázsiában alapélelmiszer a manióka, amiből a tápióka gyöngy is készül. Magas keményítőtartalma és a hő hatására történő kocsonyásodása miatt széleskörűen lehet felhasználni, például liszt alternatíva is lehet. De most inkább azt mutatom meg, hogy hogyan készül a Távol-Keleten oly népszerű kókuszos tápíókapuding!

A tápiókapuding készítése semmivel sem bonyolultabb, mint egy hagyományos zacskós, főzős pudingnak, hiszen tejben, folyamatos kevergetés mellett kell felforralni a tápióka gyöngyöket és utána megvárni, hogy kihűljön. image003_12.jpgTápióka gyöngyöt szinte minden bioboltban, vagy a nagyobb üzletláncokban be lehet szerezni, nem túl drága, ráadásul nagyon sokáig elég egy zacskó. Egy dologra kell figyelni, hogy a tápiókának nagyon semleges az íze, így bőségesen adhatunk hozzá fűszereket, ízesítőket.  

Mangós tápiókapuding

Hozzávalók (2 személyre):

  • 400 ml kókusztej (1 db konzerv)
  • 3 evőkanál tápióka gyöngy
  • 1 kávéskanál kardamom
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd belseje

A mangózseléhez:

  • 2 db érett mangó
  • 4 levél menta
  • 2 evőkanál agave szirup (vagy méz)
  • 2 teáskanál agar agar

Díszítéshez: kókusz chips és aprított pisztácia

A kókusztejbe beletesszük a tápióka gyöngyöt, a kardamomot, a vaníliát és a citrom reszelt héját, elkeverjük és 5 percig pihentetjük mielőtt elkezdjük nagyon alacsony hőmérsékleten melegíteni. Időnként megkeverjük, és körülbelül 10-12 perc felforraljuk. Amikor elkezd gyöngyözni, akkor még 2 percig forraljuk, de ekkor már folyamatosan kevergetjük. 

Levesszük a tűzről, és lefedve félretesszük, megvárjuk, hogy kihűljön.

A mangózseléhez 1 mangót felkockázunk, és 4 mentalevéllel leturmixoljuk, majd egy lábasban az agavesziruppal és az agar agarral összemelegítjuk folyamatos kevergetés mellett, hogy zselés állagot kapjunk, majd ezt is félretesszük kihűlni.image001_22.jpgAmikor más mind a tápiókapuding, mind a mangózselé szobahőmérsékletű, összeállítjuk a poharakat:  

alulra megy a mangózselé, ráhalmozzuk a tápióka pudingot, a tetejére friss mangó kockákat, kókuszchipset és aprított pisztáciát szórunk. 

Ha kíváncsi vagy, hogy gyakorlatban hogyan készítettem én el, akkor nézd meg ezt a videómat:

További desszert videókért látogasd meg a YouTube csatornámat és iratkozz is fel, mert minden héten új videóval készülök!

 

Ezek is érdekelhetnek:

Házi diós-banános granola Smarta konyhájából

Áfonyás chia puding - mindenmentes finomság

Vegán gránátalma torta

Sütés nélküli sajttorta pohárkrémek Smarta konyhájából

Szólj hozzá

recept desszert puding tápiókapuding Édesség Gluténmentes Vegán Laktózmentes Smarta konyhája Tápióka