2019. ápr 15.

Diós házi répatorta húsvétra

írta: SMARTA
Diós házi répatorta húsvétra

repatorta_1.jpgA répatortával való ismeretségem a kisfiam első születésnapjától datálható, amikor saját magam készítettem egy minden mentes verziót. Nem lett a legtökéletesebb, de azóta ez lett a szülinapi torta, mindig ezt kéri. Így aztán én is kísérletezgetek ezzel a süteménnyel, és most egy húsvéti, mascerpones változatot mutatok nektek, házi lekvárral és pirított dióval.

A répatortában talán az az egyik legjobb, hogy nem igazán lehet elrontani, mert csak egy sima kevert tésztát kell összedobni, nem olyan kényes, mint a piskóta, még is nagyon finom. És egyáltalán nincs répa íze, ha valakinek ez lenne a legfőbb ellenvetése ezzel a süteménnyel.

Répatorta Smarta konyhájából

Hozzávalók (23-25 cm-es formához):

Tésztához:

  • 4 db tojás
  • 400 ml napraforgóolaj
  • 400 g porcukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 400 g liszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 400 g reszelt répa
  • 125 g mazsola

Krémhez:

  • 500 g porcukor
  • 450 g mascarpone
  • 100 g vaj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

Díszítéshez:

  • 20 dkg pirított aprított dió
  • 4 evőkanál házi baracklekvár

Répatorta készítése

  1. A répát megtisztítjuk, lereszeljük és félre rakjuk.
  2. Egy robotgép segítségével összedolgozzuk a tojást az olajat, a porcukrot és az aromát egységes állagúra.
  3. A lisztet a sütőporral, a fahéjjal és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a folyékony részhez, és addig keverjük, amíg egységes tésztát kapunk. 
  4. A kész masszához alaposan hozzákeverjük a reszelt répát és a mazsolát.
  5. 170 fokon alsó-felső sütésen 55 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön, és 3 részre vágjuk.
  7. Amíg sül a tészta a krémhez a hozzávalókat robotgép segítségével kikeverjük. Ahhoz, hogy habos krémet kapjunk mind a vajnak, mind a mascarponénak szobahőmérsékletűnek kell lennie.
  8. A krémet 1 órára a hűtőbe tesszük.
  9. Ha minden kihűlt, jöhet az összerakás: az alsó réteget megkenjük a krémmel, majd megszórjuk az aprított dióval és jöhet a következő szint.
  10. A következő lapot először házi baracklekvárral kenjük meg, majd erre is jöhet egy vékony réteg krém.
  11. A tetejét is megkenjük a krémmel, és megszórjuk a maradék aprított dióval. 
  12. Fogyasztás előtt legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

Ha kíváncsi vagy, hogy hogy készül gyakorlatban, akkor nézd meg a videómat:

További desszert videókért kattints a YouTube csatornámra!

Ezek is érdekelhetnek:

Expressz sonkás-sajtos vendégváró falatok

Húsvéti sonka pohárban tálalva Smarta konyhájából

Sütés nélküli sajttorta pohárkrémek Smarta konyhájából

Répás zabpelyhes fitt muffin Smarta konyhájából

Szólj hozzá

desszert répatorta Recept Édesség Húsvét Torta Sütemény Smarta konyhája