2019. máj 17.

Ebbe nem halhatsz bele: hatékony takarítás irritáló vegyszer nélkül!?

írta: SMARTA
Ebbe nem halhatsz bele: hatékony takarítás irritáló vegyszer nélkül!?

dreamstime_s_126067045.jpgA takarítással kapcsolatban a reklámok az elmúlt pár évtizedben elég jól belénk verték, hogy csak úgy élhetünk minőségi életet, ha minden koszt és minden egyes baktériumot kiirtunk az otthonunkból, bármi áron. Ez a bármi áron leginkább irritáló és veszélyes vegyszereket jelent: hipót, klórt, sósavat... Ez olyan hatással volt ránk, hogy elfelejtettük a természetes takarítószerek erejét, amivel akár nagyanyáink tisztán tartották otthonaikat, és azt, hogy nem minden baktérium káros, nem szabad mindent mindenhonnan kiirtani, mert azzal már a saját és gyermekeink életét is veszélyeztethetjük. De akkor mi a megoldás?

A durva savak és lúgok, amelyek a legtöbb háztartásban megtalálhatóak szinte átvették az irányítást és lépten-nyomon fertőtlenítünk. Abba Te belegondoltál már, hogy ezek a szerek, amelyeken rajta is vannak a kötelező jelölések (mérgező, maró, sav, lúg) nem csak a káros kórokozókat pusztíthatják el, hanem veszélyt jelenthetnek a Te és családod egészségére is?

Takarítsunk vagy fertőtlenítsünk?

clean-571679_1920_1.jpgSajnos a hagyományos heti takarítást felváltotta nagyon sok háztartásban a heti fertőtlenítés. A por és kosz eltávolítása helyett képesek vagyunk még a hálószobában is mindent klóros fertőtlenítővel átmosni. Pedig a heti szintű fertőtlenítésre csak néhány helyen van szükség, ahol valóban kockázatot jelentenek a kórokozók. Ilyen a konyhában a csap, a munkapult és szemetes környéke, valamit a fürdőben a mosdó és a wc környéke. 

Ha nincs fertőző betegség az otthonunkban, vagy olyan beteg, akinél a teljes csíramentesség létfontosságú, akkor a többi helyiséget és felületet fölösleges fertőtleníteni minden héten.  

Milyen kockázatai vannak a maró vegyszer használatnak?

putz-bucket-1290951_1920.jpg

 1. Bőrirritáció: ha egy klór tartalmú vegyszerrel takarítasz, fertőtlenítesz, akkor bizonyára Te is megtapasztaltad, hogy akár napokig érzed a kezeden a vegyszer irritáló szagát. Belegondoltál abba, hogy milyen hatással van ez a bőrödre? Hiába kened, akkor is száraz és büdös a kezed napokig. Ha pedig valamilyen bőrproblémával küzdesz (pl. ekcéma), akkor a tüneteid súlyosbodhatnak és kenheted szteroidos krémekkel! 
 2. Nyálkahártya irritáció: a klóros takarítás során ha elkezd viszketni, égni a szemed, vagy a torkod kaparni, akkor biztos lehetsz benne, hogy a belélegzett gázok irritálják a nyálkahártyát, amely nem csak kellemetlen, de könnyebben el is fertőződhet ez a terület, ha a jó baktériumokat is, amelyek védik az immunrendszerünket, elpusztítjuk.
 3. Veszélyes a gyerekekre: ha kisgyerek van a lakásban fokozottan kell ügyelni, hogy ezeket a szereket olyan helyen tároljuk, ahol a gyerek nem éri el. Ráadásul a gyerekek szervezete még érzékenyebb, és egy nem megfelelően átöblített kádban való fürdés, vagy a klóros vegyszer gőzének a belélegzése az ő szervezetükben még nagyobb kárt tehet.
 4. Fejfájást és rosszullétet okozhat: ha takarítás után neked is megfájdul a fejed, esetleg kissé émelyegsz, akkor a vegyszer lehet ennek az egyik legfőbb oka. Ha ez rendszeresen előfordul, akkor fennállhat az idegrendszeri károsodás kockázata is.

Klór helyett oxigénnel fertőtleníteni?

water-839590_1920.jpgLehet, hogy vagyunk páran, akikben felmerült már az igény, hogy ezeket az irritáló vegyszereket, természetesebb, ember- és környezetbarát alternatívára cseréljük, csak eddig nem találtunk rá megoldást. Pedig létezik!

Ipari méretekben, szállodákban, irodaházakban már elég régóta használják az stabilizált ózont, mint tisztító, fertőtlenítő szagtalanító szert. Például azokat a hotelszobákat, ahol kutya járt ózonnal fertőtlenítik és szagtalanítják, hogy a következő vendéget (aki lehet, hogy szintén kutyával érkezik) ne zavarhassa az előző kutya-lakónak a szaga.

Emellett az ózont használják az élelmiszeriparban is csírátlanításra, mert a feldolgozás során elpusztítja a kórokozókat, mégsem "telepszik meg" olyan formában az élelmiszeren, hogy az a későbbiekben egészségkárosító hatású legyen. Ezt ugye a klórról nem mondhatjuk el.  

Jártam már olyan szállodában is, ahol a medence vizét fertőtlenítették oxigénnel, és nem használtak klórt, aminek én nagyon örültem, mert így a fiam, akinek ekcémás bőrproblémái vannak, nyugodtan pancsolhatott anélkül, hogy bőrirritáció lépett volna fel utána.

Oxigénes takarítás otthon?

iclean_marble.jpgMosószerek reklámjában már hallhattuk, hogy az oxigén erejével tisztít és fehérít az adott termék, de a takarítószerek között nem igazán találtunk eddig ilyet. Az a rossz hírem, hogy továbbra sem fogunk "ózonos" folyékony tisztítószert találni a boltok polcain, hiszen az ózon egy gáz, amit nem lehet csak "úgy" stabilizálni és palackba zárni. 

A jó hírem viszont az, hogy az ipari takarítás területén piacvezető kanadai Tersano vállalat végre piacra dobta azt a háztartási készülékét, ami képes erre. Az iClean Mini gyémántbevonatú elektródája ózonnal dúsítja a sima csapvizet, ezáltal bármilyen a felülettel érintkezve tisztít, szagtalanít és fertőtlenít, miközben az egészségre ártalmatlan, hiszen miután reakcióba lépett a felülettel vízre és oxigénre esik szét, amit egyszerűen le lehet törölni.

Ez a fenti folyamatra akár mondhatnánk, hogy hiszi-a-piszi, de az előzőekben említett évtizedek óta tartó ipari méretű felhasználása az ózonnak biztos szakmai hátteret ad az iClean Mini-nek.

Milyen előnyei vannak az oxigénes takarításnak?

water-316625_1280.jpg

 1. Vegyszer nélkül tisztít: mivel a stabilizált ózon az, ami tisztít és fertőtlenít, és a folyamat végén vízre és oxigénre bomlik, klasszikus értelemben vegyszer nélkül lehet vele takarítani.
 2. Biztonságosan használható: nem kell azon aggódnunk, hogy a gyermekünknek, vagy akár nekünk egészségkárosodásunk lenne, hiszen nem tartalmaz egészségkárosító anyagot.
 3. Nem okoz semmilyen irritációt: mivel a tartályban víz van, és a reakció után is csak víz és oxigén marad vissza, sem a bőrünkön, sem a nyálkahártyánkon nem kell irritációtól tartanunk.
 4. Nincs vegyszermaradvány: a klóros átmosással ellentétben, az ózonos tisztítás esetén nem maradhat semmilyen vegyszermaradvány a kezelt felületen, így biztonságosan takaríthatjuk akár a fürdőkádat, akár a konyhapultot.
 5. Csíkmentes száradás: mivel az ablakok és tükrök felületét is vegyszer maradványok nélkül tökéletesen tisztítja, nem maradnak bosszantó vegyszer csíkok és foltok. 
 6. Nem kell különböző vegyszerekre költeni: mivel az iClean Mini többféle tisztító és fertőtlenítőszert kivált, így nem kell a szekrényünket megpakolni a legkülönbözőbb felületekre és funkciókra szánt szerekkel. Használhatjuk üveg és inox felületekre, csempére, műanyag és fa felületekre, fürdőszobában és konyhában, biztonságosan tisztíthatjuk vele a gyerekjátékokat, a kényes tárgyakat, és a gyógyászati eszközöket is.  
 7. Környezetbarát: mivel nem kell folyamatosan újravásárolni, csak csapvízzel kell feltölteni az eszközt, ezért nem keletkezik műanyaghulladék, nem terheljük a csatornahálózatot vegyszerekkel, és nem növeljük a széndioxid kibocsájtást azáltal, hogy a vegyszereket elő kell állítani és le kell szállítani az értékesítési pontra.

Én már, több, mint 6 hónapja lecseréltem a legtöbb tisztítószeremet, erre az okos kis eszközre, a lakás több pontján is használom, de napi szinten a konyhában alkalmazom a legtöbbet. Ha kíváncsi vagy, hogy gyakorlatban én hol használom az iClean mini-t, akkor nézd meg ezt a videómat:

Ezek is érdekelhetnek:

Csekklista a tavaszi nagytakarításhoz!

Tényleg fertőző a kemény szappan???

Globális víz krízis: 7 tény, amit tudnod kell

10 dolog, amitől azonnal szabadulj meg a konyhádban!

  

Szólj hozzá

Környezetbarát Életmód Háztartás Tippek Tisztítószer Takarítás Smart megoldás Háztartási tippek icleanmini