2019. jún 23.

Matchamisu, avagy zöld teás tiramisu

írta: SMARTA
Matchamisu, avagy zöld teás tiramisu

img-4093.JPGA tiramisut, ezt a krémesen kényeztető olasz desszertet szerintem nem kell senkinek bemutatni. Viszont a matchamisu szerintem még magyarázatra, és pontos receptre szorul. Elkészítése és a végeredmény állaga nagyon hasonló, viszont ízében teljesen más, igazi kuriózum, igazi ízorgia. Ha idén nyáron egy extravagáns desszerttel lepnéd meg a vendégeidet, akkor ezt mindenképp próbáld ki!

Mi is az a matcha?

img-4094.JPGA matcha, a japánok tradicionális zöld teája, ami sok minden más mellett, leginkább abban különbözik a hagyományosan ismert zöld teától, hogy a tea leveleket nem forróvízben áztatják, hanem a leveleket extra finomra őrlik, és ezt keverik el forró vízzel.

Egy csésze matcha tea jótékony hatása felér 10 csésze hagyományos zöld tea jótékony hatásával, mégsem terheli meg annyira a szervezetet, mint a kávé. Ha kíváncsi vagy a matcha jótékony hatásaira, azokról már korábban írtam.

Tehát ez a zöld finom por lesz a desszertünk alapja. Érdemes az ételkészítéshez inkább a másodszedésből származó Culinary változatot használni, míg teakészítéshez mindenképp a Prémium minőséget válasszuk, hogy megtapasztalhassuk a matcha tea valódi, lágy selymes, természetes ízét.

Matchamisu recept

img-4095.JPG

Hozzávalók (6 adag):

  • 250 g mascarpone
  • 75 g porcukor
  • 1 evőkanál Mmatcha Culinary matcha por
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 350 ml habtejszín
  • 1 csomag babapiskóta
  • 1 teáskanál Mmatcha Prémium matcha por
  • 1,5 dl víz
  • 1 tábla fehércsoki 

Matchamisu elkészítése:

A mascarponet a porcukorral, a matcha porral és a vaníliaaromával egy robotgép segítségével alaposan kikeverjük. Egy másik tálban a habtejszínt verjük fel, majd összedolgozzuk a kettőt. A tejszín 1/3-át először hozzáadjuk a zöld krémhez és egy spatulával homogénre keverjük óvatosan. majd mehet hozzá a maradék tejszínhab, és azzal is összedolgozzuk. 

Egy csészében hagyományos módon matcha teát készítünk. 1 teáskanál Premium matchaport átszitálunk, felöntjük 1,5 dl 80°C-os vízzel és egy bambusz ecset segítségével csomómentesre keverjük. És kezdődhet is az összeállítás!

A babapiskótát kettétörjük, belemártjuk a teába egy rövid időre, hogy megszívja magát, és egy kisebb befőttesüveg aljára fektetjük a darabokat. Teszünk rá 2 evőkanál krémet, és megszórjuk fehér csoki forgácsokkal. majd jöhet egy újabb réteg babapiskóta és krém. Ennek a tetejére szitálunk egy kevés matcha port, és megszórjuk egy újabb adag fehér csoki forgáccsal. Rátekerjük az üveg tetejét és mehet is be a hűtőbe, amíg a vendégek meg nem érkeznek. Hűtve maximum 48 óráig tároljuk!   

Ha kíváncsi vagy arra, hogy ezt én gyakorlatban hogyan készítem, vagy érdekelnék még matcha receptek, akkor nézd meg ezt a videómat is:

További inspirációkért kövesd az Instagram profilomat, videó recept ötleteket pedig a YouTube csatornámon találsz!

Ezek is érdekelhetnek:

A matcha tea jótékony hatásai

Matcha teás reggeli turmix

Egzotikus mangós tápiókapuding

Áfonyás-mandulás granolaszelet Smarta konyhájából

Szólj hozzá

japán tea tiramisu desszert zöld tea Recept Édesség matcha tea Smarta konyhája matcha por matchamisu