2019. júl 06.

Ne hagyd otthon a kulacsodat - ingyen vízzel várnak a (V)ízlelőhelyek!

írta: SMARTA
Ne hagyd otthon a kulacsodat - ingyen vízzel várnak a (V)ízlelőhelyek!

vizlelohely006.jpgA műanyagmentes júliushoz és a világszintű hulladékcsökkentési vállalásokhoz nagyon jól illeszkedő környezettudatos programmal rukkolt el a BWT együttműködésben Magyarország felelős gasztronómiai helyeivel. Mostantól, ha úton vagy nem kell választanod a szomjan halás, a pet palackos víz, és esetleg a mellékhelységek néha kétes tisztaságú csapjai között, mert több tucat kávézó vár INGYEN friss szűrt vízzel! Töltsd le az applikációt, legyen nálad a kulacsod és térj be bátran bármelyik vízlelőhelyre egy adag szűrt vízért!

Vízutántöltés útközben - lehetetlen küldetés!?

image001_40.jpgTöbb, mint 8 éve intettem búcsút a palackos vizek rendszeres cipelésének, és tértem vissza a csapvízhez és a szűrt vízhez. Alapvetően ez egy óriási megkönnyebbülés volt, hogy nem kellett többé azzal foglalkoznom, hogy van-e otthon víz (ami így utólag kicsit röhejesnek tűnik, mert volt, hiszen ott van a csap), és utólag a göngyölegek szelektív gyűjtésével.

Azóta csak ritkán veszek palackos vizet, de minden egyes alkalommal rossz érzéssel teszem ezt, mert tudom, hogy a palack 5 perc múlva a szemétben végzi, viszont legalább 500 évig itt marad velünk, nem bomlik le, csak darabjaira hullik, és lesz belőle veszélyes mikroműanyag.

Azonban vannak olyan helyzetek, amikor bármennyire is akarom, nem tudom megúszni, és igen, én is néha megveszem a palackos vizet. Tipikus ilyen eset az utazás, amikor nem tudok reggel annyi vizet vinni magammal, hogy az kitartson (repülős utazáskor nem is engedik át a vizet), vagy ne melegedjen annyira fel, hogy ihatatlan legyen. Sokszor külföldön is belekényszerülök ebbe a helyzetbe, ha nem akarok  valami kellemetlen gyomorbetegséget összeszedni. De párszor előfordult akkor is, amikor egész nap a városban intéztem a dolgaimat, és egyszerűen kiürült a kulacsom, és nem tudtam hol biztonságosan után tölteni, mert a mosdókban vagy nem fér a csap alá a kulacs, vagy a higiéniai kétségeim vannak.vizlelohely_event016.jpgEgy étteremben vagy kávézóban, ahol még amiatt is furcsán néznek, ha csapvizet kérek mert az ott lévő ásványviz hiába üveges, számomra annyira rossz ízű hogy nem tudom meginni, nem fogja feltölteni a kulacsomat, még ha fogyasztok se. 

De majdnem elfelejtettem ott vannak (lennének) a közkutak, ha lennének még egyáltalán... 

Inni pedig kell, főleg nyáron, és a víz a legjobb megoldást. Ezekre a problémákra hozott egy remek megoldást a BWT vízlelőhely kezdeményezése.

Szűrt vizet ingyen?!

vizlelohely005.jpgMostantól viszont megváltozik ez a helyzet, és számtalan kávézóba és étterembe lehet betérni, után tölteni a kulacsot friss, szűrt vízzel - vannak helyek, ahol nem csak mentes, de szénsavas vizet is adnak - mindez ingyen van, és nem néznek rád rossz szemmel, ha a töltést megköszönve, fogyasztás nélkül folytatod az utadat.

Ez összefüggésben van azzal is, hogy a vendéglátóhelyek egy része már komolyan veszi a fenntarthatósági törekvéseket, és próbálnak alternatívákat kínálni a betérő vendégeknek. A résztvevő helyek egy részében például már ha kérsz, sem kapsz semmilyen palackozott vizet, mert a víz szállítása miatti környezetterhelést is csökkenteni akarják, inkább a helyi vízkészletekből állítják elő az ízletes vizet.

Nem kell mostantól félénknek lenni, mert a vízlelőhelyeken mindenkit szeretettel várnak a kulacsával együtt!

Hol vannak vízlelőhelyek? 

vizlelohely_event013.jpgSok kezdeményezés itt bukik el, hogy van egy lista, de az vagy nincs nálunk, vagy nem érünk rá bogarászni az infót. Ezt is remekül megoldották, mert az egész programot egy applikáció támogatja, amely térképes nézet segítségével megmutatja a hozzád legközelebb eső helyet és még útvonalat is tervez neked. Az app mind iOS-re, mind Androidra letölthető. 

Ráadásul most egy jó ügyhöz is hozzájárulhatsz, mert a BWT minden egyes feltöltés után 1 forintot adományoz a Lámpás '92 Alapítványnak, akik nehéz sorsú és speciális igényű gyermekek és felnőttek életét könnyítik meg. A cél, hogy idén meglegyen az 1 millió feltöltés, és mielőbb átadhassák az 1 millió forint adományt! 

Mi kellhet még? Töltsd le az appot, vidd magaddal a kulacsodat, töltsd fel, hidratálj, csökkentsd az egyszer használatos műanyagok mennyiségét és légy részese egy jótékonysági gyűjtésnek!  

És még egy fontos dolog, ha tetszik a kezdeményezés, akkor legalább egy emberrel oszd meg a hírt, akiről tudod, hogy fontos számára a környezetvédelem, a hulladékmentesség és fenntartható jövő! :-) 

Ezek is érdekelhetnek:

Így lesz a reggeli kávédból egy új fa!

Tippek a műanyagmentes júliushoz - Te is csatlakozol?

Ne csak a Víz Világnapján legyél víztudatos!

Hulladékcsökkentést és újrahasznosítást!

 

 

  

Szólj hozzá

jótékonyság víz alapítvány tudatos életmód vízlelőhely Környezetvédelem Életmód Fenntarthatóság Tippek hulladékmentes Applikáció zero waste BWT Szűrt víz műanyagmentes július