2019. aug 23.

Horgonyt fel! Ősszel irány a Földközi-tenger!

írta: SMARTA
Horgonyt fel! Ősszel irány a Földközi-tenger!

la_spezia.jpgLassan véget ér a nyár és ezzel együtt a klasszikus nyaralási szezon is; kezdnek kiürülni a fagyizók, csökken a tömeg a vízpartokon és elérkezik az utószezont imádók Kánaánja. Ha Te sem a főszezonban szeretsz nyaralni, hanem kicsit kockáztatva a jó időt szívesebben utazol tavasszal vagy ősszel, ráadásul imádod a nagyvárosokat és a tengerpartot is, akkor irány a Földközi-tenger, hogy igazán feltöltődj a téli hideg előtt!

7 nap 7 város?

korzika.jpgMa már nagyon sok helyre el lehet jutni viszonylag könnyedén, és éppen ezért sokszor érezzük nehéznek a döntést, hogy egy nyaralás során melyik desztinációt válasszuk, mert mindent látni szeretnénk. Aztán ha sikerül az országot kiválasztani, még mindig ott a kérdés, hogy nagyvárosba menjünk, a kultúra és a történelem miatt, vagy válasszuk a tengerparti sütkérezést, esetleg a hegyek között, eldugott kis falvakban túrázzunk és kóstoljuk meg az autentikus ízeket? 

Kevesen vállalják azt be, hogy egy egyhetes szabadság alatt végig utazzanak egy vagy akár több országot is, minden nap ki-be jelentkezzenek a szálláshelyekre. Persze, ha lakóautóval indulunk neki Európának, az talán egy fokkal kevésbé stresszes, de létezik ennél pihentetőbb és kényelmes megoldás is!

Miért jó egy óceánjárón utazni?

msc.pngTíz éve hajóztam életemben először egy óceánjáró hajó a fedélzetén. Korábban azt gondoltam erről az utazási formáról, hogy csak a nyugat-európai nyugdíjasok hóbortja, mert mi érdekes lehet abban, hogy 1-2 hétig egy hajó fedélzetéről nézzük a Földközi-tengert? De amikor mélyebben beleástam magam az MSC programjába, rájöttem, hogy a klasszikus értelemben vett hajózás, tehát amikor a vízen közlekedik a hajó, az éjszaka történik, és minden napot egy kikötőben tölt a hajó, ahol fel lehet fedezni a várost, sőt akár egész napos szervezett kirándulásokra is el lehet menni. 

Ekkor volt az, hogy ráéreztem a hajózás ízére, hiszen ezek a gyönyörű, minden igényt kielégítő tengerjáró szállodák megadják azt a szabadságot és lehetőséget, hogy egy hét alatt akár 4-5 különböző országot megnézz, belekóstolj egy félnapra, hogy milyen is az a hely, így el tudod dönteni, hogy később szeretnél-e oda újra visszamenni, vagy sem. Nekem ilyen volt például Rodosz. Korábban nem sokat tudtam a szigetről azon túl, hogy felkapott turista hely, de fél nap elég volt, hogy beleszeressek, így most kora nyáron vissza is tértem.

Hova érdemes utazni ősszel?

genova_2.jpgA Földközi-tenger szinte egész évben jól hajózható, a tél sem annyira zord, de tervezés szempontjából a legideálisabb, ha novemberrel bezáróan keresünk utat. Jellemzően két régió között lehet választani, vannak a Kelet-Mediterrán és a Nyugat-Mediterrán utak. Mind a kettőnek megvan a maga szépsége, ezért ezt egyénileg kell eldönteni, hogy melyik részt szeretnénk felfedezni.

Mivel ezek a hajók valamelyik nagy európai kikötőből indulnak, azt is figyelembe kell vennünk, hogy oda hogyan tudunk eljutni. Az utak egy része az olaszországi Genovából indul, ahova vagy egyénileg autóval lehet eljutni 10-12 óra alatt, vagy olyan kikötőt érdemes keresni, ahova megy Budapestről közvetlen repülőjárat, ilyen például Barcelona. Így aztán az indulási kikötőnk is meghatározza az útvonalat. 

Egyénileg vagy szervezetten?

genova.jpgHa rendszeresen követtek, akkor tudjátok, hogy szeretem saját magamnak szervezni az utazásaimat, de vannak olyan utak, mint például a New York-i utazásunk is volt, amikor sok szempontot mérlegelve ésszerűbb utazási irodát választani. A hajóút is ilyen, mert annyi kategória van a fedélzeten, és annyi minden hozzákapcsolódó egyeztetés szükséges, hogy direktben szervezni jóval körülményesebb, és sok esetben még drágább is. Én, amikor korábban hajóztam a Vistát kerestem meg, és teljesen korrekt módon szerveztek le olyan utat is, ami egyébként nem is volt benne a magyar ajánlatukban, de nekünk nagyon tetszett az az útvonal.

Vannak olyan szervezett utak, amelyekkel magyar kísérő, idegenvezető is utazik, így ha még nem jártatok ilyen úton, vagy nem beszélitek valamilyen idegennyelvet magabiztosan, akkor sem kell aggódnotok, mert van, aki mindenben segít.

Ráadásul az idegenvezetős utakon a kikötőben nem kell a hajótársaság által szervezett fakultatív programokhoz csatlakozni, ami általában angol-német-olasz-spanyol nyelveken megy, hanem a kis magyar csoportot a magyar idegenvezető viszi. 

Mi történik egy hajóúton?

Az útvonaltól függően általában a reggeli órákban köt ki a hajó, ahol a biztonsági kiléptetés után vagy szabadon lehet mászkálni a városban, vagy indulnak a szervezett programok. De lássuk a napi rendet egy konkrét őszi úton keresztül, ami Barcelonából indul az MSC Seaview fedélzetén, amely az olasz hajótársaság egyik legújabb és legnagyobb hajója.u_tvonal-hajosutak.jpgA beszállítás mindig délután kezdődik meg, így a délelőttöt Barcelona nevezetességeivel lehet kezdeni. Az építészeti csodákon túl a piac az, ami szerintem egy kihagyhatatlan látványosság, de lehet, hogy csak nekem, mert imádom megkóstolni az egzotikus gyümölcsöket és csodálni a frissen fogott tengeri herkentyűket.barcelona_1.jpgMiután megismerkedtünk egy kicsit Barcelonával, gyorsan búcsút is intünk neki, és irány a kikötő, ahol egy hasonló beszállítási procedúrán esünk túl, mint amilyen a reptéri bejutás és feljutás a gépre, viszont a csomagjainkkal nem kell bajlódni, mert azokat a hordár felhozza a szobánkba. Amikor mindenki a hajón és megszólal a hajókürt, elindul ez a 20 emeletes luxus szálloda Korzika irányába, ahol egy korai ebédet követően leszállunk a hajóról és megismerkedhetünk a sziget fővárosával Ajaccio-val.korzika_2.jpgVacsoraidőben újra felhúzzák a horgonyt és irány az első olaszországi kikötő, Genova. Ide korán érkezik a hajó, ami azért jó hír, mert fakultatív program keretében meg lehet tanulni autentikus pestot készíteni, és ki az aki nem imádja a friss bazsalikom, a fenyőmag, az eredeti olasz parmezán és olívaolaj kombinációjából készülő szószt?! És azt hiszem megint a kedvenc témámnál, az ételeknél leragadtam :-), pedig a maga a város is sok szépséggel hívogat.roma.jpgCsak, hogy fokozzuk az olasz életérzést, a következő megállóból egy busz a mesés toszkán tájakat átszelve egyenesen az elő történelembe visz bennünket, méghozzá Firenzébe. De nem kell aggódni Itália szerelmeseinek, mert itt nem ér véget a csoda, hiszen másnap reggel már Rómában ébredhetünk, és az egész napot ennek a városnak a felfedezésével tölthetjük, mivel csak este 7-re kell újra a hajón lenni.ro_ma_1.jpgElköszönve a csizmától, a következő reggel már Franciaország, talán egyik legismertebb kikötőjében, Cannes-ban ér bennünket, ahonnan akár átruccanhatunk Monaco-ba elkaszinózni a megmaradt pénzünket, vagy beleszippanthatunk a francia parfümök világába.barcelona_2.jpgA végére egy kis levezetésként másnap szieszta időben érkezünk Mallorca-ra, ahol ha jó idő van süttethetjük magunkat a tengerparton, vagy felfedezhetjük a fővárost, majd miután megszólal a hajókürt megkezdjük az utolsó esténket a hajón, hiszen másnap ismét Barcelonában ébredünk, ahonnan egy erős kávé és egy édesen csábító churros után repülővel indulunk is haza.

Tud valaki ennél jobb programot az őszi szünetre? :-)

A bejegyzést a Vista Utazási Iroda szponzorálta.  

Ezek is érdekelhetnek:

Így váltsd valóra az álomutazásodat! (videó)

Barcelona TOP 5 gyerekkel - ezeket ne hagyd ki!

Top 5 + 5 kihagyhatatlan látványosság New Yorkban

Erre biztosan nem számítasz, ha Rodoszra mész!

 

Szólj hozzá

spanyolország nyaralás Barcelona Firenze Róma Olaszország Utazás Franciaország Korzika Hajó Hajóút Vista Szponzorált tartalom MSC seaview Álomutazás