2019. sze 29.

Ezeket nézd meg, mielőtt meg(v)eszed!

írta: SMARTA
Ezeket nézd meg, mielőtt meg(v)eszed!

dreamstime_s_99533894.jpgAz egyre szigorúbb szabályozás mellett a gyártók önként is egyre több mindent tüntetnek fel a termékek csomagolásán, hiszen mi, fogyasztók is egyre tudatosabbak vagyunk, és ma már nem elég egy jól hangzó márkanév, vagy a tévéből ismert csomagolás, fontos, hogy tudjuk, hogy mit is eszünk. Pontosan ezek miatt ma már annyi minden felkerül a csomagolásra, hogy ha nem tudjuk pontosan, hogy mit érdemes nézni és milyen jelölés pontosan mit is jelent, akkor teljesen el is veszhetünk az információk tengerében. Éppen ezért összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat, hogy a következő vásárlásnál legyen egy kis segítséged.

1. Minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő

Mindig ezzel kezd, mert ha közeli a lejárat, és azt az adott terméket nem pár napon belül tervezed elfogyasztani, akkor tedd vissza, és keress mást, így elkerülheted, hogy esetleg bontatlanul ki kelljen otthon dobnod. Viszont, ha aznapra keresel vacsorának valót, akkor elölről válasz egy olyat, amely a leghamarabb éri el a minőségmegőrzési idejét, így az üzletnek kevesebb lejárt terméket kell kidobnia. Mind a két esetben hozzá tudsz járulni az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez. 

2. Összetevő lista

tapertek_v2.pngÉrdemes ezt is áttanulmányozni mielőtt beletesszük a terméket a kosarunkba, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen alapanyagokat használt a gyártó a termék elkészítéséhez. Az összetevőket mindig abban a sorrendben kell feltüntetni, amekkora részt képviselnek az össztermékből, azaz a legnagyobb arányban lévő összetevő szerepel az első helyen. Például húskészítmények esetében olyat érdemes keresni, amelynél az első összetevő a hús. 

Ebben a listában jogszabály szerint ki kell emelni azokat az összetevőket, amelyek bármilyen allergiát vagy intoleranciát okozhatnak. Gyakori táplálékallergének lehetnek például a tojás, a tehéntej, a búza vagy éppen diófélék. Táplálékintoleranciával vagy -allergiával élők számára kiemelten fontos, hogy ezek az összetevők azonnal és jól láthatóak legyenek, A Lidl például a sajátmárkás termékei esetében ezeket félkövérrel szedi.

3. Gluténmentes, laktózmentes

image001_54.jpgAkiknek speciális táplálkozási igénye van, azoknak fontos tudni, hogy az adott termék tartalmaz-e számukra problémát okozó allergént. Ezeket a 'mentes' dolgokat a gyártók feltüntetik és külön jelölik is a csomagolásokon. Például a Lidl üzleteiben a laktózmentes termékek csomagolásában a lila, a gluténmentes termékek csomagolásában a narancssárga dominál, így könnyebben megtalálhatóak a többi termék között.

4. Tápanyagtartalom

cimke_kozeli.jpgA kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és szükséges energiamennyiség fedezéséhez ezt az információt is vegyük figyelembe. Ha speciális diétán vagyunk, és figyelnünk kell valamelyik makrotápanyag mennyiségére (pl. szénhidrát), akkor ez mindenképp lényeges információ. Ha az energiabevitelről és makrotápanyagokról többet szeretnél tudni, akkor nézd meg a korábbi bejegyzésemet.   

5. Származási hely

Sok terméken megtalálhatjuk azt is, hogy melyik országból érkezik, de ha szeretnénk támogatni a hazai ipart, akkor érdemes keresni a Magyar termék megjelölést a csomagoláson. Ez nem csak gazdasági okok miatt fontos, de azért is, mert a szállításuk kevésbé környezetterhelő. Azonban a hazai termék nem azonos a magyar termékkel, de erről korábban már írtam.

6. Környezetvédelemmel kapcsolatos címkék

Ha fontos számunkra az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer, akkor a csomagoláson keressük a különböző öko címkéket. Az Unióban egységesen egy zöld levéllel (Eurolevél) jelölik az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszereket, de a bio felírat és a Biokontroll Hungária logója is erre utal.

Ezek mellett találkozhatunk még olyan jelölésekkel, amely a korrekt kereskedelemre, vagy fenntartható gazdálkodásból származó árura utalnak. Ilyenek a Fair Trade, az UTZ, a Rainforest Alliances és az MSC jelölések is. Ha érdekelnek, hogy ezek pontosan mit is jelentenek, akkor nézd meg a Meg akarod menteni a Földet? című videómat.

A bejegyzést a Lidl Magyarország szponzorálta.

Ezek is érdekelhetnek:

Ne csak a kalóriát, az összetételt is nézd meg!

Vége a júliusnak - jöhet újra a műanyag!?

Hulladékmentes ebéd - könnyebb, mint gondolnád!

Magyar vagy hazai? Te tudod mi a különbség?

Szólj hozzá

tudatos életmód Lidl Életmód Vásárlás Tippek Gluténmentes Laktózmentes Termék cimke