2019. okt 08.

Ezeket a gyerekeket idegenek bámulják a neten! A Tiéd is köztük van?

írta: SMARTA
Ezeket a gyerekeket idegenek bámulják a neten! A Tiéd is köztük van?

key-hole-3951029_1920.jpgMa már nem is annyira meglepő - bár vitatható -, hogy a gyerekek hamarabb tudják az okos telefonon megtalálni a kedvenc meséjüket, minthogy kimondjanak egy értelmes mondatot. Egyre fiatalabbak kezében egyre több időt tölt az elektromos bébiszitter, és szinte már fel sem tűnik a legtöbb szülőnek, hogy a gyereke a neten lóg, appokat tölt le, és postolja a mindennapjait. Azonban a gyerekek, a fiatalok, és sokszor mi sem tudjuk, hogy milyen veszélyek is vannak a neten, hol találják meg a cyber-cukrosbácsik, vagy akár a pedofilok a gyermekeinket. Pedig egy kis tudatossággal kialakíthatnánk a védelmi zónájukat az online térben.

Ha az fontos számunkra, hogy megtanítsuk a gyermekünknek, hogy piros lámpánál nem szabad átmenni az úttesten, akkor szánjunk arra is időt, hogy megtanítsuk neki - vagy ha mi magunk sem tudjuk, akkor nézzünk utána, vagy kérjünk segítséget -, hogy hol vannak az online térben a piros lámpák, és hogyan védekezhet az ellen, hogy "elgázolják".

Nyitott könyvként olvassák a gyermeked életét?!

child-1183465_1920.jpgSajnos az online térben sokkal többet tudnak rólunk, mint amit el tudunk képzelni, főleg ha meg sem próbálunk tenni ellene. Ha van már a gyermekünknek bármilyen közösségi profilja (Facebook, Instagram...), akkor legyen minden láthatóság privátra állítva, azaz egyik adatlapja se legyen nyilvános, és bárki által látható, kizárólag az ismerősei láthassanak róla dolgokat.

Sajnos nagyon ritka, hogy megfelelőek a biztonsági beállítások, így bárki, értsd BÁRKI, BÁRMILYEN szándékkal nyomon tudja követni a gyereked életét, látja a fotóit, tudja hova jár, kik a barátai, hol lakik, mikor van különórája, mikor megy későn haza egyedül... ugye nem kell, hogy leírjam, hogy milyen veszélyeket hordozhat ez, hogy BÁRKI tudhatja, hogy mikor, milyen indokkal szólíthatja le a gyerekedet az utcán, hogy a kedvenc háziállata elkóborolt és nála van, és menjen vele...students-99506_1920.jpgNem riogatni akarok, de ha nyitott könyv a gyermeked élete, akkor nem csak online zaklatásnak van kitéve, de a fizikai térben is megjelenhet a cukrosbácsi... szóval, ha van profilja, még ma este állítsátok privátra az összes láthatóságát, ha még nyilvános!

Tik-tok - mindent megmutat

tik-tok-lgbtq-censorship-app.jpgMíg a Facebookhoz tartozó felületeken működnek a privacy beállítások, addig a kínai fejlesztésű, és a tiniknél egyre népszerűbb tik-tok alkalmazásnál nincsenek ilyen beállítások. A megosztott tartalmat nem csak az ismerősök láthatják, hanem bárki.

Bármi, de tényleg BÁRMI, ami felkerül a tik-tokra BÁRKI számára elérhető tartalom, és BÁRKI megnézheti a gyerekedet, ahogy énekel, táncol, lehet, hogy épp egy semmi kis ruhában... gondolom neked sem szívmelengető belegondolni, hogy pici lányodat pedofilok bámulhatják a neten, amikor ő csak a barátnőivel jól érzi magát és táncolgat...selfie-4521579_1920.jpgItt viszont nincs privacy, a kínaiakat nem érdekli a GDPR és a személyiségi jogok. Ebben az esetben az egyetlen amit tehetsz, hogy riogatás és félelemkeltés nélkül beszélgetsz a gyermekeddel, és megbeszélitek milyen tartalmakat tehet fel, és miket mellőzön - ha fontos neki, hogy használja a tik-tok-ot. Mert tudod, hiába törölsz te bármilyen tartalmat, ami egyszer felkerült a netre, az ott is marad!

Ha szeretnél még többet tudni a biztonságos internetről, akkor nézd meg ezt a videómat is:

Oktató anyagokat biztonságos internetezésről itt találsz: saferinternet.hu

Oktató applikációt innen tudsz letölteni a telefonodra: Mongu

 

Ezek is érdekelhetnek:

Ezeket nézd meg, mielőtt meg(v)eszed!

Magyar vagy hazai? Te tudod mi a különbség?

Ebbe nem halhatsz bele: hatékony takarítás irritáló vegyszer nélkül!?

Ne csak a kalóriát, az összetételt is nézd meg!

Szólj hozzá

biztonság internet facebook internetbiztonság instagram tiktok Életmód Gyerek Tippek mongu saferinternet