2019. dec 07.

C-vitamin: ne csak edd, kend is magadra!

írta: SMARTA
C-vitamin: ne csak edd, kend is magadra!

dreamstime_s_147954604.jpgSzerintem a legtöbben, ahogy elkezdődik az őszi-téli borongós idő, elkezdjük szedni a C-vitamin-t, isszuk a citromos teát, hogy elkerüljük a megfázást. Talán ez az első vitamin, amivel gyerekként megismerkedünk, és anélkül, hogy minden részletet tudnánk arról, hogy miben is segíti a szervezetünket, fogyasztjuk. Viszont a rengeteg jótékony hatása miatt, nem csak enni, kenni is érdemes a bőrünkre, főleg, ha már elmúltunk 20 évesek, vagy túl vagyunk a 30-on, ha pedig a 40-et is átléptük, akkor szinte kötelező! Miért? Mutatom!

C-vitamin top 3 jótékony hatása a bőrön

lemon-2539163_1280.jpgA bőrünk, a lelkünk és a testünk tükre, azonnal megjelenik rajta az életmódunk és a kedélyállapotunk. Elég csak azokra a kifejezésekre gondolni, hogy "szinte ragyogsz" vagy "be vagy szürkülve". Ezek általában arra utalnak, amit mások látnak a mi arcbőrünkön.

Ahogy a szervezetünket belülről erősíti a C-vitaminban gazdag táplálkozás, a bőrünket ugyanúgy kívülről is tudja a C-vitamin tartalmú kozmetikum táplálni.

Mit tesz a C-vitamin a bőrrel?

1. Megvédi a bőrt a napsugárzás okozta bőrkárosodástól

girl-622534_1920.jpgA C-vitamin az egyik legfőbb antioxidánsunk, amely segít nekünk abban, hogy felvegyük a harcot a testünket érő szabadgyökök támadásai ellen, amelyek többek között az öregedési folyamatokért is felelősek. Azt már jól tudjuk, hogy ha túl sokat tartózkodunk a napon fényvédelem nélkül. az jelentős sejtkárosodáshoz vezethet. Azonban a C-vitamin csökkenti a sejtpusztulást, segít megakadályozni a gyulladások kialakulását, és csökkenti az uv-sugárzás okozta bőrkárosodást.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy C-vitaminos szérum vagy krém helyettesítheti a fényvédő szerek használatát, de a bőrünk védelméhez és megújulásához hozzájárulhatunk ilyen készítmények használatával, ha ki van téve a bőrünk a napsugárzásnak.

2. Csökkenti az öregedés látható jeleit

girl-454564_1280_2.jpgA C-vitamin nem csodaszer, a természetes öregedési folyamatokat nem akadályozza meg, azonban lassíthatja az idő előtti öregedést. A C-vitamin stimulálja a bőrben a kollagén termelést, amely többek az arc struktúrájáért és feszességéért felel.

3. Mérsékli a pigmentáció mértékét

hand-1549133_1280.jpgA kor előre haladtával egyre több pigment folt jelenik meg a bőrön, amelyeken a napsugárzás, és a hormonok még többet ronthatnak. Kutatások azt támasztják alá, hogy a C-vitamin csökkentheti a bőrben a melanin termelést, amely a pigmentációért felelős, így csökkentve a bőrön megjelenő kellemetlen barna foltokat.

Milyen C-vitamint kenjek a bőrömre?

ease-3106608_1280.jpgHa Te is úgy érzed, hogy itt az idő, hogy elkezdd C-vitaminnal ápolni a bőrödet, akkor jöjjön pár tipp, hogy hogyan válassz C-vitaminos terméket. Bizony, nem minden termék hatása egyforma, hiába van feltüntetve a csomagolásán, hogy C-vitamint tartalmaz.

Egyrészt azt tudnod kell, hogy a C-vitamin önmagában nagyon instabil, hőre, fényre szinte azonnal széteshet, és ezzel megszűnik a jótékony hatása. Elég arra gondolni, hogy 40°C feletti teába nem érdemes citromot tenni, mert a savanyú ízen túl mást nem várhatsz, hiszen a C-vitamin „tönkre megy” a melegben.image001_73.jpgFontos tehát, hogy a készítményben a C-vitamin stabilizálva legyen. Érdemes arra is figyelni, hogy a C-vitaminon kívül más hatóanyagok is kerüljenek a készítménybe, mert míg a sérülékeny C-vitamin hatékonyan és jól felszívódik a bőrben, addig a stabilizált C-vitamin felszívódása nehézkesebb lehet vivőanyagok nélkül. Leghatékonyabb formája, ha szérumként használjuk, olyan anyagok kíséretében, mint a hialuronsav, aloe vera, vagy E-vitamin amelyeknek szintén rengeteg jótékony hatása van a bőrünkre.

A türelem még egy nagyon fontos tényező, hiszen tudom, hogy mindannyian azt szeretnénk, hogy este felkenünk egy csodaszert és reggel 10 évvel fiatalabbnak nézzünk ki, de mint ahogyan más termékek, a C-vitaminos készítmények sem varázsszerek. Ahhoz, hogy meglássuk az első változásokat, minimum 2-3 hétnek el kell telnie, de optimális eredményt 2-3 hónap használat után fogunk tapasztalni.

Természetes vagy mesterséges krémet/szérumot válasszunk?

image002_52.jpgEz mindenkinek a saját preferenciája, hogy egy nagynevű, csili-villi csomagolású márka termékét veszi le a polcról, amelyet speciális laborkörülmények között állítanak elő, vagy szétnéz a natúr kozmetikumok világában. 

Számomra az utóbbi pár évben egyre fontosabb lett, hogy minél természetesebb alapanyagokat használjak, figyeljek arra, hogy lehetőség szerint fenntartható gazdálkodásból, vagy őstermelőtől származzon az, amit megveszek, és ha van lehetőség magyar gyártótól, Magyarországon készülő termékeket vegyek.

Ezen gondolatokkal a fejemben akadtam a MediNatural C-vitaminos termékcsaládjára is. Az illóolajait már régóta használom, beváltak, ezért gondoltam ezeket is kipróbálom.

C-vitaminos arclemosó

A termékcsalád mind a 3 darabját körülbelül 1 hete próbálgatom. Az arclemosó nagyon kellemes, gyengéd, nem érzem az arcmosás után, hogy összehúzná a bőrömet, nem irritáló, kellemes az illata, és nagyon alaposan tisztít. Zsíros-kombinált bőröm van, de nem érzem a lemosás után, hogy bárhol zsíros maradt volna a bőröm.

C-vitaminos szérum

image003_36.jpgA szérum nagyon könnyen felszívódik, tökéletes éjszakára a krém alá, nappalra pedig önmagában teljesen jól megállja a helyét smink alatt. Nem zsírosodik ki tőle a bőröm, viszont hidratált marad. Az illata természetesen földes - aki az illatosított kozmetikumokhoz van szokva, annak esetleg furcsa lehet elsőre. A C-vitamin mellett hialuronsavat, aloe verát, E-vitamint és ázsiai gázlót (gotu kola) tartalmaz. Ez utóbbiról én még nem hallottam, de a szakirodalom szerint serkenti a kollagén termelést, segíti a szövet regenerációt, gyulladáscsökkentő és javítja a bőr szerkezetét.  

C-vitaminos krém

A C-vitaminos krémet csak éjszakára használom, mert a bőrömnek túl nehéz lenne nappalra, de normál és száraz bőrűek nyugodtan használhatják nappali krémként is. Az illata kellemes, natúr, könnyen felszívódik, bár a textúrája nehezebb, mint egy lotion-nek. Összetételét tekintve ugyan azok az alapvető hatóanyagok vannak benne, mint a szérumban, csak több benne a hidratáló összetevő.

Pár napos használat után annyit már érzékelek, hogy reggel nem annyira mélyek a ráncok, és egyenletesebb a bőrfelszínem, valamint az apróbb pirosas foltok is halványabbak. Persze a pattanásokra - mert még mindig vannak - megy koncentráltan a teafaolaj, ami szerintem a legzseniálisabb gyulladáscsökkenő szer, és szerintem legalább 20 éve már használom ilyen célokra is. 

Kíváncsian várom, hogy 2 hónap használat után milyen változást fogok a bőrömön tapasztalni :-)

A bejegyzést szponzorálta a Medinatural.

Ezek is érdekelhetnek:

5+1 karácsonyi ajándék ötlet konyhatündéreknek

Ezért fogyassz mindennap Omega 3-at!

5 tény, amit nem tudtál a C-vitaminról

5+1 stresszűző tipp, hogy jól induljon az év!

Szólj hozzá

szépség természetes bőrápolás natúr teafa Életmód C-vitamin Kozmetikum Tippek Bőr Termék teszt medinatural