2019. dec 12.

9 karácsonyi ajándék ötlet környezettudatosaknak

írta: SMARTA
9 karácsonyi ajándék ötlet környezettudatosaknak

christmas-2991508_1920.jpgEgyre több ember szembesül azzal, hogy a fogyasztói társadalmunk, termékeinek előállítása, csomagolása és szállítása során hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek a vállalatok, és emellett jelentősen megterhelik a természeti környezetet is például a szállítással. Egyre többen vannak, akik elindulnak egy tudatosabb életmód felé, és keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel kevesebb hulladékot termelhetnek a mindennapjaikban. Számukra gyűjtöttem össze karácsonyi ajándék ötleteket. 

Egyedi textilzsákok 

79344720_2244762479152633_6464832031464357888_o.jpgA hulladékcsökkentés talán első lépése, hogy a mindennapi bevásárlásaid során nem tépkeded a műanyag zacskókat, hanem csinos textilzsákokat és textilszatyrot viszel magaddal. Ezekbe teheted a pékárut, a kenyeret, a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ha valaki elkötelezett a hulladékcsökkentett vagy hulladékmentes életmód mellett, akkor az biztosan örül a Shumlee magyar manufaktúra minőségi textilzsákjainak, amelyek azon túl, hogy gyönyörű, mintás textilekből készülnek - limitált karácsonyi mintás is van -, speciális belső réteget is kapnak, így könnyű őket tisztán tartani és még a kenyér sem szárad ki, ha vásárlás után is ebben tárolod.   

Ehető ajándék házilag

img-5289.JPGHa nem akarsz konkrét tárgyi ajándékot adni a környezettudatos rokonodnak vagy ismerősödnek, akkor készíts neki Te valami egyedit, amit el tud fogyasztani, és csomagolóanyagot újra tudja használni. A YouTube videóim között találsz forrócsokit befőttes üvegben, itt a blogon pedig kekszes tunkolós édességet vagy kávé rajongóknak mézeskalácsos szirupot. Mindegyiket nagyon egyszerűen, könnyen és gyorsan el tudod készíteni, még akkor is, ha nem vagy rutinos konyhatündér.  

Kókusztálak

20191109_140207.jpegA kókusztálak a természetből származó ajándékok, amelyeket valódi kókuszdióból készítenek, megmentve ezzel őket az elégetéstől. Minden kókusztállal véded a környezeted és helyi kézműves emberek megélhetését támogatod. Most akár szettben is megvásárolhatod, amelyben a kókusztálak mellett bútoripari maradékból készült kanalat és villát, valamint bambusz szívószálakat is találsz! Mindegyik strapabíró, minden napos használatra lettek tervezve.

Automata kávéfőző

tchibo.jpgHa Ti is kávérajongók vagytok, de szeretnétek ezt környezettudatosan megtenni, akkor ne kapszulás kávéfőzőt használjatok, hanem válasszatok automata kávéfőzőt. Például a Tchibo kompakt kisgépe nem foglal sok helyet, mégis isteni frissen darált kávéval kényezteti az érzékeiteket, ráadásul nem terhelitek a sok felesleges csomagolással a környezetet, főleg ha a szemes kávét is kilós kiszerelésben vásároljátok.  

Közösségi kávéspohár

img_6943.jpegHa már a kávézásnál tartunk, és egy kávé imádónak keresel valami apróságot, akkor nézd meg a Boomerang dizájn kávéspoharakat, amelyek nagyon jó alternatívát kínálnak azoknak, aki rendszeresen elvitelre kérik a kávét. Ezzel a betétdíjas pohárral nem keletkezik több egyszer használatos hulladék, hiszen ezek a poharak újra és újra felhasználhatóak, visszaválthatóak, cserélhetőek. Ráadásul úgy tervezték őket, hogy a baristák is kényelmesen tudják használni, és élmény legyen belőle a kávéfogyasztás is. 

Fűszernövény-keltető szett

novenytermeszto-szett-4-fele-maggal-7733.jpgHa friss fűszernövényeket használunk a fűzéshez, azok még inkább megtelnek ízekkel és frissességgel. Téli időszakban hiába van teraszunk, nem tudunk ott fűszernövényeket termeszteni, így marad a konyhapult. Egy dekoratív, fűszernövény termesztő készlettel mindenki saját magának nevelgetheti a fűszernövényeit, és ezzel egy csipet természetet is be tudunk csempészni az otthonunkba. Aki nem csak környezettudatos, de szeret főzni is, annak tökéletes ajándék lehet! 

Vízszűrő kancsó

bwt_20170214-0214.jpgRégóta szeretnétek már lemondani a műanyag vizes palackokról, de a finom ízről nem? Magyarországon a csapvíz biztonságosan fogyasztható, de az elöregedett csőhálózatokból olyan szilárd szennyeződések kerülhetnek bele, mint a homok vagy rozsda, amelyeket nem szívesen látunk viszont a poharunkban. A megfelelő higiéniai védelem miatt pedig klórt adnak hozzá, amelynek az ízét és szagát nem szeretjük. Többek között ezeknek a kiszűrésére nyújt megoldást egy BWT vízszűrő kancsó, vagy egy háromutas csaptelep, amelynek a segítségével közvetlenül a csapból juthatsz ízletes, szűrt vízhez.  Lehetne ennél környezettudatosabb ajándék, amelyet az egész család élvezhet? 

Erdőmentő naptár facsemetével

naptfb2020-600x450.jpgA fák fontosságáról egyre többet beszélünk, hiszen a létezésünk függ tőlük. Az Erdőmentők 2020-as naptárának a megvásárlásával nem csak egy csodálatos természet fotókkal illusztrált naptárat adsz, hanem egy fát is! Minden naptár megvásárlása 1 új facsemete elültetését is jelenti, amelynek a pontos helyét is meg lehet határozni, hiszen minden naptárhoz van egy egyedi kód, ami annak a csemetének a pontos helyét adja meg, amelyet Te adsz ajándékba, így akár fel is lehet keresni majd az örökbe fogadott fát.

Hulladékmentes-életmód tanfolyam

tanfolyam.jpgA hulladékmentesség az egyik legnagyobb kihívásunk, hiszen a fogyasztói társadalmunkban látszólag nem könnyű ezt megvalósítani. Ha a környezetében van olyan, akiről tudod, hogy szeretné megvalósítani a hulladékmentes életet, akkor nem is lehetne számára jobb ajándék, mint egy online hulladékmentes tanfolyam Kump Edinával. A 2020-ban induló tanfolyamra tudsz ajándékutalványt vásárolni, és ezt rejtheted a fa alá.

Ezek is érdekelhetnek:

 11 kényeztető karácsonyi ajándék ötlet nőknek

Porszívózás és felmosás egy lépésben, ráadásul vegyszer nélkül?

5+1 karácsonyi ajándék ötlet konyhatündéreknek

Ezek 2019 legszebb karácsonyi ajándék ékszerei

Szólj hozzá

karácsony karácsonyi ajándék környezettudatos ajándék ötletek Környezetbarát Életmód Karácsony Fenntarthatóság Ajándék Tippek hulladékmentes