2019. dec 20.

Így készíts ehető karácsonyfadíszeket

írta: SMARTA
Így készíts ehető karácsonyfadíszeket

image003_38.jpgHa van a családban kisgyermek, akkor az egyik legjobb közös program karácsony előtt, ha karácsonyfa díszeket készítünk. Ezek megtehetjük kartonból, sógyurmából, de akár különböző ételeket is akaszthatunk a fára. Ez utóbbira hoztam most ötletet nektek, amely nem csak dekoratív, de igencsak finom is! 

Nem csak mézeskalácsot, de más kekszet is tehetünk a fenyőfára. Klasszikus vajas keksz alapot turbóztam fel karácsonyi fűszerekkel, és olyan állaggal, hogy megmarad benne a süti pecsét mintája, vagy ha van speciális mintás sodrófánk, annak a mintázata sem fog eltorzulni a sütés során. 

Karácsonyi vajas keksz recept 

Hozzávalók:

  • 125 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • 340 g liszt
  • 180 g porcukor
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt narancshéj
  • 1 csipet só

Elkészítése:

image001_75.jpgA vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, tejet, a vanília aromát, a sót és a fűszereket, majd tovább mixeljük. Amikor homogén az alapunk, akkor két lépésben adjuk hozzá a lisztet és azzal is összedolgozzuk.

Nem kell, hogy teljesen összeálljon a tésztánk, a lényeg, hogy egységes állag. Ekkor kézzel átgyúrjuk, lapos korongot formálunk belőle, és fóliában minimum 1 órát a hűtőben pihentetjük.

A lehűlt tésztát kb. 8 mm vastagra nyújtjuk. Fontos, hogy a nyújtódeszka és a sodrófa is alaposan be legyen lisztezve, hogy ne tapadjon rá a tészta.

Ha megkaptuk a megfelelő vastagságot, vékonyan meghintjük liszttel, és elővesszük a mintás nyújtófánkat vagy a sütipecsétet. Ezeket is nagyon alaposan belisztezzük, hogy minden mélyedésbe jusson bőven, majd leütögetjük finoman róla a felesleget és egy határozott, közepes erősségű nyújtással lentről felfelé egyszer végig megyünk a tésztán a mintás sodrófával, vagy egyesével belenyomjuk a pecséteket, időnkét újra lisztezve a formát.

Elővesszük a szaggató formánkat, belisztezzük és nyomathoz igazodva kiszaggatjuk a kekszeket. Egy hurkapáca vagy szívószál segítségével kilyukasztjuk azon a helyen, ahol szeretnénk majd a madzagot átfűzni.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben 170 °C-on körülbelül 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Várjuk meg amíg teljesen kihűl mielőtt rátesszük az akasztókat. 

image002_54.jpgElső pár napban nagyon kemény lehet a keksz, de az idővel elkezd puhulni. Azonban nem lesz omlós, megtartja a keksz állagot.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy sósperecből és pattogatott kukoricából milyen karácsonyfa díszeket lehet készíteni, akkor nézzétek meg ezt a videómat:

Ezek is érdekelhetnek:

Fehér csokis karácsonyi vajas keksz

Fantasztikus sós karamellkrém

Lélekmelengető mézeskalács latte házilag

Ezt süsd karácsonyra: pekándiós-narancsos koszorú

Szólj hozzá

keksz desszert karácsonyi dekoráció Recept DIY Karácsony Édesség Smarta konyhája