2020. jan 21.

Téli depresszió ellen ezt próbáld ki!

írta: SMARTA
Téli depresszió ellen ezt próbáld ki!

Aromaterápia

stressz-ellen.jpgA karácsonyra már szinte nem is emlékszünk, a nyár pedig még elképzelhetetlenül távol van, ráadásul a kellemetlenül hideg és szürkék a nappalok sem kedveznek a jókedvnek. Ilyenkor még az is búskomorrá válhat, aki egyébként kiegyensúlyozott. Azonban nem kell, hogy engedjünk a téli melankolikus hangulatnak, mert a megfelelő illóolajok segíthetnek megküzdeni vele!

Hogyan működnek az illóolajok?

bio-menta_levendula.jpgMielőtt elkattintanál, hogy néhány csepp illatos valami úgy sem segít, akkor nézzük, hogy hogyan és miért is működnek az illóolajok!

Az orrunk közvetlen kapcsolatban áll az agyunk limbikus rendszerével, vagyis éppen ezért az illóolajok gyorsan és könnyedén befolyásolják az idegrendszert, sőt lelki síkon is hatnak, nem csupán a fizikai testre. Tehát, a különböző illóolajok használatával más-más eredményt érhetünk el. 

A kívánt eredményt szem előtt tartva, fontos az illóolajok tudatos és a célzott használata, illetve tisztában kell lennünk azzal is, hogy mikor nem szabad használni ezeket.

Az aromaterápiás alkalmazást általában jó otthon, nyugalomban végezni és valójában fél, egy óránál több ideig nincs is szükség rá. 

Az aromaterápiát nagyon hatékonyan alkalmazhatjuk a hangulatunk javítására, a stressz és a szorongás csökkentésére, a koncentráció növelésére. 

Ugyanakkor mellékhatások felléphetnek az illóolajok használatakor. Ezek lehetnek allergiás reakciók, de akár fejfájást is okozhatnak. Ezért a gyártó által javasolt mennyiségben és formában használjuk fel. Ráadásul kisgyermeknél, várandós nőknél és bizonyos betegségek esetében egyáltalán nem javasoltak bizonyos olajok, tehát mielőtt belecsöpögtetjük az otthoni párologtatóba a kedvenc olajunkat, mindenképpen olvassuk el a gyártói ajánlást, konzultáljunk az orvosunkkal, vagy a védőnővel.

Stresszoldó, depresszióűző illóolajok

illo-nyar.jpg A levendula illóolaj az egyik legsokoldalúbban használható, méltán népszerű illóolaj. Egy feszültségektől terhes, vagy éppen gondterhelt nap végén készítsünk egy levendula teát és vegyünk egy levendulaolajos ülőfürdőt, amely segít ellazulni, és megnyugodni. 

Talán kevésbé ismert stresszoldó, idegnyugtató illóolaj, a mandarin illóolaj, amely édesen gyümölcsös illatával mindenkit jókedvre derít. Ráadásul ezt az illóolajat babavárás során és kisgyermekek esetében is használhatjuk, ha nyűgös, nyugtalan a gyermekünk. 

Ha nem tudunk dönteni a fenti 2 olaj között, akkor a Medinatural kínálatában illóolaj keverékeket is találunk, a stressz kezelésére is, amely a levendulán és a mandarinon kívül narancsot, római kamillát és ilang-ilangot is tartalmaz. Ülőfürdő esetén 3-5 csepp illóolajat cseppentsünk 1 evőkanál mézbe, tejbe, vagy édesmandula olajba és így adjuk a vízhez. Párologtatóba 4-5 cseppet tegyünk, és hagyjuk, hogy a szobát kitöltse a megnyugtató illat.

Illóolajok a nyugodt alvásért

alvast-segito-illoolajok.jpgAmikor a lelkünk nincsen rendben, akkor még az alvás is nehézséget okoz. Nehezebben alszunk el, nyugtalanul, forgolódva töltjük az éjszakát, esetleg hajnalban felébredünk, és nem tudunk visszaaludni. Ilyen esetben is a levendula illóolajat hívhatjuk segítségül. Hamarabb elalszunk és pihentetőbb éjszakánk lesz, ha párnánkra egy csepp levendula illóolajat cseppentünk lefekvéskor.

A nyugodt alvás talán kevésbé ismert, de igencsak hatékony illóolaja a római kamilla. Gyerekkorunk óta fogyasztjuk a kamillát tea formájában, ha megfázunk, törülköző alatt gőzölünk a párájában, ha bedugul az orrunk, vagy köhögünk. A kamillából nyert illóolaj is gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató tulajdonságokkal bír, segíti az elalvást.  

Ha kíváncsi vagy arra, hogy hogyan készíthetsz ezekből az illóolajokból illatosítókat az otthonodba, akkor ebben a videóban 5 különböző DIY termék elkészítését mutatom meg:

A cikket a Medinatural szponzorálta.

Ezek is érdekelhetnek:

C-vitamin: ne csak edd, kend is magadra!

10 extrém csoki, amit meg kell kóstolnod!

Levendula limonádé házilag - ezzel hűsítsd magad!

Levendulaolaj - ezekre használd!_

Szólj hozzá

depresszió tél aromaterápia illóolaj Levendula Életmód Tippek Stressz Énidő